a DKSE tarol a tornászoknál

2021.04.03. 15:30

Makai Lilla két évnyi kihagyás után aranyérmekkel tért vissza

Az, hogy a kétszeres Európa-bajnok tornász Kovács Zsófia, valamint a másodéves felnőtt Makovits Mirtill remekel a különböző megmérettetéseken, már meg sem lepi az olvasót. Azonban Mayer Gréta és Makai Lilla is egyre-másra hozzák a jobbnál jobb eredményeket – mindezt az ifjúsági korosztályban. Utóbbi ráadásul kétéves kihagyást követően versenyzett ismét.

Morva Dávid

2021.03.31. Makai Lilla a DKSE tornásza és edzője Trenka János Dunaújváros tornacsarnok Fotós: Szabóné Zsedrovit Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

A női tornászok számára a csapatbajnoksággal megkezdődött a versenyszezon. Ezt követően az országos szerbajnoksággal folytatódtak a megmérettetések. A DKSE felnőtt tornászainak szerepléséről írtunk ugyan, azonban az utánpótlás is megmutatta magát a legutóbbi, Központi Tornacsarnokban megtartott viadalon.

Az ifik mezőnyében a felnőtteknél is jobban kiemelkedtek a DKSE versenyzői, ugyanis mind a négy szert (talaj, ugrás, gerenda, felemás korlát) dunaújvárosi tornász nyerte meg. A mieink ráadásul olyannyira dominánsnak bizonyultak, hogy a korlát dobogóját teljesen kibérelték Trenka János tanítványai.

Nem csoda, hogy a leány utánpótlás-szakág szakmai igazgatója, Jordanov Zoltán is elismerően beszélt tornászainkról.

A pandémiás körülményekhez képest zökkenőmentesen lezajlott a múlt hétvégi verseny. Kiváló gyakorlatok és eredmények születtek. A dunaújvárosi KSE és a KSI tornászai szinte az összes érmet elvitték.„

Az első helyezéseken két, dunaújvárosi tornász osztozott testvériesen. A tavalyi mersini Európa-bajnokságon több érmet is begyűjtő Mayer Gréta, ugrásban és talajon, a kétéves kihagyás után most visszatérő Makai Lilla pedig gerendán és korláton nem talált legyőzőre.

Kettejük közül pont a tavalyi kontinensviadal kapcsán talán Mayer Gréta karrierjét jobban ismerik a sportág szerelmesei, emiatt ezúttal Makai Lilla eddigi pályafutását vesszük górcső alá.

Makai Lilla a DKSE tornásza Fotós: Szabóné Zsedrovit Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Lilla négyévesen kezdett el tornázni, és édesapja elmondása szerint (lásd keretes írásunkat) szerelem volt első látásra. Ennek immáron tizenegy éve. Lilla azóta is kitartóan űzi a sportot, sérüléseit leszámítva egyetlen edzést sem hagyott ki, amióta ellátogatott a csarnokba.

- Nagyon szeretek itt tornázni Dunaújvárosban, jó a csapat, jó a közösség, és amikor olyan tornászokkal edzhet együtt az ember, mint Kovács Zsófi vagy Mirtill, akkor tudatosul bennem, hogy ide szeretnék eljutni majd én is – kezdte a beszélgetést.

- Óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy milyen volt a veled egykorúakat követni a tavalyi év végi Európa-bajnokságon?

– Mayer Grétivel minden nap együtt edzek, együtt versenyzek, biztosan nagy élmény volt ez számára is.

– Rengeteg időt hagytál ki sérülések miatt.

– Igen, sajnos golf- és teniszkönyököm is volt, valamint elszakadt térdszalagom is. Ezt követően jött a vírus, a karantén. Az előbb említett Eb-re én is készültem, de az utolsó hónapokban a hasfalam szakadt el.

– „Szép” kórtörténet. Ilyen fiatalon két évet kihagyni sérülések miatt. Megfordult a fejedben, abbahagyod az élsportot?

– Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem is gondoltam rá. Amikor tavaly márciusban bejött a vírus, és már fájt a könyököm, de a szalagszakadásból sem épültem fel teljesen, ráadásul edzések sem voltak. Azt gondolom, az volt a mélypont. Beszéltem is Jani bácsival (Trenka János vezetőedzővel) de végül arra jutottunk, hogy folytatni kell.

– S milyen jól tetted, hiszen ebben a szezonban már számos szép eredményt értél el.

– Köszönöm, én is azt érzem, hogy jól sikerült a visszatérés. A csapatbajnokságon a saját mércémmel mérve nem teljesítettem jól, sok apró hibát vétettem. Bevallom, rettenetesen izgultam, hogy két év után milyen lesz újra a szerekhez állni. Alapjáraton is izgulós fajta vagyok, a hosszú kihagyás pedig rányomta a bélyegét a mutatott produkciómra. Ezzel együtt nagyon szeretek csapatban versenyezni.

– Az országos szerbajnokság azonban már jobban ment.

– Igen, két elsőséget is szereztem. Korláton és gerendán indultam, mindkettőn első lettem. Gerendán ráadásul Mayer Grétivel holtversenyben. A magasabb pontszámomnak köszönhetően azonban nyerni tudtam.

– Milyen kilátásokkal, tervekkel vágsz neki ennek az esztendőnek?

– A jelenlegi gyakorlataimat szeretném a lehető legmagabiztosabban beversenyezni, csiszolni illetve új elemeket is beépíteni. Az első félév nagy erőpróbája lesz a májusi ob, addig mindenképpen szeretném visszanyerni a formámat, már amennyire ez a jelenlegi körülmények között versenyek nélkül lehetséges.

Makai Lilla a DKSE tornásza felemás korláton Fotós: Szabóné Zsedrovit Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Amikor bezárt a csarnok, egy gerendát vittek a nappaliba

Makai Gábor Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Makai Gábor értelemszerűen büszke a lánya teljesítményére. Elmondása szerint Lilla négyéves kora óta – amióta először belépett a tornacsarnokba – beleszeretett a sportágba, sérüléseit leszámítva egyetlen alkalmat sem mulasztott el, hogy meglátogassa azt. Ennek immár tizenegy éve. Tavaly, amikor a Covid miatt bezártak a sportlétesítmények, így a helyi csarnok is, a Makai család az elsők között volt, akik egy gerendát vittek haza, hogy azt a nappaliba lefektetve Lilla otthon is gyakorolhasson, így maradjon formában. Mindezt a leányzó kérésére.

– Lilla nagyon elszánt, teljesen bele van bolondulva a tornasportágba. Őszintén szólva kicsit irigylem is, hogy ilyen fiatalon megtalálta azt a hobbit, ami jelen állás szerint végigkíséri majd az életét. Azt hiszem, hogy a sérülései okozta hosszú kihagyása miatt az önbizalmát még nem nyerte vissza teljesen, de az elmúlt hetekben nyújtott teljesítménye jó alapot ad arra, hogy a május végi országos bajnokságon már kellő hittel magában, tudjon odaállni a szerekhez. Mi és az edzői hiszünk benne – jegyezte meg Makai Gábor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!