Sport

2017.07.11. 19:25

Kasó Orsolya és a többiek tudják, hogy kell szerepelni a világbajnokságon

DUNAÚJVÁROS Vasárnap rajtol a hazai rendezésű vizes világbajnokság női vízilabdatornája. A magyar válogatott két kapusa közül az egyik a dunaújvárosi Kasó Orsolya, aki bizakodva várja a kezdést.

Gallai Péter

Gratulálok, hiszen bekerülni sem lehetett egyszerű a tizenhármas keretbe. Klubbéli szezonja alapján számított rá?

- Köszönöm szépen, valóban nem. A bajnokságban harmadikak lettünk, valamint a LEN Kupában is, összességében nem gondoltam, hogy esélytelen vagyok a csapattagságra. Azonban tudtam, ehhez még a felkészülés során nagyon sokat kell tennem. Amikor kint voltunk Kínában, és utána a világligán, úgy éreztem, jól megy a játék, ezzel kicsit önbizalmat adtam magamnak. Ennek ellenére az utolsó napig bizony izgulni szoktam. Nyilván mindig van egy kép a fejben a döntés előtt, ez hol negatív, hol pozitív érzést hordoz. Természetesen nagyon örültem, amikor Bíró Attila kimondta a világbajnokságon szereplő neveket, közte az enyémet is. Mivel úgy éreztem, teljesen odatettem magam a felkészülés során és mindent százszázalékosan megcsináltam az edzéseken, ezért ha nem kerülök be a csapatba, akkor sem lett volna magam felé hiányérzetem.

Miután a hatalmas kősziklák legördültek a döntés után önről, teljesen felszabadultan folytathatta a felkészülést? Vagy azért, mert egy hazai vb előtt állunk, van egyfajta plusz teher, vagy inkább elvárás a csapaton?

- Inkább édes súlynak mondanám. Nyilván szeretnénk a magyar közönség előtt a legjobban szerepelni, de ezt igyekszünk magunkban úgy tudatosítani, hogy ez ne teherként jelentkezzen, hiszen ilyenkor a bizonyítási vágy is előjöhet. Éppen az előző héten volt dr. Csernus Imrével, a válogatott pszichológusával erről egy közös beszélgetésünk, miszerint el kell engedni ezt a nyomást, és teljesen máshogyan kell felfogni. Sokszor azzal buktuk el a mérkőzéseket, hogy fejben elkezdtünk kombinálni, mint például a 2012-es, vagy 2016-os olimpián, amikor egy hajszálon múlt a harmadik hely. Szóval, ne ijedjünk meg attól, ha vezetünk, vagy ott a győzelem esélye. S ne befolyásoljon minket az sem, ki és mit vár el tőlünk, hogyan kell szerepelni a vb-n. Természetesen tudjuk, hogy nagyon jól, s ez így is lesz, nem hiába edzünk annyit. Próbáljuk magunkból a legjobbat kihozni. Persze van jó példa is, hiszen tavaly Európa-bajnokok lettünk.

Az Európa-bajnok,2016-ban olimpiai negyedik helyezett dunaújvárosi kapus, Kasó Orsolya nagyon örül neki, hogy pályafutása során megadatik neki egy ilyen élmény Magyarországon Fotó: MVLSZ

Minden sportoló álma hazai világeseményen szerepelni. Hiszen kis túlzással ott szurkolhat Kasó Orsolyának, illetve a többieknek az egész család, a barátok, az ismerősök, fél Dunaújváros...

- Már jelezték jó páran, hogy jönnek szurkolni, további plusz erőt adhat az ő jelenlétük. Azt szeretném, lássanak felszabadultan, jól vízilabdázni, hogy mi sül ki belőle, majd meglátjuk. Mivel a 2014-es magyarországi Európa-bajnokságon nem sikerült bekerülni a csapatba, ezért nagyon örülök, hogy pályafutásom során megadatik egy ilyen élmény. Arról nem is beszélve, több ezren fognak buzdítani minket a lelátóról, s minden egyes jó megmozdulásnál biztosan felrobban majd az uszoda. Még kimondani is jó ezt, nemhogy meg- és átélni.

A múlt heti, utolsó felkészülési tornán felváltva védtek Gangl Edinával. A világbajnokságon is ilyen rotációban szerepelnek majd?

- Ezt előre nem lehet megmondani, ezt Bíró Attila tudja, nekünk csak azt mondja meg, melyik mérkőzés kié. Az olimpiai- és világbajnok Egyesült Államok ellen a tornán nem védtem, de hétfőtől velük edzünk, így van lehetőségem gyakorolni. Úgy vélem, a kapitány megfigyeli, hogy melyik csapat kinek fekszik jobban, vagy kit lát jobb formában. A lényeg, akárki is lesz a vízben, a másiknak az a dolga, hogy segítse és mellette legyen. Amikor pedig esetleg be kell ugrani menet közben, akkor fordul a szerep.

A rutinos játékosok közé bekerült két ifjú titán a dunaújvárosi klubból, Szilágyi Dorottya és Gurisatti Gréta. Miként érzi, jó elegyet alkotnak?

- Úgy tűnik igen, a lányok hoztak egy kis frissítést. Az edzéseken is nagyon ügyesek voltak, kérdeznek, ha bármi gondjuk van, mi pedig segítjük őket.

Ha már szóba került az USA, akiket megszorongattak a Vodafone Kupán, eredményeik alapján jelenleg ők a világ legjobbjai. Azok is maradnak?

- Úgy gondolom, biztosan megvan az ellenszer az ő játékukkal szemben is. Talán verhetőbbek, mint tavaly, az olimpia évében, nagyon remélem, hogy most már tétmérkőzésen elkapjuk a "grabancukat".

Egyébként valóban ők számítanak a legnagyobb riválisnak, vagy vannak még mások is a talonban?

- Nem tudjuk, a spanyolok vagy az olaszok milyen csapattal jönnek, mostanában a hollandokkal sem találkoztunk, de egyiket sem szabad lebecsülni. Az biztos, hogy jó világbajnokságnak nézünk elébe.

Ami akkor lenne a leggyönyörűbb, ha a végén aranyérmet akasztanának a nyakukba...

- Nagyon szeretnénk megszerezni a legfényesebb medált, minden nagy eseményen a csúcs a cél. Az Európa-bajnokságon ez sikerült, most itt az újabb lehetőség, ami persze egy kőkemény kihívás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!