A rácalmási fiú megállította az amerikai bajnokot

2019.07.06. 10:30

Horváth Máté élete legnagyobb sikere

Az ünneplés hangjai már elcsendesedtek, a dicsőség azonban egy életre megmaradt. A Dunai Ökölvívó Sport­egyesület 66 kilo­grammos, junior versenyzője, Horváth Máté egy életre beírta a nevét az ökölvívó korosztályos történelemkönyvekbe, miután az egri nemzetközi viadalon megnyerte súlycsoportját.

Balogh Tamás

A 69. Bor­­ne­­­m­issza Gergely Emlékversenyen 22 ország 250 versenyzője lépett a ringbe Egerben, öt napon keresztül, június második hetében. Az indulók között szerepeltek a junior és ifjúsági korosztályos nemzetközi élvonal – mások mellett az USA, India, Japán, Kazahsztán, Franciaország és Thaiföld – legjobbjai. A dunaújvárosi klubból egyedül Horváth Máté indult Európa legkomolyabb utánpótlás-megmérettetésén. A magyar színekben csak a diákolimpia érmesei, valamint a válogatott kerettagok léphettek a ringbe.

– A versenyzőnk számára az Európa-bajnokság nem a tervek szerint sikerült, ezért nagy akarással készült erre a versenyre, hogy bebizonyíthassa a rátermettségét. Mindenféle mércék szerint csúcsformában érkezett erre a megmérettetésre. Vélhetően az is sokat jelenthetett számára, hogy ez alkalommal én álltam a szorító sarkában. Úgy érzem, hogy kellőképpen „ki tudtam őt hegyezni – mesélte a DÖSE vezetőedzője, Sulák András.

Máté az első körben erőnyerő volt, majd a döntőbe jutásért egy nagyon jól felkészített és kiváló adottságú indiai versenyzővel kellett megküzdenie. A teljesítménye nagyon meggyőző volt, amit a pontozók is megerősítettek az egyhangú, 5–0-ás döntésükkel.

Az aranyéremért a háromszoros Amerika-bajnok és kétszeres international cup-győztes fiatalemberrel mérte össze a tudását. Az előző összecsapáson mutatott teljesítménye miatt ez alkalommal is nagy önbizalommal lépett ringbe. Nagyon kemény, szoros csata volt, végül összesítésben 3–2-es pontozással hozta el az aranyérmet.

Horváth Máté pazar teljesítményt nyújtva diadalmaskodott a fináléban Fotó: Balogh Tamás

Máté a verseny után nagyon sok dicséretet kapott ezért a teljesítményéért, és bizonyára ezzel az eredményével kvalifikálta magát a jövő évi Universiadéra.

Sulák András, a méltán kedvelt „Csubi bácsi”, a ­DÖSE vezetője húsz tanítványa közül választhatott, amerikai kollégája viszont több tízezer fiatal közül. Azaz egészen mások a léptékek a két országban az ökölvívást illetően (is). Éppen ezért csak kalapot emelve gratulálhatunk a mesternek és a tanítványának is.

– Június végén megérdemelt pihenőre vonulhattak az ökölvívóink. Nagyon sok munka után nekik is jutott egy kis vakáció, ami sajnos nem tart olyan sokáig, mint a többi gyereknek. Júliusban már alapozó edzőtáborba várom őket. Nagy munka vár rájuk a szezon előtt, hiszen sok csatában kell majd helytállniuk – tette hozzá Sulák András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában