Sport

2012.12.12. 20:52

Hosszú Katinka aranya

Isztambul - Hosszú Katinka vébé címet szerzett a rövidpályás úszók isztambuli seregszemléjének első versenynapján, szerdán. Rajta kívül többen is országos rekordokat döntöttek.

Gallai Péter

Szerdán elrajtolt a rövidpályás úszó-világbajnokság, amelyen a magyar válogatottat tizenöt tagú küldöttség képviseli, közöttük két Dunaferr-DVSI versenyzővel, Balog Gáborral és Takács Krisztiánnal. A lebonyolítás szerint ötven és száz méteren az előfutamok után rendeznek középdöntőket, míg kétszázon, négyszázon és a váltók esetében nincsen második kör, egyből a nyolcas fináléért úszik mindenki.

A nyitónapon a két újvárosi közül Balog Gábor mutatkozott be, aki száz méter háton próbálkozott. Róla tudni kell, hogy betegsége miatt sokat ki kellett hagynia a világbajnokság előtt, ezért nem is volt meglepő, hogy végül összesítésben a harminchetedik helyen végzett a londoni olimpián is szereplő sportoló. Ellenben ezen a távon Bernek Péter idei legjobbjával középdöntős lett. Kétszáz gyorson Kozma Dominiknek az egyéni rekord is kevés volt az esti döntőhöz, tizenkettedik lett.

 

Hosszú Katinka egy arany- és egy bronzéremmel kezdte szereplését a rövid pályás világbajnokságon (Fotó: FMH-archív)


Cseh László a száz pillangó előfutamából országos csúccsal jutott tovább, az eddigi címvédő, Pulai Bence kiesett. Hosszú Katinka kétszáz pillangón a legjobb idővel jutott  az esti döntőbe, amivel ráadásul saját, két esztendeje fennálló magyar csúcsát is jócskán megdöntötte. Száz méter mellen mégsem indult el a kétszáz méter olimpiai bajnoka, Gyurta Dániel, aki pénteki fő távjára koncentrál inkább. Hosszú négyszáz vegyesen is döntős lett, méghozzá a második idővel, ugyanitt Jakabos Zsuzsanna negyedikként kvalifikálta magát a nyolc közé.  A két lány a 4x200-as gyorsváltóval, Dara Eszter és Verrasztó Evelyn társaságában szintén finalista lett. Verrasztó száz méter háton egyéni csúccsal huszonnegyedikként zárt. 

Ami az esti programot illeti: Bernek nem jutott be a döntőbe, tizenegyediként végzett. Majd következett Hosszú, aki ötven méternél csak ötödikként fordult, száznál negyedikként, majd ötvennel a vége előtt már a harmadik helyen tempózott.

Az utolsó métereken azonban fantasztikus hajrával ledolgozta hátrányát, s végül nyolc századdal kínai riválisa előtt, az első helyen csapott a célba, méghozzá világbajnoki csúccsal.Cseh László tovább faragva az országos rekordból, ötödik helyen lépett tovább a csütörtök esti döntőbe, száz pillangón. Hosszú Katinka nem elégedett meg egy medállal, négyszáz vegyesen bronzérmet szerzett, az eleinte vezető Jakabos negyedik lett. A magyar érdekeltségű finálék zárásaként a női váltó egy negyedik hellyel gazdagította az első napi eredménysorunkat.

A csütörtöki napon a másik dunaújvárosi sportoló, Takács Krisztián is bemutatkozik ötven méter gyorson, akivel kapcsolatos hír, hogy a vasárnapi négyszer százas vegyesváltóba is bekerülhet. A csapattagságot az dönti el, hogy száz méteren Kozma Dominik vagy ő úszik-e majd jobb eredményt.






Csütörtöki program, magyar úszókkal

A magyarok csütörtöki programja, előfutamok: 100 m női gyors (Dara Eszter), 400 m férfi vegyes (Cseh László, Verrasztó Dávid), 50 m női pillangó, 50 m férfi gyors (Takács Krisztián, Kozma Dominik), 100 m női vegyes (Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna), 4x×200 m férfi gyorsváltó, 800 m női gyors (lassú futam: Verrasztó Evelyn). Elődöntők, döntők: 100 m női gyors (elődöntő), 400 m férfi vegyes (döntő), 50 m női mell (döntő), 100 m férfi hát (döntő), 50 m női pillangó (elődöntő), 50 m férfi gyors (elődöntő), 100 m női hát (döntő), 100 m férfi mell (döntő), 100 m női vegyes (elődöntő), 100 m férfi pillangó (döntő), 800 m női gyors (gyors futam), 4×x200 m férfi gyorsváltó (döntő).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!