Sport

2017.05.02. 17:20

Ladányi "Godó" Balázs személyében a modern magyar hokitörténelem egyik legnagyobbját köszöntötték

A Magyarország-Székelyföld jótékonysági hokigála első harmadában 11 perc 11 másodpercet mutatott az eredményjelző, amikor a Gebei Péter vezette játékvezetői team megállította a meccset, és megszólalt a duda. Búcsúztatás, összegzés, jégpárás visszatekintő.

Gallai Péter

A már említett első játékrész 11. percénél a dunaújvárosi B-közép szokott helyén egy 11-es számú mezt felmutató látványos élőképet feszítettek ki a szurkolók. Bőven volt okuk minderre.

A modernkori magyar jégkorongtörténet egyik legjobb és legtechnikásabb játékosát, a dunaújvárosi nevelésű Ladányi Balázst köszöntötték a szurkolók, a játékostársak és a magyar jégkorongsport számos vezetője a hétfő esti hokigálán, amelynek fővédnöke volt dr. Dorkota Lajos, Dunaújváros díszpolgára, a MEKH elnöke, de ott szurkolt mindkét csapatnak dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő és Cserna Gábor, a város polgármestere is.

A legendás 11-es, a hokipályákon csak Godóként ismert klasszis a közelmúltban úgy döntött, befejezi hosszú és sikerekben gazdag pályafutását. Csak részben, hiszen Godó nem szakadt el a sportágtól, jelenleg is edzői feladataira koncentrál.

Ladányi Balázst egykori játszótársa és barátja Horváth Balázs, Balu köszöntötte, és halmozta el számos tanáccsal és jókívánsággal a jövőt illetően. Godó a könnyeivel küszködve fogadta több ezer szurkoló és játékostársai gratulációját, majd pedig visszatért a jégre.

A gálameccs záró harmadában pedig egy szép kötényes góllal tette még emlékezetesebbé saját maga és sokak számára a "legendás 11-es" búcsúmeccsét.

Visszapillantó emlékezésünk következik:

Ladányi Balázs pályafutását a Dunaferr csapatában kezdte, Kercsó Árpád irányításával. Az ifi válogatottban 1992-ben mutatkozott be a C csoportban, ahol csapata első lett. 1993-ban a bukaresti B csoportos Európa-bajnokságon a válogatott éppen lemaradt a feljutásról. A következő szezonban a hazai környezetben megrendezett B csoportos Eb-n a csapat ismét 2. lett. A kanadai táblázaton az első helyen végzett. Junior vb-ken 1992-től 1995-ig képviselte hazánkat. Junior válogatottként 1994-ben feljutott a B csoportba.

A felnőtt válogatottban 1995 januárjában mutatkozhatott be, és még ugyanebben az évben a C-csoportos vb-re is nevezték, ahogy azóta minden világbajnokságra, ahol a magyar férfi jégkorong-válogatott elindulhatott. 2005-ben az anyagi nehézségekkel küzdő Dunaújvárosból az Újpest csapatába igazolt. Innen két év után a francia Briançon HC-be távozott, ahol 2008-ban és 2009-ben ezüstérmet szerzett a francia bajnokságban.

Egy nemzet két kiváló válogatottja hatvan játékossal

Az A csoportos világbajnokság után az Alba Volán SC játékosa lett, így a 2009/2010-es szezont az osztrák bajnokságban töltötte. A 2010/2011-es szezonban a Volán legeredményesebb játékosa volt az EBEL-ben. A 2011-es előszezonban térdét műteni kellett.

2013 januárban az Alba Volán szerződést bontott vele, pályafutását az olasz HC Interspar Bolzano-Bozen Foxes együttesében folytatja. A 2013/2014-es szezonban hazatért, egy szezont húzott le az Acélbikáknál, majd a 2014/2015-ös idényben már a Debrecen csapatát erősítette, majd tavaly megegyezett a Vasas jégkorong-szakosztályának szakmai stábjával.

A mérkőzésről és Ladányi búcsújátékáról elsőként természetesen Kercsó Árpád nevelőedzőt, a magyar csapat trénerét kérdeztük:

- Hát, azért még mindig az én ősnevelésem a legjobb. A hétfői találkozón is gólt szerzett Erdősi Péter, Kővágó Kristóf, Peterdi Imre és hát Ladányi is. Mind nagyszerű srácok és tény, a többiek már évekkel ezelőtt visszavonultak az aktív játéktól, azért Balázs a búcsúmeccsén is olyan játékot nyújtott, hogy edző legyen a talpán, aki meg tudná indokolni, hogy miért nem ad neki helyet a kezdőben. Büszke vagyok rájuk, és sok sikert kívánok Godónak az edzői pályán, remélem, legalább annyira eredményes lesz, mint a 11-es mezben - adott gyorsjelentést a legendás hokitréner, a magyar gálaválogatott trénere.

Vargyas László, a gála főszervezője szerint remek hír, hogy az összmagyar hokiközösség bizonyította, érdemben tud segíteni a rászoruló fiataloknak, és reméli, hogy jövőre is népszerű lesz a gála.

Tavaly októberben érkezett a hír a Dunaújvárosi Hírlaphoz, hogy Szuper Levente, Horváth András és Peterdi Imre után újabb szapporói és egyben újvárosi hőssel erősített a Vasas jégkorongcsapata. A 227-szeres válogatott támadó, Ladányi Balázs is a Vasas jégkorong-szakosztályának szakmai stábjához igazolt.

Kimagasló eredményei: Magyar bajnok: 1996, 1998, 2000, 2002, 2010.

Az év jégkorongozója: 2002, 2004.

Legeredményesebb játékos
(ob I.): 1996, 2006.

A rájátszás legjobb játékosa
(ob I.): 2002.

Legeredményesebb játékos (vb): 1994 (ifi B Eb), 2008 (div I.).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!