Sport

2017.02.23. 19:45

Az Euroliga címvédője ellen ugranak medencébe

Dunaújváros - Az utóbbi évek legnagyobb kihívása vár szombaton 17 órától a Dunaújvárosi Egyetem-Maarks Graphics női vízilabdázóira a Fabó Éva Sportuszodában, akik az Euroliga negyeddöntő párharcában a címvédő sztárcsapat, a spanyol Sabadell ellen vívják az első összecsapást.

Gallai Péter

Hosszú évek kihagyása után - anyagi és szakmai okok miatt - ebben a szezonban tért vissza az európai porondra a nemzetközi színtéren is komoly múlttal büszkélkedő dunaújvárosi klub. Ez idáig nagy sikerrel, hiszen a dunaújvárosi rendezésű első csoportkörből elsőként, a második, athéni selejtezőből pedig a tavalyi negyedik helyezett Olympiakosz mögött a második helyen jutott be a legjobb nyolc közé Mihók Attila alakulata.

A lányokra az oda-visszavágós negyeddöntős párharcban a címvédő Sabadell vár - azaz most igazán fel van adva nekik a lecke, amit igyekeznek minél kevesebb hibával megoldani. A csapat az utolsó időszakot Egerben tölti, ahol a helyi női csapat mellett az ifjúsági férfiakkal is edz, velük próbálja modellezni a Sabadell "nehézségét".

- Ellenfelünk a sportág topcsapata, az elmúlt öt évben négyszer nyerték meg az Euroligát, eredménycentrikusan összerakott profi klub, nagy dolog, hogy velük játszhatunk. Az meg még nagyobb, hogy a meccs előtt azt tervezgetjük, miként fogunk szoros meccset játszani, vagy hogyan lepjük meg őket. Mindenféleképpen azért indultunk el a sorozatban, hogy megmérettessük magunkat, ennél jobb alkalmat keresni se lehet. Ennek a párharcnak a végeztével azért egyértelműbben megtudjuk, hova helyezzük magunkat a világ vízilabdázásában - kezdte a vezetőedző.

- Azért az első két körben elért sikerrel már letették névjegyüket az Euroligában.

- A legjobb nyolcban vagyunk, ezzel igazoltuk, hogy az elvégzett munka és az a stratégia, ami alapján felépítjük ezt a klubot, öt-tíz évente működőképes tud lenni és feltűnő eredményeket lehet elérni. Ám az, hogy ez a legmagasabb szinthez is elég-e, azt kell most bizonyítanunk, elsősorban magunknak. Amennyiben ez nem sikerül, azért akkor is megveregethetjük a vállunkat, és erre is büszkék lehetünk.

- Aki nem annyira járatos a vízilabdában, nekik mondhatjuk azt is, a labdarúgás vagy a férfi kézilabda Barcelonája jön Dunaújvárosba.

- Valóban, hiszen a sportág abszolút legértékesebb csapata érkezik a Fabó Éva Sportuszodába. Azt gondolom, ez minden esetben ünnepnap lenne, ez a mi esetünkben is így van. Egy jó hangulatú ünnepre készülünk. Szeretnénk nagyon-nagyon kiszolgálni a közönségünket, amely tényleg hisz bennünk, és hetek óta mindenki várja ezt a rangadót.

Reméljük, Mihók Attila látnoki képességgel bír, és azt mutatja, a két sikeres csoportkör után, szombaton egy góllal nyerni tud csapata Fotó: Zsedrovits Enikő

Bízom benne, azt látják, hogy felnő a csapat a feladathoz, és akármi is a végkimenetele a meccsnek, szeretnénk, ha lenne miért izgulni. Egy ilyen találkozón minden egyes pozitív megmozdulásnak óriási értéke lesz, amiért elindultunk a sorozatban, azt most elérjük: odaállhatunk és megmutathatjuk, tanár úr, mi is készültünk az órára.

- Európa legjobb csapata ellen a fizikális felkészítés mellett hatványozottan fontos lesz a mentális erőnlét is.

- A válogatott keddi mérkőzése miatt, ahol a csapat fele szerepelt, csak utána kezdődhetett az érdemi munka, ennek része az egri felkészülés, ahol olyan dinamikai körülmények között tudunk gyakorolni a női és a férfi ificsapat ellen, ami hasonlíthat a Sabadellre.

Azért olyan speciálisan nem merünk belemenni semmilyen különleges taktikába, mert a tutikat kell megpróbálni, biztonságra kell törekedni. Mert új dolgokat kitalálni és végrehajtani, e között nagyon nagy különbség van, főleg, ha olyan ellenféllel állunk majd szembe, aki nem nagyon fog hagyni minket próbálkozni.

Azt gondolom, leginkább mentálisan kell felkészülni erre a csatára, amint a kezdő sípszó megszólal, onnantól kezdve maximum energiabefektetésre és koncentrációra van szükség. Meglehet ez semmitmondóan hangzik, de most nem lehet megvárni, amíg meccsbe jövünk, tudni kell, hogy az első perctől óriási nyomás lesz rajtunk, amit remélhetőleg a telt házas közönség majd segít kicsit feldolgozni és kihúzni.

Amennyiben egy-egy jó megoldást mi is be tudunk mutatni, illetve védekezésben ellenállni, akkor percről percre, negyedről negyedre megjöhet az önbizalmunk. Valahogy úgy, ahogy Athénban az Olympiakosszal szemben az utolsó játékrészben, amikor már győzelmi elvárásokkal játszhattunk. Remélem, ez most is így lesz.

- Számszerűsítsük-e, mivel lenne elégedett?

- Ahhoz, hogy a visszavágó ne egy kirándulás legyen, idehaza azért nyerni kellene, két-három gólos vereség már nem tűnik nagyon reménytelinek. Ám megint ismételni tudom magam, elsősorban azt várom el, hogy a közönség és a játékosok is azt lássák, ez egy meccs volt, és mi bizony ellenfelei voltunk a Sabadellnek. De ha komolyan gondoljuk, legalább egy góllal győzni kellene szombaton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!