Sport

2016.12.29. 16:50

Különleges helyszínen különleges mérkőzések

Budapest - A szerdán kezdődött Winter Classic nevezetű hokibuli egy nagyon különleges esemény. A játékot szabadtéren rendezik meg, tekintet nélkül az esetleges kemény hidegre.

Balogh Tamás

A példaképnek is tekinthető NHL-ben 2008 óta rangos eseményként tartják számon. Helyszínéül nyitott stadionokat jelölnek ki. Magyarországon 2013 óta először tért vissza a Városligeti Műjégpályára. A szerdától péntekig tartó programban más meccsek mellett MOL Liga és EBEL mérkőzést is láthatnak a nézők a csodálatos Vajdahunyad várral a háttérben. A mai, zárónapi menetrend. 9 óra: UTE - FTC (U14). 12.30: Magyarország - Szlovákia (női U15-ös válogatott mérkőzés). 16 óra: Magyarország - Szlovákia (női felnőtt válogatott mérkőzés). 20 óra: Fehérvár AV19 - Klagenfurt (EBEL).

Szélig Viktor, a Fehérvár AV19 sportmenedzsere is egykor a mi emberünk volt . Ő Franciaországban játszott hasonló mérkőzésen.

- Ez egy igazi próbatétel, vagy csak játék, csodálatos díszletekkel?

- A Fehérvár két mérkőzést játszik a bajnokságon belül, tehát ugyanolyan értékű, mintha fedett csarnokban rendeznék meg. Ám mégsem lesz ugyanaz, mert egy ismeretlen közegben mindkét csapatnak meg kell küzdenie az elemekkel. Ez három évvel ezelőtt jól sikerült, s remélem, hogy most is menni fog.

- Ön is játszott Winter Classicot.

- Magyarországon nem volt benne részem, Franciaországban viszont igen. Egy bajnoki mérkőzést vittek egy labdarúgóstadionba, Grenoble-ba, ahol húszezer néző előtt játszottunk. Azt december elején rendezték, de ott nem volt olyan hideg, 15-18 fokot mértek.

A korábbi Acélbika, Kiss Dániel kiemelte, hogy gyönyörű körülmények várják a játékosokat és a nézőket egyaránt Fotó: archív

- Megállíthat egy jégkorongozót a hideg?

- A közeg azért ismerős. Annak idején úgy edzettünk, hogy sapka-sál-kesztyű, rendesen a sisak és a kézvédő alatt. Ez egy téli sport, a hideg nem állíthatja meg a játékosokat, de persze fázik egy hokis is, mert hiába korcsolyázik úgy, ahogy kell, és még izzad is, de a lábujjak és a kéz is azért tudnak fázni.

Egykori dunaújvárosi játékosunk, Kiss Dani, aki most az Újpest hátvédje, Winter Classic ügyben már szakértő.

- Azért vagyunk még néhányan, akik ezt kipróbáltuk már. Itt van például Pásztor Gyuri bácsi, aki elmúlt 90 éves. A mi korosztályunk pedig három évvel ezelőtt. Akkor a Fehérvár színeiben a Red Bull Salzburg ellen vívtunk egy emlékezetes csatát. A mai napig emlékszem rá.

- A játékosnak mi ebben a különleges és jó élmény?

- Nekünk körülbelül ugyanaz a szép benne, mint a szurkolónak. hogy ilyen gyönyörű körülmények között játszhatunk. És azért dolgozunk, hogy a remélt szép számú közönség előtt egy parádés meccs alakuljon ki.

- Legutóbb majd oda fagytunk a tribünre. A jégen hogy bírták?

- Lehet, furának tűnik, de nekünk a jégen a hidegnél is hidegebbnek tűnt a klíma, hiszen szabad levegőn egy kicsit más, mint a csarnokokban. A szurkolókat azért sajnáljuk. Mi azért megpróbálunk belehúzni és izzadni is egy kicsit, ők persze ezt a sok mozgást nem tehetik meg.

- Ez show vagy komolyan vett meccs?

- Ezt az eseményt egy halálosan komolyan vett show-nak nevezném. Az egész bajnokságra is jellemző a színvonal és az izgalmak emelkedése. Ezek a mérkőzések is komoly összecsapások. Minden meccsen százszázalékosan oda kell tenni magadat, és egy sportolónak ez a legfontosabb!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!