Sport

2015.05.17. 18:32

Eredményes szezonrajt: Hajdu Jonatán hetedik lett a portugáliai Világkupán

Montemor-O-Velho - A tizennyolc fős magyar kajak-kenu válogatott összesen három arany-, két ezüst-, és egy bronzérmet gyűjtött a hétvégén a szezonindító portugáliai világkupán.

Gallai Péter

Győzelmekkel nyitotta meg az idényt a magyar csapat az idei év első világkupaversenyén szombaton. Tótka Sándor és Molnár Péter párosa kajak 200 méteren, a dunaújvárosi születésű és a Dunaferr SE-ben nevelkedett, jelenleg szegedi színekben szereplő Kárász Anna és Vad Ninetta duója 500 méteren diadalmaskodott, míg Kárász ezüst-, a tavalyi szezont szülés miatt kihagyó olimpiai bajnok, Fazekas-Zur Krisztina bronzérmet vehetett át K-1 500 méteren. Kárász Anna eredményeinek értékét növeli, hogy a K-1 500 méter döntője után 50 perccel ült ismét hajóba a párossal, de mindez nem látszott meg a teljesítményén.

- Izgalmas volt, hiszen a K-1 500 méter eredményhirdetése után már ugrottam is be a hajóba, és éppen felértünk a páros rajtjára. Úgy érzem, sikerült jó pályát mennünk, az meglepett, hogy pont az új-zélandiak tartották velünk - mondta Kárász Anna.

A Dunaferr SE versenyzője, Hajdu Jonatán kenu egyes kétszáz méteren állt rajthoz, ahol a döntőben végül hetedik helyen végzett 
Fotó: MKKSZ

Még öt magyar egység indult a nap során: Vajda Attila C-1 1000 méteren a negyedik, Balaska Márk és Dudás Miklós duója K-2 200 méteren az ötödik, a Dunaferr SE-t erősítő, többszörös ifjúsági világbajnok, Hajdu Jonatán C-1 200 méteren a hetedik, ezzel megelőzte ezen a távon az olimpiai kvóta megszerzéséért menedzselt másik vetélytársát, Nagy Pétert, aki a nyolcadik lett.

Ami a vasárnapi eredményeket illeti: Fazekas-Zur Krisztina nagyon magabiztosan nyerte meg az 1000 méteres női egyest. Meglepetésszámban született a másik magyar érem, ugyanis ritkán rendeznek rangos nemzetközi versenyt férfi négyeseknek 200 méteren, ami ezúttal bekerült a programba. A két sprinter párosból összeálló egység most ült össze először, ennek ellenére Balaska Márk, Molnár Péter, Tótka Sándor és Dudás Miklós bravúros ezüstérmet szerzett a spanyol négyes mögött.

- Nagyon jó első verseny volt, a 2020-as tokiói olimpiára készülő keret, vagyis a fiatalok egyre otthonosabban mozognak a nemzetközi mezőnyben. Dicséretes hogy mennyire magabiztosan került be a döntőbe a női kajaknégyes, illetve a férfi kenupáros. A rutinosabb versenyzőink pedig az időszaknak megfelelő formában vannak, nekik csak három hét múlva, az első vb válogatón kell majd igazán jól menniük - értékelt Csabai Edvin szakmai igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!