Euroliga negyeddöntő

2018.01.21. 20:51

A kontinens legjobb nyolc együttese közé jutottak!

A pénteki, Sabadell elleni vereség után szombaton a szintén spanyol St. Andreu Barcelonát, vasárnap pedig a holland Utrecht gárdáját múlta felül a Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics együttese, amely csoportmásodikként továbbjutott az Euroliga legjobb nyolc csapata közé.

Gallai Péter

r

Hiába fogadkoztak nagyon a lányok, az első találkozón nem sikerült a sorozat elmúlt hét évéből négyszer első helyen végzett Sabadellt legyőzni (8-13). Ám szemben a tavalyi szezonnal, amikor a negyeddöntőben búcsúztatták a dunaújvárosiakat, ezúttal még bőven volt lehetőség a hátralévő mérkőzéseken kiharcolni a továbbjutást. Igaz, ehhez mindkét összecsapást meg kellett nyerniük Mihók Attila tanítványainak.

Egyébként Vályi Fanni azt mondta erről a találkozóról, hogy a harmadik negyed végéig nagyon jól játszottak, de sajnos a záró felvonásra elfogyott az oxigén, és a támadásokat nem tudták jól befejezni. Ugyan a Sabadell is elfáradt, de bennük még volt annyi, hogy a helyzeteiket nagyobb százalékban lőjék be, mint a dunaújvárosiak. A vereség ellenére nem törtek össze, egyrészt erre idő sem lett volna, hiszen másnap már új kihívás következett, másrészt győzelmük a bravúr kategóriát jelentette volna. Ellenben a következő két meccset mindenképpen meg akarták nyerni. A sorban az elsőt, a nehezebbet szombaton este a rendező St. Andreu ellen parádés vízilabdával sikerrel teljesítette a csapat. Ellenfelük a spanyol bajnokság második helyezettje, erős játékosállománnyal rendelkezik, hiszen két amerikai, egy holland és több spanyol válogatott játékos található a keretében.

Érthető a felszabadultság és a nagy öröm a vasárnapi győzelem után, hiszen sikerült a kitűzött cél, a továbbjutás Fotó: DUE-Maarsk

St. Andreu Barcelona – DUE-Maarks Graphics

8-15 (3-2, 0-4, 3-3, 2-6)

DUE-Maarks Graphics: Aarts – Szilágyi 1, Vályi F., Gurisatti 6, Horváth 1, Mahieu, Lara L., Garda 5, Ziegler, Vályi V., Brezovszki, Mchunu 2, Kiss (kapus).

A meccs első felvonása a spanyoloké volt, de utána kiváló játékkal fordítottak a dunaújvárosiak (6-9). A hátralévő időben még egyszer felzárkóztak két gólra a hazaiak, de 8-10 után ismét a DUE-Maarsk dominált és aratott nagyon fontos sikert.

Így vasárnap „csak” az addig két vereséggel álló hollandokat kellett legyőzni a csoport második helyét jelentő továbbjutáshoz. Azért Mihók Attila megjegyezte, alapvetően mindig tart a hollandoktól, több, magasan kvalifikált játékossal rendelkezik az Utrecht, általában erővízilabdát játszanak, ami nem minden esetben fekszik számunkra. Viszont az új védekezésünktől sokat várt.

Nos, a találkozót erődemonstrációval kezdtük, hiszen szépen megszórták játékosaink Buist, Szilágyi, Gurisatti, Horváth, Vályi V. sorrendben. A nulla kapott gól pedig Kiss Alexandrát, na meg a Mihók mester által emlegetett védekezést dicséri.

A második nyolc perc elején Emma Van Rossum megszerezte az első utrechti találatot, ám erre ismét jött egy 4-0-ás dunaújvárosi roham (8-1), a negyed végére pedig már héttel vezettünk. A lendületből a folytatásban sem vettek vissza a lányok, francia légiósunk, Geraldine Mahieu találatával „lett közte tíz” az előny a harmadik felvonás derekán. Innentől már a hollandok sem gondolhatták, hogy bármi esélyük is lenne a fordításra, a DUE-Maarsk fölényes és nagyon magabiztos győzelemmel zárta a találkozót.

Ami a többi csoportot és a lehetséges ellenfeleket illeti: az Újpest az általa rendezett csoportban óriási diadalt aratott, hiszen az első helyen zárt, a többi között a sorozat címvédőjét és az európai Szuperkupa győztesét, az orosz Kirishit 11-5-re győzte le, amely így második lett. A BVSC utolsóként kiesett. Ez azt is jelenti, hogy a DUE-Maarsk az oda-visszavágós negyeddöntő sorsolásán az UVSE-t is kaphatja, rajtuk kívül a szintén csoportelső görög Olympiakosz Pireuszt, illetve az olasz Orizzontét.

JEGYZŐKÖNYV

DUE-Maarsk Graphics – Utrecht 17-8 (4-0, 6-3, 5-0, 2-5)

DUE-Maarsk: Kiss – Szilágyi 3, Vályi F., Gurisatti 4, Horváth 3, Mahieu 1, Lara, Garda 2, Ziegler, Vályi V. 3, Brezovszki 1, Mchunu, Aarts (kapus). Vezetőedző: Mihók Attila.

Utrecht: Buis – Zofoli, Van Rossum E. 2, Genee 2, Van Rossum A. 1, Lauritsen, Schroeder, Scheij 2, Hanselaar, Drewes 1, Jutte, Geserick, Hijink-Duijser (kapus). Vezetőedző: Gerrit-Jan Schothans.

Emberelőny: 9, illetve 11.

Gól ötméteresből: 1/1, illetve 2/1.

A csapat nem sokat pihenhet, ugyanis szerdán 19 órától hazai medencében a Szeged ellen játszik bajnoki összecsapást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában