Sport

2017.08.03. 16:53

Egy kézben összpontosul minden hatalom - Sallói István nem titkolja, az Európa-bajnokság a lelátóról is felemelő érzés volt

Budapest – Válogatott futballista volt, majd sportvezető, dolgozott technikai igazgatóként, ügyvezetőként, sportigazgatóként, jelenleg játékos-megfigyelőként dolgozik egy menedzserirodánál. Csaknem egy éven át volt Dárdai Pál stábjának tagja, az Eb-t megelőzően. A norvégok elleni pótselejtezők előtt köszönt el tőle Bernd Storck szövetségi kapitány.

Horog László

- Amikor az Észak-Írország elleni vereséget követően kinevezték Dárdai Pált, engem is a stábba invitált. Ismertük egymást régről. Ő a válogatott oszlopa volt, amikor én hazatértem Izraelből, labdarúgó-pályafutásomat követően a nemzeti együttes technikai igazgatójaként dolgoztam, Bicskei Bertalan kapitánysága idején. Palival sokat beszélgettünk a futballról akkor is, később is, együtt végeztük az A-licences és pro licences edzőképzést. Amikor felkérték, a stábba invitált, örömmel mondtam igent, mert a futballról hasonlóan gondolkodunk.

- Dárdai 2015 októberében, Bukarestben mutatkozott be, a következő júniusban, Helsinkiben búcsúzott. Ön maradt Storck stábjában, egészen a norvégok elleni, őszi pótselejtezőig. Akkor a kapitány úgy döntött, saját stábbal indul neki a páros csatának. Meglepte?

- Lehetett rá számítani. Miután övé volt a felelősség, azokkal akart nekivágni a pótselejtezőnek, akikben megbízott. Tőlem, Szabics Imrétől és Andrusch József kapusedzőtől is elköszönt, a videoelemző, Késedi Gábor maradt, ám később felmondott. Dárdai munkatársai közül az erőnléti edző, Holanek Zoltán azóta is a válogatottnál dolgozik. A szövetségi kapitány arra hivatkozott, hogy a munka teljes embert kíván, aki csak a válogatottra figyel. Én akkoriban a Dunaújváros sportigazgatója voltam, mivel tizenöt éve dolgozom a profi futballban, pontosan tudtam, nem ez volt a fő ok. Bernd Storck úgy döntött, hogy másokkal képzeli el a folytatást. Amihez természetesen joga volt, hiszen ő vitte a bőrét a vásárra.

Az utolsó, görögországi selejtezőt követően a kapitány azt mondta a csapat előtt, hogy őt megerősítette posztján a szövetség, a stáb tagjai is maradnak. Majd szólt, hogy a norvégok elleni meccsekre már nem kell jönnöm, meg két kollégámnak sem. Benne volt a levegőben a döntés. Felhívtam, hogy nyilván nem az a fő ok, hogy egy NB II-es klubnál sportigazgató vagyok, mondja el őszintén. Korrektül jelezte, a munkámmal nincs gondja, de másokkal képzeli el a folytatást. Ezzel nincs is gond, az ember azokkal dolgozik szívesen, akikben töretlenül bízik, és akikkel jól érzi magát.

- Az Eb-n ön is ott volt, a szövetség vendégeként.

- Bernd Storck meghívott, vendégként, így a főtitkárral felvettem a kapcsolatot, ugyanis az Európa-bajnokságon mindenképpen szerettem volna ott lenni. Az MLSZ vendége voltam három mérkőzésen, az osztrák meccs kivételével megtekintettem a mieink összecsapásait. Szenzációs élmény volt a helyszínen látni a fiúkat.

- Nem volt hiányérzete?

- Nem. Akkor már egy év eltelt azóta, hogy a válogatottnál dolgoztam. A szövetség vezetése nagyon korrekt volt, meghívta Szabicsot is, tehát azokat, akik hozzátettek ahhoz, hogy a válogatott kijutott Franciaországba. Természetesen jó lett volna a stábban dolgozni, együtt lenni a csapattal, de annak is örültem, hogy a lelátón ott lehettem. A kispadon Dárdai kapitánysága idején sem foglaltam helyet, a lelátón szemléltem az eseményeket. Abban maradtam Palival, ha valamit látok, üzenek valamelyik, kijelölt kollégának, akik továbbítják neki. Ez mindig meg is történt, Dárdai pedig döntött, hogy megvalósítja vagy nem.

Néhány dolgot felhasznált, de nem mindent. Sokat beszélgettünk, kikérte a véleményünket, de a döntés az övé volt. Késedi Gáborral az ellenfeleket térképeztem fel, de természetesen a mi játékunkat is figyeltem. Úgy gondolom, Dárdai egy zseni. Ösztönös zseni, akinek elképesztő érzéke van a futballhoz. De nem csak a futballhoz, az emberekkel való bánásmódhoz is.

- Kifejtené bővebben?

- A románok elleni, végül 1-1-re végződő vb-selejtező előtt négy nap állt rendelkezésre, hogy összeálljon a brigád. Kevés időnk volt, a legfontosabbat, a védekezést sikerült összeraknia a kapitánynak. A meccs előtt Juhász Rolanddal, a középhátvéddel kiment a bukaresti stadion gyepszőnyegére, a védőnek megmutatta, hol kezdjük a védekezést. Az egyik reklámtábla B betűjére mutatott, a kapunktól 28,5 méterre, közölte, ettől nem lehet eltérni.

Pali nem csak a futballt látja jól, az öltöző világát is ismeri, pontosan tudja, mikor mit kell mondania. Képes hatni a média képviselőire, magával ragadja a szurkolókat. Szuggesztív egyéniség, akire odafigyelnek, Nem beszél sokat, de a mondanivalójának mindig súlya van. Futballmúltja miatt hiteles, a kommunikációja gyakorlatilag tökéletes. A labdarúgóktól annyit vár el, amennyit meg tudnak valósítani. Egyszerűen beszél, amit elmond, az befogadható, megvalósítható, nem tart egyórás taktikai értekezleteket, a lényegre tör. A futballistákhoz intézett beszédeiben nincsenek üresjáratok, a lényegre tör, pontos, precíz információkat ad.

Az első közös, bukaresti meccsünk előtt felhívtam, hogy láttam valamit, ami érdekes lehet. Mondta, ezzel majd egy hét múlva foglalkozunk, ugyanis nem most kell becsúszni, hanem majd a mérkőzésen. Pontosan tudta, mikor minek jött el az ideje. Azt mondta, nem kell kiégetni a fiúkat, mindenre a megfelelő pillanatban kerítünk sort. Pár hónapja voltam egy előadáson, amelynek témája a pszichés felkészítés volt, aminek a lényege, mikor kezd el valaki foglalkozni az előtte álló feladattal. Ha túl korán, lehet, korán kiégeted magad, ha túl későn, nem biztos, hogy fel tudsz pörögni. Levezették a helyes ütemezést. Nem hiszem, hogy Pali tanult sportpszichológiát, vélhetően ösztönösen érzett rá azokra, amiket más szakemberek pontosan úgy felvázoltak, ahogy ő.

Előre látta az eseményeket, az itthoni, végül Gera fejes góljával 1-0-ra megnyert, finnek elleni meccs előtt türelmet kért a nézőktől, kérte, ne kezdjék el fütyülni a csapatot, nyugalomra intett. Elmondta, nem lesz szép játék, de a végén biztosan lesz egy helyzetünk, egy pontrúgás nyomán következő lehetőség, amivel megnyerhetjük a mérkőzést. Be is jött, Dárdai ezzel még hitelesebb lett a közvélemény előtt. Minden úgy történt, ahogy elmondta. A többi tétmeccsen is.

Sallói István szívesen dolgozott együtt Dárdai Pállal, akinek munkája is benne volt abban, hogy a válogatott kijutott a tavalyi franciaországi labdarúgó Eb-re      
Fotó: Harold Cunningham

- Mit gondol, ha marad, másként, még jobban szerepelünk az Eb-n?

- Nem hiszem, szerintem kihoztuk a maximumot az Eb-ből. Úgy gondolom, az Európa-bajnokságon nyújtott produkcióban hetven százalékig Dárdai is benne volt. Sőt, biztos vagyok benne, Storck kinevezése után is kommunikáltak, az Európa-bajnokságig biztosan. Ám azóta szerintem nem. Én viszont rendszeresen beszélgetek Palival, mindig elmondja, nem érti a klubcsapatainkat. Mi meg tudtuk valósítani a válogatottal, hogy szűkítjük a területet, harminc méteren belül futballozunk, az NB I-es együttesek viszont nyolcvan méteren. Nem is nagyon jön az eredmény a nemzetközi porondon. Visszatérve a Storck által vezetett együttesre, a kapitány döntései az elején kivétel nélkül ültek. A sikereket nem szabad tőle elvenni. Minden húzása bejött, még a vadak is. Kezdve Kleinheisler beválogatását, amit egyetlen magyar edző sem lépett volna meg.

A norvégok elleni visszavágón Priskin kezdett, bombagólt lőtt, az Eb-n végig bízott Szalaiban, aki ezt meghálálta, miként Dzsudzsák is. Jól meccselt a tornán a csoportmeccseken, azonban a belgák ellen talán elkövetett egy kis hibát. A második derbin, az izlandiak ellen egygólos vesztésre álltunk, a szakvezető kettős cserét hajtott végre, két támadót hozott be, bejött, egyenlítettünk. A belgák elleni nyolcaddöntőben is egygólos vesztésre álltunk, az edző cserélni készült, közben megkaptuk a második gólt. Ez le kellett volna reagálni, a két csatár behozatalával túlzottan kinyíltunk, átszaladtak rajtunk. Túl nagy kockázatot vállalt, kiütöttek bennünket. Mivel egy sokkal jobb csapattal találkoztunk, akkor is kikaptunk, ha óvatosabban változtat, de kevesebb góllal megússzuk.

- Jöttek a vb-selejtezők, bár matematikai esély még van, nyilván nem leszünk ott Oroszországban, a világbajnokságon.

- Nem is lenne reális. Úgy gondolom, a csoport harmadik helyének megszerzése jogos elvárás, a portugálok és a svájciak jobbak nálunk. Az Eb-re 24 együttes jutott ki, a vb-re csak 13, ami jelentős különbség. Az Eb-re a harmadik helyről kijutottunk, a világbajnokságra ebből a pozícióból nem lehet. A magyar válogatott jelentős változásokon esett át az Európa-bajnokság után, a kulcsemberek közül Juhász és Király lemondta a válogatottságot, Gera sem lesz fiatalabb. Alapemberek távoztak, voltak, akik maradtak, de közben a státuszuk változott a klubjukban. Akik tavaly tavasszal alapemberek voltak, most alig játszanak. Csoda lett volna, ha a két riválist, vagy akár az egyiket megelőzzük.

- De az Andorra elleni vereségre vélhetően ön sem számított.

- Azt a blamát senki nem gondolta. Lehet szidni a kapitányt az utóbbi hónapok eredményei miatt, de az igazsághoz hozzátartozik, nem dúskálunk nemzetközi klasszisokban. Ettől függetlenül Andorrában nyerni kellett volna. Az egyébként nem igaz, hogy a mieink nem tettek meg mindent a siker érdekében, mert küzdöttek, akartak. Úgy gondolom, tízből kilenc alkalommal mi nyernénk, viszont volt egy meccs, amikor kikaptunk. Egy-egy válogatott piaci értékét az adja, az eredményeit döntően befolyásolja, hogy játékosai közül mennyien futballoznak az öt topligában. A spanyoloknál, az olaszoknál, az angoloknál, a németeknél, a franciáknál. Tőlünk alig néhányan. Nagyon kevesen. A portugáloknál és a svájciaknál pedig szinte mindenki. Mindenki azt gondolta, Andorrát tartalékosan is megverjük, nem így történt. Megfizettük a tanulópénzt. Kiderült, a kapitány részéről nem férnek bele gesztusok a klubok részére, valahogy akkor is nyerünk, ha néhány kulcsembert nem válogat be. Peches meccs volt, nem csak a szövetségi kapitány hibái vezettek a vereséghez.

- Magyar szakember is posztján maradt volna egy ilyen blama után?

- Biztosan nem, mint ahogy másik, külföldi tréner sem élte volna túl a vereséget. A helyzet speciális, ami miatt Storck megőrizhette pozícióját. Szerintem komoly hiba a szövetség részéről, hogy minden szál Storck kezében összpontosul. Tőle függ minimum húsz ember munkája az MLSZ-ben, ő a felel válogatott szakmai munkájáért, ő a sportigazgató, felügyeli a teljes utánpótlást, mindenről dönt, egy személyben. Ez szerintem túlzás, nem szabadna senkinek adni ilyen hatalmat. Ugyanis ez túl nagy kockázatot jelent.

- Miben? Az Eb előtti eredmények őt igazolták.

- Nem csak az eredményekre gondolok. Az utánpótlás-igazgatói munkának az eredményeit csak hosszú évek múlva lehet megítélni. Bármi történhet, ami befolyásolhatja az utanpótlás fejlődését. Előfordulhat, hogy a válogatott nem szerepel jól, esetleg családi okok miatt a szövetségi kapitány akar távozni, vagy kap egy jobb ajánlatot. Tőle függ minden, ha távozik, mindent elölről kell kezdeni építeni. Meg amúgy sem hallottam olyanról, hogy valaki mindenhez ért, az utánpótlást és a felnőtt futballt is tökéletesen átlátja. Ilyen nincs. Szerintem ez két külön embert kíván, ezért az utánpótlás-sportigazgatói feladatokat mindenképpen levenném Storck válláról, hogy teljes mértékben a felnőtt válogatottra tudjon koncentrálni.

- Nemrég arra utalt, érdemes lenne magyar szövetségi kapitányt alkalmazni.

- Ez momentán nem aktuális, van szakvezetőnk. Dárdai kinevezése telitalálat volt. Úgy gondolom, olyan trénert lenne érdemes majdan szerződtetni, aki ismeri a nyugati világot, külföldön tanulta a szakmát, akár így is gondolkodik, de magyar. Szabics Imre megoldás lehetne kapitányként, jól látja a futballt, ugyanez elmondható Lőw Zsoltról, illetve a Diósgyőrben bizonyító Bódog Tamással kapcsolatban is. Mindannyian hosszú éveket töltöttek a Bundesligában, a világ egyik legerősebb bajnokságában. Ugyanúgy, mint Dárdai. Én amúgy az itthon dolgozó magyar szakemberekről is jó véleménnyel vagyok, kimondottan szerettem dolgozni Csak Jánossal, Mészöly Gézával és Csertői Auréllal. Mindannyian értenek a szakmához.

- Mit gondol, az utóbbi másfél évben fejlődött a futballunk?

- Nehéz megítélni. A válogatott és a kupacsapatok eredményei az Eb óta nem javultak, a bajnokság színvonala igen. Ami annak köszönhető, hogy több a pénz a fociban, a játékosok nem akarnak külföldre menni, illetve nagyon meggondolják, hogy váltanak vagy sem. A több pénz miatt jobb külföldiek jönnek, ezzel is hozza a színvonal emelkedését. Sok meccset nézek itthon és külföldön, egy nemzetközi menedzserirodának dolgozom, Svájc és Franciaország tartozik hozzám, háromhetente járok az említett országban mérkőzésekre. Van az irodának magyar szárnya, én a külföldi illetékeseket próbálom képbe hozni az értékesítési lehetőségekről.

- Fia, Dániel Újpesten és Gyirmóton is bizonyított. Jelenleg az Egyesült Államokban, a Kansas City együttesében profiskodik. Többre viszi, mint az apja?

- Bízom benne. Tehetséges, jól bánik a labdával. Ő is csatár, én is ebben a szerepkörben léptem pályára. Jó helyen van, a számára megfelelő bajnokságban. Látványos a foci, nyíltak a mérkőzések, kevésbé taktikus a liga, mint az európai topbajnokságok. A fiam kaphatna több játékpercet, eddig 12 bajnokin és 2 kupameccsen jutott szóhoz, rúgott négy gólt, adott egy gólpasszt. Amit kevesellek, hogy mindössze négyszer játszott többet harminc percnél. Remélem, ez a közeljövőben megváltozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!