Sport

2017.07.25. 17:45

A Dunaferr mestere, Kovács József a hazai vb-n is a medence mellett, csak új szerepkörben

BUDAPEST Ahhoz, hogy a vizes világbajnokság, egy ilyen hatalmas rendezvény eseményei zökkenőmentesen haladjanak, nagyon sokan dolgoznak láthatatlan és látható helyeken.

Gallai Péter

Amikor először beléptem a Duna Arénába, bizony meglepett a létesítmény óriási mérete, lenyűgöző kialakítása. Hiszen ilyen modern uszodákat eddig jobbára külföldön lehetett látni, most már mi is büszkélkedhetünk vele. A helyszínen azután egy ismerőssel, Kovács Józseffel, a Dunaferr SE-nél több évtizede dolgozó edzővel találkoztunk, aki ezúttal nem a medence partjáról biztatja versenyzőit, hanem teljesen új szerepkörben vesz részt a világbajnokságon.

Miközben a délelőtti futamok utáni szünetet kihasználva körbejártunk, a mester elmesélte, hogy a történet kezdete 2013-ra nyúlik vissza. Akkor Csurka Gergelynek, a szövetség sajtófőnökének pedzegette, ha 2021-ben nálunk lesz a világbajnokság, akkor bizony 66 évesen már nem biztos, hogy lesz válogatott versenyzője.

Kovács József, a Dunaferr SE úszószakosztályának edzője is tevékeny részt vállal a vizes világbajnokság sikeres lebonyolításában, azonban most nem megszokott munkakörében találkoztunk vele a Duna Arénában
Fotó: Gallai Péter

- Viszont szerettem volna mindenképpen részt venni a magyar rendezésű eseményen, ezért kitaláltam, hogy a Spanyolországban látott feladatkört - egy ember a fotósokat irányította - én is szívesen elvállalom. Abban maradtunk, megnézzük, lesz-e erre lehetőség. Szerencsére lett, ráadásul már 2017-ben. Nézőként ki nem hagytam volna a vb-t, de így tevékeny részese lehetek az eseményeknek. Ráadásul ez az én közegem, ismerem a versenyzőket, az edzőkollégákat, sokakkal tartom a kapcsolatot, nekem nagy dolog, hogy a jogosultságommal köztük is tudok mozogni.

Önnek rendezés tekintetében bőven van összehasonlítási alapja, hiszen számtalan versenyen megfordult már a világban. No meg nem egy uszodát is látott.

- Volt olyan vb, ahol több mint egy órát kellett utazni a szállodától a verseny helyszínére, ami iszonyú sok. Szerencsére itt nincsenek ilyen problémák, például nálunk meg vannak szervezve a hajójáratok, a buszsávokat is használhatják a hivatalos járművek, nem is hallottam, hogy panaszkodtak volna a külföldiek. Maga a Duna Aréna létesítménye, illetve ahogyan működik, párját ritkítja a világon, nem is nagyon láttam ehhez hasonlót. A legnagyobb erénye, hogy funkcionális, hiszen a versenyzőknek nem kell felmenni emeletre, hogy a medencéhez jussanak. Nagy terek vannak, egyszóval a sportolók érdekeit nézték. Jó, ebben az impozáns létesítményben el lehet tévedni először (nevet), de egy nap bejárás után már nem probléma. Egyébként többször felmerült, minek építettünk ennyi pénzért egy ilyen uszodát? Egyrészt a vb-re, de nem lesz kihasználatlan utána sem, hiszen Magyarország a következő években számos világ- és európai szintű versenynek lesz házigazdája. A többi helyszínünkre, Budapest nevezetességeivel a háttérben is büszkén mondhatjuk, ilyen a világon nincs.

Csak az úszóversenyek ideje alatt dolgozik?

- Nem, már itt voltam segíteni a műugró számoknál is. S feladatomból adódóan nem arról van szó, hogy jövök és nézegetem a futamokat. Valljuk be, a fotóriporterek nem könnyű esetek, hiszen mindenki a legjobb helyről és a legjobb képet szeretné elkészíteni. Csak vannak szabályok, valamint jogok, ezzel együtt előre kijelölt pozíciók, hogy melyik társaságnak ki és honnan dolgozhat. Ezeket az előírásokat igyekszem betartatni mindenkivel.

A külföldi versenyzők közül is szinte mindenki áradozik a helyszínekről, a hangulatról, ön miként élte meg?

- Van összehasonlítási alapom. Például a kazanyi világbajnokságon, vagy Kínában három ember ült egy délelőtti vízilabda-mérkőzésen a lelátón. Nagyon jól megcsinálták a szervezők, hogy a délelőtti programokra az el nem adott helyeket kiosztották a hazai klubok között. Így jutottak és jutnak fel a Dunaferr SE fiatal és idősebb úszói is, az élmény pedig öröm emlék marad a gyerekeknek, hogy többek között Hosszú Katinkának és a többi magyar klasszisnak élőben szurkolhattak. Nekem is nagyon jó megélni mindezt, borsódzik az ember háta, olyan hangulat van az uszodában, meg persze a többi helyszínen is.

Már szóba került, hogy ismerősen mozog ebben a közegben, netán arra is kerít alkalmat, hogy a szóba áll valakivel?

- Kívülállóként nem beszélek bele semmilyen szakmai kérdésbe, hiszen arra ott a sportoló saját edzője. Persze pár szót váltunk egymással, ha úgy adódik.

Vasárnap tényleg a közönség repítette be a történelmi sikert elérő férfi 4x100-as gyorsváltót a harmadik helyre?

- Jó ezt hallani, de akárhogy is mondjuk, azért ez inkább fizikai teljesítmény volt. Nekem kiabálhat harmincezer ember is, ha nincs bennem tartalék. Természetesen ez a közeg hatalmas erőt ad, de fontos, hogy ez ne fogja meg a versenyzőt. Nagyon kell figyelni, hogy tiszta maradjon a fej és ne vigyen el a hév. Összességében arra számítok, hogy négy-öt érmet szerez a magyar válogatott.

Pénteken ugrik medencébe 50 gyorson korábbi tanítványa, Takács Krisztián, akivel nagyon sokat dolgozott együtt. Ugyan már győri színekben szerepel, de gondolom, ezt most mellékes.

- Természetesen, normálisan, korrektül váltunk el egymástól, nagyon fogok szurkolni neki. Roppant erős a mezőny, a középdöntőt reálisnak látom, de én lennék a legboldogabb, ha rám cáfolna, és szombaton is lenne jelenése. Ugyanis akkor rendezik meg a szám döntőjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!