épül, szépül

2019.02.22. 07:00

Látványos előrehaladás az uszoda teljes körű felújításán

Cserna Gábor polgármester a kivitelező konzorcium képviselőinek kíséretében tartott sajtóbejárást csütörtökön a felújítás alatt álló Fabó Éva Sportuszodában. A bontási munkálatok után elkezdődtek az építési fázisok, már nagyon látványos az előrehaladás, és úgy néz ki, a nyár végi átadási határidőt, a menet közben kiderült problémák ellenére is tartani tudják, és elkészülhet a csodálatosan megújuló létesítmény.

Gallai Péter

Aki rendszeresen megfordul a Béke tér környékén, láthatja: hónapok óta nagy erőkkel zajlik a Fabó Éva Sportuszoda teljes körű felújítása. Csütörtökön Cserna Gábor polgármester a sajtó képviselőinek tartott bejárást a létesítményben. A jelenlévőket a kivitelező konzorcium részéről Borbély József, a HC Építő Kft. projektvezetője és Ráthi Tibor, a Hunép Universal Építőipari Zrt. projektvezető-helyettese tájékoztatta, s jelen volt Markóth Béla, az önkormányzat városüzemeltetési és beruházási osztályának vezetője is.

Cserna Gábor elmondta, egy nagyon modern, európai igényeknek megfelelő vízi és fürdőkomplexum kialakítása történik Dunaújvárosban.

Borbély József (balra), Cserna Gábor polgármester, Ráthi Tibor és Markóth Béla
Fotók: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Ennek első lépése volt az élményfürdő visszavásárlása a Modern Városok program keretében, majd felújítása, és tavaly megszületett a kormányhatározat a második ütemről, az uszoda 2,9 milliárd forintos felújításáról. – Ugyan adminisztrációs és időjárási okok, illetve előre nem látott és feltárt műszaki problémák miatt volt némi csúszás, de úgy látom – ezért köszönet a projekt munkatársainak és a hivatal dolgozóinak –, hogy jó ütemben halad a rekonstrukció, ezért tartható lesz a terv szerinti, nyár végi átadás. Köszönöm az egyesületek partnerségét, türelmét és hozzáállását is, hiszen a cél közös – tette hozzá.

A kommentátorállásoknak is helyet adó építményen dolgoznak

A szakmai részre rátérve Borbély József ismertette, hogy a kuriózumnak számító acélszerkezet és a főfalak kivételével mindent kicserélnek vagy felújítanak, kivéve az uszodatechnikát. Az eredmény már most is látványos, beépítették a többszörösen szigetelt üvegportálokat a keretekkel, kész a hat kijárat a külső tribün felé, aminek szintén felújítják a burkolatát. A bontásnál egyébként kiderült, hogy az épület alapja nem volt szigetelve, így azt is elvégezték, megelőzendő a beázásokat és tizenöt centiméteres szigetelést kap a külső homlokzat is. Készül a gépészet és vezetékrendszer a légtechnikához, ami a fűtési funkciókat is ellátja. A világítás korszerűsítésével együtt ezekkel jelentős energiamegtakarítás érhető el.

Az öltözők felől új kijáratokat alakítanak ki a külső medencéhez

Már tart a nagymedence sportszakmai előírásoknak megfelelő burkolása új csempékkel, készül az álmennyezet és a teljesen új elrendezésű öltözőkben a gépészeti alapszerelések. Ezekből négy csak a sportolóké lesz külön fürdővel, egy az óvodás, iskolás csoportoknak, a dolgozóknak, illetve külön a vendégeknek 242 karórás technikával működő szekrénnyel. A komfortot padlófűtés és egy jakuzzi is emeli ezen a szinten, ahonnan két kijáratot alakítottak ki a külső medencéhez, amit a beruházás ezen szakasza most nem érint.

A versenymedencében már rakják az új csempéket

A lelátóhoz csatlakozó, technikai pavilon váza is készen van, itt kap majd helyet egyebek között a kommentátori, s a kameraállások. A belső tér olyan, energiatakarékos világítást kap, ami a profi televíziós közvetítéseknek mindenben megfelel. A sportirodák ugyanott kapnak helyet, mint korábban s itt alakítanak ki egy VIP-területet panorámás kilátással a belső terekre. Az akadálymentesítést lifttel oldják meg, aminek öt megállója lesz.

A gyerekpancsoló burkolásra vár
Csak a főfalak maradtak meg, mindent kicserélnek, felújítanak
Elkezdődött a lift helyének kialakítása is

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában