Sport

2016.07.17. 19:30

Kasó és Garda az olimpián - A dunaújvárosi klub másik négy játékosa most kimaradt

Dunaújváros - Nem volt egyszerű senki számára, de a hétvégén Bíró Attila, a női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya megnevezte az olimpián szereplő keretét, ami végül megegyezik a januárban Európa-bajnokságot nyert csapattal.

Gallai Péter

Az olaszok, az ausztrálok és a spanyolok ellen játszott meccsek után az utóbbiakkal elért döntetlennel az utolsó helyen, egy ponttal zárt a magyar csapat a kupán. Mint Bíró Attila szövetségi kapitány a zárás után megfogalmazta, azt kell megtanulni, hogyan kell azt a két-három helyzetet kihasználni, ami ahhoz kell, hogy ilyen helyzetekben a csapat megnyerje a meccset. Ám biztos benne, hogy javuló tendenciát mutat majd a játékuk.

A kapuban Kasó Orsolya kapta meg az egyik helyet a kapitánytól

Majd jött, egy minden bizonnyal az öröm és bánat könnyeivel tarkított összejövetel a kapitány és bő keret tagjai között. Ugyanis Bíró Attila névsorolvasást tartott, kik utazhatnak vele Rióba - a tizennyolc kerettagból csak tizenhárman. Utóbbi helyekre hat Dunaújvárosi Egyetem Maarsk Graphics játékos, Kasó Orsolya, Menczinger Kata, Garda Krisztina, Szilágyi Dorottya, Horváth Brigitta és Somhegyi Noémi pályázott.

Garda Krisztina az Eb arany után az olimpiaiért is vízbe szállhat Fotó: Ady Géza

- Nagyon megnehezítették a lányok a dolgomat, ami természetesen jó, hiszen sok jó játékosunk van, ugyanakkor közülük választani tényleg szívbemarkoló feladat volt. Ám a kapitányi munka ezzel is jár, hiába vinnék mindenkit a keretből, választanom kellett - kezdte a szövetség honlapán Bíró Attila az érzelmi részével. Mivel az összes játékos a szívéhez nőtt, fájó döntést kellett meghoznia.

Végül azon tizenhárom játékos mellett döntött, akik a belgrádi Európa-bajnok csapatot alkották. Ez pedig azt jelentette, hogy Dunaújvárost újabb két sportoló, Kasó és Garda képviselheti az ötkarikás játékokon, de azért a tősgyökeres, itt nevelkedett és hosszú éveket a DFVE-ben játszó Szücs Gabit is azért ide vehetjük.

- Bevallom, egy-két esetben apróságok döntöttek, végül úgy jött ki, hogy maradt a januári csapat. Akkor könnyebb volt a szűkítés, mint most, mert a többiek alaposan belehúztak, nem véletlen, hogy a kupán is lehetőséget kaptak. Végül úgy láttam, a kimaradók nem voltak jobbak azoknál, akik bekerültek, ezért nem érdemes megbontani a győztes társaságot - tette hozzá a kapitány. Majd rátért a kimaradókra, Menczingerről, aki Londonban a negyedik helyen zárt csapat tagja volt, ezt mondta:

- Láttam rajta mennyire akar, tetszett a munkája, ám sem bekkben, sem szélsőként nem sikerült jobbnak lennie azoknál, akik bekerültek. Most nyilvánvalóan ő is rendkívül csalódott, de a sport ilyen, nem szabad feladni, küzdeni kell tovább. Mást ne mondjak, jövőre világbajnokságot rendez Magyarország.

Szilágyival annak ellenére komolyan számolt, hogy nem vitte el a két hetes amerikai edzőtáborba.

- Titkos esélyes volt a csapatba kerülésre, szorongatta rendesen a posztján szereplőket. Tudom, mire képes, vannak még hiányosságai, de már most kiváló játékos. Bátran mondhatom, az elmúlt időszakban ő fejlődött a legtöbbet. Talán ha még fél év van, biztos olimpiai kerettag lenne.

Somhegyit is dicsérte a szakvezető: - Sajnos túl mélyről indult, nagy szó, hogy versenyben volt az utolsó pillanatig. Rendkívül sokat fejlődött ilyen rövid idő alatt is, jövőre még tovább erősödik, biztos vagyok benne, hogy ha így folytatja, nem lehet majd előbb-utóbb kihagyni a tizenháromból.

A fiatal Horváth Brigitta pedig a jövő embere lehet.

 

Kapusok: Gangl Edina (Újpest), Kasó Orsolya (Dunaújváros). Mezőnyjátékosok: Antal Dóra (Újpest), Bujka Barbara (Szentes), Czigány Dóra (Eger), Csabai Dóra (Újpest), Garda Krisztina (Dunaújváros), Illés Anna (BVSC), Keszthelyi Rita (Újpest), Kisteleki Hanna, Szücs Gabriella (Újpest), Takács Orsolya (BVSC), Tóth Ildikó (Újpest).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!