Sport

2017.06.23. 17:30

Kasó, Gurisatti és Szilágyi ott a vb-n!

BUDAPEST Nem lehetett egyszerű dolga Bíró Attilának, a magyar női vízilabda-válogatott szakvezetőjének, amikor pénteken eldöntötte, ki az a tizenhárom játékos, akire számít a magyarországi világbajnokságon.

Gallai Péter

A kapitány nem várt tovább a nehéz döntéssel, már úgy akar nekimenni az utolsó felkészülési időszaknak, illetve tornának, hogy azok játsszanak, akik a hazai világbajnokságon is. Éppen a magyarországi rendezés miatt talán a szokottnál is nagyobb volt mindenkiben a versenyszellem, hogy egy itthoni vb-n szerepelhessen.

Nos, Bíró Attila döntése szerint erre a dunaújvárosi klub játékosai közül Kasó Orsolyának - aki ősszel már a Fradiban szerepel - , illetve Gurisatti Grétának és Szilágyi Dorottyának lesz lehetősége. Utóbbi kettő első nagy felnőtt versenyén bizonyíthat majd. A DUE-Maarsk keretéből nem kap lehetőséget az Európa-bajnok Garda Krisztina, valamint Menczinger Kata és az Egerbe igazoló Somhegyi Noémi sem. Rajtuk kívül Bolonyai Flóra és Parkes Rebecca lett a kimaradó. Az öt játékos egy hét pihenőt kap, majd utána, július 3-án csatlakoznak a Mihók Attila vezetésével Dunaújvárosban készülő Universiade-kerethez.

Gurisatti Gréta is szerepet kap a világbajnokságon Fotó: Zs. E.

- Bár minden edző ezt mondja ilyenkor, ettől függetlenül így van: az összes játékos edzésmunkája jó volt, előreléptek azok is, akik korábban nem voltak bent a csapatban. Úgy gondoltam azonban, hogy nincs értelme tovább várni a szűkítéssel - fogalmazott Bíró Attila a magyar szövetség honlapjának.

Majd a kapitány hozzátette még: - Objektív módon döntöttem, figyelembe vettem a statisztikákat, a videoelemzéseket, és az egész éves teljesítményt. Ehhez hozzátartoztak a bajnoki rangadók, a világliga-meccsek, és a válogatott edzéseken látottak. Ezeket összeadva jutottam el a döntésig. Úgy gondolom, jó csapatunk lesz, jót tesz egy kis vérfrissítés, bizakodó vagyok.

Ami pedig a vb-csapatba került játékosokat illeti: pénteken délutántól szabadok lettek, a kapitány elmondása szerint hétfőtől folytatódik tovább a kemény munka, értelemszerűen már célirányosabban.

Július első teljes hete aztán már a meccsek jegyében telik: 3-án és 4-én még „csak" közös kétkapuk az ausztrálokkal, majd 5-7. között Miskolctapolcán következik a Vodafone-kupa, avagy éles parti sorrendben Ausztrália, Új-Zéland és az Egyesült Államok ellen.

A női válogatott vb-csapata. Kapusok: Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (Dunaújváros). Mezőnyjátékosok: Antal Dóra (Berkeley Egyetem, amerikai), Bujka Barbara (Szeged), Czigány Dóra (UVSE), Csabai Dóra (UVSE), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Illés Anna (Berkeley Egyetem, amerikai), Keszthelyi Rita (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Szücs Gabriella (UVSE), Takács Orsolya (BVSC), Tóth Ildikó (UVSE).

(A játékosok klubjaként az a csapat van megjelölve, amelyből kiharcolták a kerettagságot).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!