Sport

2010.06.05. 14:15

Holland-magyar - Megalázó vereség Amszterdamban (frissítve)

Amszterdam - A magyar labdarúgó-válogatott megalázó, 6-1-es vereséget szenvedett szombaton a világbajnokságra készülő hollandoktól Amszterdamban.

MTI

Hollandia-Magyarország 6-1 (1-1)

Amszterdam, 45 ezer néző, v.: Florian Meyer (német)
gólszerzők: Van Persie (21.), Sneijder (56.), Robben (64., 78.), Van Bommel (71.), Elia (74.), illetve Dzsudzsák (6.)
sárga lap: Lázok (77.)

Hollandia:
Stekelenburg - Van der Wiel, Heitinga (Ooijer, 61.), Mathijsen, Van Bronckhorst - Van Bommel (De Zeeuw, 80.), Van der Vaart (Afellay, 80.) - Kuyt (Robben, a szünetben), Sneijder (Elia, 73.), De Jong - Van Persie (Huntelaar, 68.)

Magyarország:
Fülöp Márton - Bodnár László (Laczkó Zsolt, 81.), Juhász Roland, Horváth Gábor (Vadócz Krisztián, 80.), Vanczák Vilmos - Szélesi Zoltán - Dzsudzsák Balázs, Huszti Szabolcs (Lázok János, 68.), Bodor Boldizsár - Priskin Tamás, Torghelle Sándor (Elek Ákos, 58.)

I. félidő:
6. perc: Torghelle ugratta ki a félpályáról a jobb oldalon felfutó Dzsudzsákot, aki Van Bronckhorsttal maradt szemben, befelé cselezett, majd 13 méterről ballal védhetetlenül a hosszú sarokba csavarta a labdát (0-1).
21. perc: Huszti már-már labdát szerzett a magyar tizenhatos közelében, azonban Kuyt erőszakosabbnak bizonyult nála, majd visszagurított Van Persie-nek, aki 16 méterről a jobb alsó sarokba lőtt (1-1).

II. félidő:
56. perc: Van Bronckhorst bal oldali beadására középen Sneijder robbant be kiváló ütemben, s mivel lemaradtak róla a vendég védők, tisztán passzolhatott 6 méterről Fülöp mellett a kapuba (2-1).
64. perc: Van Bronckhorst ismét balról passzolt laposan a hosszú oldalon érkező Robben elé, aki a kapujából rosszul kimozduló Fülöp mellett közelről helyezett a kapuba (3-1).
71. perc: Van Bommel nagy erejű, 25 méterről leadott lövésénél mellényúlt Fülöp, a kapus kezéről a jobb alsó sarokba vágódott a labda (4-1).
74. perc: Elia beállását követően azonnal gólt szerzett: a bal oldalon három embert cselezett ki, majd Juhász lába között a bal alsó sarokba lőtt 13 méterről (5-1).
78. perc: Robben kapott labdát a jobb összekötő helyén, befelé tolt egyet, majd a jobb felső sarokba csavart 22 méterről (6-1).

Nagy lendülettel kezdtek a hollandok, teljesen beszorult a magyar csapat, amely azonban egy gyors ellentámadásból mégis vezetést szerzett Dzsudzsák gyönyörű góljával. Ez rövid időre visszavetette a hazaiakat, így Koeman együttesének volt lehetősége további kontrákra. A 15. perctől ismét nagy nyomás nehezedett a magyar kapura, a beadások rendre komoly veszélyt jelentettek, már csak azért is, mert Fülöp vagy ki sem mozdult kapujából, vagy alászaladt a labdáknak. A világbajnokságra készülő hollandok aztán a 21. percben egyenlítettek. Ezt követően valamelyest visszavettek az amúgy sem öldöklő iramból, de komoly lehetőséget így sem tudtak kialakítani a magyarok. A játékrész végén ismét fokozódott a nyomás Fülöp kapuján, de a szünetig már nem esett több gól.

A folytatásban a hollandok szinte "egykapuztak". A vendégek gyakorlatilag egy pillanatig sem voltak képesek megtartani a labdát, így ellentámadást sem tudtak vezetni. Szinte valamennyi hazai akció gólhelyzettel vagy lövéssel zárult, különösen Van Bronckhorst volt elemében a bal oldalon, s neki köszönhetően kétgólos előnyre tettek szert a hazaiak. Ezt követően teljesen szétesett a magyar csapat, az első félidőben viszonylag jól záró védelem sorra maradt le a holland támadókról, s ennek következményeként egymás után "potyogtak" a hazai gólok is. A mérkőzés képéről sokat elárult Elia gólja, a frissen beállt játékos első labdaérintésekor három védőt cselezett ki a bal oldalon, majd Juhász és Fülöp asszisztálása mellett lőtt gólt... Az utolsó tíz percre már visszavett a tempóból a holland csapat, amely ilyen különbséggel is megérdemelten győzött az elképzelés nélkül és a második félidőben szétesetten futballozó magyarokkal szemben.

A magyar válogatott 26 éve nem nyert a hollandok ellen, azóta sorozatban ötödször kapott ki aktuális riválisától. Ezt megelőzően legutóbb 1994-ben találkozott a két gárda, akkor 7-1 lett az eredmény.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!