olim­piai kvalifikációs világbajnokság - folyamatosan frissítve

2019.08.25. 13:00

Hajduék a világbajnoki dobogó második fokára léphettek fel

Pénteken az első döntőkkel „élesbe fordult” az olim­piai kvalifikációs világbajnokság, C-2 500 méteren a Dunaferr SE versenyzője, Hajdu Jonatán Fekete Ádámmal végül ezüstérmet szerzett.

Gallai Péter

Szeged, 2019. augusztus 23. Az ezüstérmes Hajdu Jonatán (b) és Fekete Ádám a férfi kenu párosok 500 méteres versenyének eredményhirdetésén a szegedi kajak-kenu világbajnokságon 2019. augusztus 23-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Fotó: Szigetváry Zsolt

FRISSÍTÉS (8.25) 13:00 – Hajdu Jonatán ötödikként végzett a C1-esek 200 méteres fináléjában 41.18 másodperces idővel.

FRISSÍTÉS 17.00 – Hajdu Jonatán megnyerte a középdöntőjét 39.97 másodperces idővel. Ezzel kvalifikálta magát a c-200 méteres versenyszám döntőjébe, amelyet vasárnap 12:37-kor rendeznek meg

FRISSÍTÉS 11.00 – Szombaton folytatódik a megmérettetés. Reggel 9:00 órától folyamatosan versenyeznek a sportolók. A mai napon is van dunaújvárosi érdekeltség. A Kiss Balázs, Mike Róbert kettős a C-2 1000 méteres versenyszám B döntőjében a harmadik helyet szerezte meg.

A versenyről folyamatos tájékoztatást ad a vb hivatalos honlapja, illetve a Magyar kajak-Kenu Szövetség közösségi oldala is.

Nem titkoltan az első helyért hajtottak, de mindent kiadtak magukból, az ezer méter felé történő építkezés útján ez is kiváló eredmény. A másik Dunaferr-induló, Kiss Balázs és Mike Róbert számára pedig az esti középfutam ért fel egy fináléval, hiszen csak a döntőben lehet megszerezni az olimpiai kvótát. A kényszerű tagcserén átesett egység a mezőny végéről óriásit hajrázott, végül az ötödik helyen ért be a célba, ami a B döntőre lett csak elég. Az előző napokhoz képest alaposan megnőtt a Maty-éri szurkolótábor péntekre, ami nem csoda, hiszen ekkor már világbajnoki döntők sora is programon volt. Így a versenyzőket a sehol máshol nem tapasztalható, elképesztő hangulat várta. A magyar versenyzők mellett a külföldiek sem győzik kiemelni, illetve megköszönni ezt a szurkolást.

Hajdu Jonatán és mögötte Fekete Ádám, útban a szépen csillogó ezüstérem felé
Fotó: MTI

Számunkra különösen kedves volt ez a nap, hiszen a Dunaferr SE képviseletében Hajdu Jonatán térdelt hajóba az újpesti Fekete Ádámmal C-2 500 méteren, nem titkoltan érem­esélyekkel. A fiúk jól kapták el a rajtot, de mellettük a kínaiak már az első méterektől úgy elindultak, mint akiket „kutyákkal kergetnek”. Fél távnál fél hajóval a mieink előtt haladtak, Hajduék a második helyért csatáztak a spanyolokkal, akik ekkor minimálisan meg is előzték őket. A hajrára ritmust váltottak a fiúk, amivel a spanyolokat megelőzték, amikor úgy tűnt, a kínaiakat is, akkor ők szintén feljebb kapcsoltak, és a végére sem fáradtak el, így egy másodperccel megnyerték a futamot Hajduék előtt.

Mike Róbert (b) és a Dunaferr SE versenyzője, Kiss Balázs mindent kiadott, amit tudott, teljesen kihajtották magukat
Fotó: MKKSZ

 

– Nyilván az első hely volt a cél, azért is jöttünk, de mindent kiadtunk magunkból, ez ennyire volt elég, egy nagyon szép második helyre. Láttuk a kínaiakat az előfutamban, ugyanazt megcsinálták most is. Elmentek az elején, próbáltunk kapaszkodni utánuk, de nagyobb előnyre tettek szert, amit engedni akartunk. Kétszázötven méterrel a cél előtt indítottunk egy kisebbet, kétszáznál pedig nagyobbat, akkor úgy tűnt, sikerül befogni őket, de jobban bírták a hajrát, mint amire számítottunk. Most nagy lépést tettünk afelé, hogy ezer méteren is jók lehessünk, ez az ezüstérem nagy lökést adhat a folytatásra – nyilatkozta Hajdu Jonatán, aki még érdekelt lesz C-1 200 méteren is.

Fekete Ádám nemes egyszerűséggel fogalmazta meg: a kínaiak mentek egy „kamikaze pályát”, lesz, ami lesz alapon megpróbálták, bejött. Lehet, tízből kilencszer nem jön be és a magyarok nyernek, de most ez nekik sikerült. A párosnak korábbról 200 méterről már van világbajnoki érme, most pedig fél kilométerről is. Ha a sort folytatjuk, akkor a következő az ezerméteres olimpiai táv lesz, ami a fő céljuk.

– Az ezerre készültünk egész évben, csak az utolsó három héten került fókuszba az ötszáz. Nem tagadjuk, nekünk a célunk Tokió, ebben a sportágban nem is lehet más, mint az olimpia. Ott viszont csak az ezer méter szerepel, nem az ötszáz. Jövőre mindent megteszünk, ha megvan a kvóta az országnak, hogy mi indulhassunk a japán fővárosban – tette hozzá Fekete.

Ehhez viszont elsőként arra volt szükség, hogy utánuk a Dunaferr SE másik képviselője, Kiss Balázs, aki megszokott párja, Dóri Bence betegsége miatt az előfutamban Mike Róberttel volt kénytelen összetérdelni életében először, bejusson a fináléba. Ami így tőlük csodaszámba ment volna, hogy első három pozíció valamelyikén végezzenek. A fiúk a rajt után a mezőny végére kerültek, elöl elképesztően kezdtek az olimpiai ezüstérmes brazilok, illetve a kubaiak is. Balá­zsék még féltávnál is a nyolcadik helyen voltak, kétszázötvennél a cél előtt már megelőzték a portugálokat. A hajrára összeszedték minden erőtartalékukat és a második legjobb részidőt produkálva hatalmas finissel bejöttek a lett és a kazah hajó elé az ötödik helyre. A döntő és a kvótaszerzés így most nem jött össze, de az ismert körülmények miatt büszkék lehetnek magukra, hiszen mindent megtettek érte. Szombaton a B döntőben még jelenése lesz a duónak.

További érmeink

Pénteken Hajduék második helye mellett egy arany- és egy bronzérem volt még a magyarok dobogós mérlege. A női K-2 1000 méteres döntőben a Hagymási Réka, Medveczky Erika kettős már az elején elment a mezőnytől, és hatalmas fölénnyel lett világbajnok. Lucz Anna és Kiss Blanka K-2 200 méteren nem kis bravúrt végrehajtva szerzett bronzérmet. A paraversenyzőknél pedig Kiss Péter kajakos lett a világbajnok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában