Sport

2017.07.20. 15:35

Két és fél éve kezdett kenuzni, most indulhat az Európai Ifjúsági Olimpián

Győrben június 23-án vasárnap a megnyitóval megkezdődik az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, az EYOF (European Youth Olympic Festival). A magyar küldöttség tagja Horváth Benedek, a Rácalmás SE kenusa. Vele, edzőjével Vízi Gáborral, és szakosztályvezetőjével, Bölcskei Ferenccel beszélgettünk a nagy esemény előtt.

Agárdy Csaba

Vízi Gábor nem ismeretlen a magyar kajak-kenu sportban, évtizedekig dolgozott a Dunaújvárosi Kohásznál és a Dunaferr SE-nél. Edzője volt két világbajnoknak, Pálizs Attilának és Malomsoki Sándornak. 2004-ben távozott a Dunaferrtől, ahogy fogalmaz a szakember, kirúgták. Utána sokáig nem volt kapcsolata a kenusporttal, de három éve megkereste Bölcskei Ferenc, és ő igent mondott.

Bölcskei Ferenc (balra) szakosztályvezető, Horváth Benedek és Vízi Gábor edző

- Komolyan kezdtem a munkát, nem úgy tekintettem a szakosztályra, mint egy szabadidős tevékenységet folytató klubra. Eredményeket akartam itt is elérni. De Rácalmás egy kis település, nehéz toborozni, arról nem is beszélve, majdnem mindenki kajakozni akart. Tudtam, mit akarok, mit szeretnék elérni - tudtuk meg a kezdetek lényegét Vízi Gábortól.

A tervei valóra váltak, hiszen négy válogatott versenyzője van Bucsi Bence, Bucsi Bálint, Nagy Ivó Máté és Horváth Benedek révén. Meddig juthatnak el, miként néz a jövőbe?

- Alapvetően utánpótlás-nevelő szakosztály vagyunk, a lehetőségeink miatt nem is gondolhatunk többre. Azt hiszem, az érettségiig tudunk előrenézni, addig tudunk együtt dolgozni. A sportolóink kiváló tanulók, így mindenki főiskolára vagy egyetemre készül. Tehát szétszéled majd a csapat.

De most csak néhány napra nézzünk előre! Vasárnap nyitják meg Győrben az ifjúsági olimpiát, kedden pedig megkezdődnek a kajak-kenu versenyek. A magyar csapatban ott lesz a tanítványa, Horváth Benedek is. Mit vár a szereplésétől?

- Négy számban indul majd, kenu egyes kétszáz méteren, kenu egyes ötszáz méteren, és két mix számban, szintén kétszáz és ötszáz méteren. A mix számban egy szegedi lánnyal, Molnár Csengével ül hajóba. Abban bízom, döntőkbe kerül majd, de reménykedem egy dobogós helyezésben.

De hogyan várja a viadalt Horváth Benedek, aki mindössze két és fél éve kenuzik?

- Bizony, nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar idejutok. Különösebb tervek nélkül kezdtem el kenuzni, majd egy év múlva jöttek az eredmények, akkor már voltak céljaim. Győrben mind a négy számban szeretnék dobogóra állni, de már most is elégedett vagyok, nagyon örülök annak, hogy kijutottam az EYOF-ra. Most azt mondom: lesz, ami lesz.

Bölcskei Ferenc szakosztályvezető óvatos duhaj: - A magyarok a világ élmezőnyéhez tartoznak kajak-kenuban, tehát a világversenyeken a magyar válogatott minden tagja esélyes a jó eredmény elérésére. De egy viadalon bármi megtörténhet. Az biztos, Benedek tehetséges, egy év alatt rengeteget fejlődött.

1991 óta rendezik meg

Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, az olimpiai mozgalom harmadik legjelentősebb eseménye. Az Európai Olimpiai Bizottság által kétévente szervezett, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által támogatott rendezvény, ami használhatja az olimpiai mozgalom minden jelképét és szimbólumát, például az olimpiai ötkarikát, az olimpiai lángot. Az első EYOF-ot 1991-ben Brüsszelben rendezték meg.
A nyári játékokon kilenc, a télin pedig nyolc sportágban tartanak versenyeket. Magyarország eddig tizenkét EYOF-on vett részt, az elsőn Belgiumban nem szerepelt, és összesen százharminchat
érmet szerzett. Ezzel az örökranglistán az országok versenyében a hetedik helyen áll.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!