védetten lehet csak sportolni

2021.09.25. 08:00

Különös versenykiírás miatt zúgolódnak a kosarasok

A cikk eredeti szándéka szerint a DUE-DSE kosárlabda-szakosztályáról szólt volna, azonban az interjú készítése közben szóba került az MKOSZ idei versenykiírása, amely alapvetően befolyásolhatja az idei bajnokságot.

Morva Dávid

Forrás: Pixabay

Kezdve a cikk eredeti témájával: a DUE-DSE kosárlabda-szakosztályánál a bajnokságok végeztével még egy hónapig (június 30-ig) tartottak edzéseket. A Villámok ezt követően augusztus közepén kezdték el ismét a tréningeket. Ami egyértelmű negatívum Nagy Roland elnök elmondása szerint, hogy a fiúcsapat, amely eddig az U18-as bajnokságban indult, szétszéledni látszik: a játékosok csaknem fele más, vidéki iskolában folytatja tanulmányait, így a keret finoman szólva sem tekinthető véglegesnek.

A kosárszakosztály többi csapatával kapcsolatban sem biztatók a hírek: a női csapat úgy néz ki, ismét megszűnik, a 2020-as bajnokság Covid miatti megszakítása óta a „Fakéz” tagjai nem igazán kommunikálnak az edzőjükkel, a tréningeket pedig nem látogatták – már amikor azokat lehetséges volt megtartani.

A legkisebbek novembertől májusig nem edzhettek a korlátozások miatt. Nagy Roland tájékoztatása szerint a Magyar Kosárlabda Szövetség álláspontja az volt, hogy csak azok járhatnak edzésre, akik a szervezet által kiírt versenyrendszerben játszanak. Mivel ennek a korcsoportnak a játékosai még csak a toborzás fázisában voltak, hiába rendelkeztek igazolt sportolói státusszal, bajnokságban nem indultak el magától értetődő okok miatt – így edzések megtartása sem volt lehetséges. Emellett létszámgondok is vannak, hiszen jelenleg 12-13 főt számlál a legkisebbek kerete, de 20 fő lenne szükséges a stabil működéshez.

Több mint érdekes versenykiírás

Ha a fent leírtak nem elegendők, még a Magyar Kosárlabda Szövetség versenykiírása is borzolja a kedélyeket. Az a kisebbik gond, hogy az októberben rajtoló bajnokság kiírása még nem végleges, nincs jóváhagyva. Azonban a jelenlegi verzió szerint, az utánpótlás-bajnokságokban:

„Csak olyan, 12. életévüket betöltött sportolók vehetnek részt a mérkőzéseken, akik az adott mérkőzés előtti antigén teszt esetében 48 órán belüli, PCR teszt esetén 72 órán belüli negatív eredménnyel igazolják, hogy a koronavírus nem volt kimutatható szervezetükben.”

Ez a maga nemében egyedülálló intézkedés, hiszen a többi a hazai szövetség kiírásaiban nem igazán találkozni hasonlóval. Emellett nagy terhet ró a széles utánpótlásbázissal rendelkező klubok számára. A témában természetesen megkérdeztük a helyi egyesületek vezetőit is:

„Amennyire én tudom, a Magyar Kosárlabda Szövetség az egyedüli, amely ilyen feltételek mellett szervezi meg a bajnokságokat. Ez a csapatok tetszését finoman szólva sem nyerte el, és most igazából az elnökségi ülésre várunk” – vélekedik a szervezet lépéséről Nagy Roland, a DUE-DSE kosárlabda-szakosztályának elnöke. Hasonló véleményen van Boda Gábor is, a másik dunaújvárosi egylet, a Sárkányok edzője: „Mi is érdeklődve várjuk a szeptember végi elnökségi ülést, és bízunk benne, hogy ez a fajta szabályozás végül lekerül a napirendről” – fogalmazott a szakember.

A szabályozás több szempontból is aggályos lehet, hiszen ez nem várt költségeket ró(hat) a klubokra, ugyanis az akadémiáknál még kigazdálkodható, azonban a kisebb egyesületek számára megugorhatatlan akadályt okozhat. Az akadémiai rendszerben kosárlabdázó fiatalok esetében pedig kérdéses, hogy a szerződésükben szerepel-e az, hogy oltásra vagy tesztelésre kötelezzék őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!