Kvangdzsu

2019.07.21. 17:45

Hosszú döntős 200 méter vegyesen, hetedikként végzett a férfi váltó

Hosszú Katinka messze a legjobb idővel jutott döntőbe 200 méter vegyesen a kvangdzsui világbajnokság úszóversenyeinek nyitónapján, vasárnap. Hetedik helyen végzett a 4x100 méteres férfi gyorsváltó.

Kvangdzsu, 2019. július 21. Hosszú Katinka a nõi 200 méteres vegyesúszás elõdöntõjében a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 21-én. A szám olimpiai bajnoka és világcsúcstartója 2:07.17-es idõvel ért célba. MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A háromszoros olimpiai bajnok klasszis – aki sorozatban a negyedik vb-elsőségére hajt ebben a számban – az előfutamban 2:07.02 perces teljesítménnyel utasította maga mögé a mezőnyt. Ez nemhogy a világ idei legjobb eredménye, de minden idők hetedik leggyorsabb úszása volt – a magyar klasszis világcsúcsa 2:06.12 -, mindössze két századdal rosszabb, mint amivel két éve a Duna Arénában a döntőben nyert.

A helyi idő szerint esti elődöntőben aztán a pillangót és a hátat követően még egy hajszállal délelőtti teljesítménye előtt járt, de mellen önmagához képest kissé visszaesett, így végül a gyors után 2:07.17-tel csapott célba.

Hosszú a második kanadai Sydney Pickremnél több mint másfél másodperccel jobbat úszott.

„Szerettem volna 2:07 alatt úszni, éreztem, hogy bennem van. Azokat a 2:08-as időket, amiket év közben úsztam, mind-mind edzésből érkezve teljesítettem. Ez nekem már előre azt mutatta, hogy a könnyítésnél ezek bőven jobb idők lesznek. Erre a világbajnokságra úgy jöttem, hogy nézzük meg, hol tartunk egy évvel az olimpia előtt. Ilyen szempontból jó helyen vagyok, de azért érzem a vérszagot ott a piros csík körül”

- utalt a világcsúcsra Hosszú, aki az MTI kérdésére elmondta, egy évvel ezelőtt, amikor a glasgow-i Európa-bajnokságon egy hosszabb kihagyás után visszatért, nem gondolta volna, hogy mára ilyen formába kerül.

A döntőt hétfőn közép-európai idő szerint 14.25-kor rendezik.

A fiúk hetedikek lettek váltóban

A Kozma Dominik, Milák Kristóf, Holoda Péter, Németh Nándor összeállítású 4x100 méteres férfi gyorsváltó 3:12.85 perces idővel csapott célba, ami a hetedik helyre volt elég.

A délelőtti előfutamok során Kozma és Németh mellett még Bohus Richárd és Szabó Szebasztián szerepelt a csapatban – utóbbi parádés teljesítményt nyújtott, de este az 50 méter pillangó elődöntőjében volt érdekelt -, és harcolta ki a nyolcadik helyen a döntős szereplést, egyben begyűjtötte a tokiói olimpiai kvótát.

Két évvel ezelőtt a négyes a vb egyik legnagyobb meglepetését okozta azzal, hogy bronzérmet szerzett a Duna Arénában, ám Sós Csaba szövetségi kapitány már korábban is óvatosságra intett, hogy már a döntős szereplés is jelentős sikernek számítana a dél-koreai világbajnokságon.

A váltó végül a selejtezőhöz képest egy helyet előrelépve a hetedik lett, míg a számot az amerikaiak 3:09.06-tal nyerték.

Forrás: MTI

Borítókép: Hosszú Katinka a női 200 méteres vegyesúszás elődöntőjében a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 21-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában