Sport

2017.02.26. 20:30

DUE-Maarks Graphics - Sabadell: Nagy csatában mutatták meg a lányok, milyen a magyar virtus

Dunaújváros - Álomszerű kezdés, spanyol fordítás, öldöklő csata, vitatható bírói ítéletek, Mihók Attila vezetőedző piros lapja, "bunyó" a medencében, a végén pedig háromgólos Sabadell-győzelem. Röviden így foglalhatjuk össze a Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics és a címvédő spanyol alakulat Euroliga negyeddöntőjének első, szombati találkozóját.

Gallai Péter

Az évtized meccse titulussal illetett találkozóra teljesen megtelt az uszoda, Kis-Primász Ágnes szakosztályvezető szerint legutóbb 2009-ben voltak utoljára ennyien, amikor bajnoki döntőt játszottak. Miközben mindenki teljes izgalomban égett, különösen, hogy az első negyedben álomszerűen kezdett a hazai csapat, tanítani való védekezéssel 4-1-re vezettünk, Koszi Ferenc klubelnök maga volt a megtestesült nyugalom.

- Húsz éve járok vízilabda-mérkőzésekre, hova izguljak - mondta mosolyogva, majd hozzátette, a csapat mindenképpen európai kupafinálét játszik, hiszen a párharcok vesztesei a LEN Kupa négyes döntőjében szerepelhetnek. A hatalmas iramot a második negyedben még tudta tartani Mihók Attila csapata - a lelátón helyet foglaló Bíró Attila szövetségi kapitány szorgalmasan jegyzetelhette a kiváló megmozdulásokat -, ám a klasszisoktól hemzsegő spanyolok egyre jobban érvényesítették akaratukat. A felzárkózáshoz, a lelátóról (is) úgy tűnt, a bírók egy-egy ítélete is hozzásegítette a címvédőt. Nem egyszer a kontra mellett még ki is állítottak tőlünk a visszaúszás során látott szabálytalanság miatt. Egy ilyen szituációt kért számon Mihók Attila a fehér ruhásokon, akik a piros kártya felmutatásával zárták le a beszélgetést. Nem lettünk volna a vizespalackok helyében, amelyeket a lelátóra száműzött mester állított mérgében "földkörüli pályára"...

Beszédes adat, hogy a harmadik negyedben már öt (!) dunaújvárosi játékosnak volt két személyi hibája. Ám nem ezen múlt, hogy a vendégek szépen lassan átvették a játék irányítását a derekasan harcoló, a közönség által végsőkig lelkesített - itt voltak a női kézicsapat ultrái is erősítésnek - lányok azonban igyekeztek látótávolságon belül maradni.

Az utolsó pillanatokban azonban olyan következett, amit inkább hokimeccseken szoktunk látni: a hazai kapu előtt akaszkodtak össze a két fél játékosai, majd elszabadultak az indulatok, az adok-kapokba mindenki beszállt, még a kispadról is érkezett erősítés. A játék hosszú percekig állt, a bírók nem tudták eldönteni, mi legyen, többször egyeztettek a nemzetközi ellenőrrel, eközben a spanyol pad rendezett hisztit, a közönség meg tüntetett. A döntés végül két piros lap nálunk, egy a spanyol oldalon, és ötméteres a Sabadellnek, amit azonban Kasó megfogott, felrobbantva ezzel az uszodát.

A háromgólos vereség bőven vállalható a világ legjobbja ellen, igaz, továbbjutási esélyeink jelentősen csökkentek a visszavágóra. Érdekesség, hogy a játékosoknak kiosztott kizárásokat a mérkőzés után annulálták, a sajtó munkatársai sem nagyon értették, miért. A lényeg: így nem jár senkinek eltiltás a visszavágóra, csak Mihók mesternek.

A karmesteri pálcát menet közben átvevő Fülöp Tibor és a csapat örül Kasó utolsó pillanatban kivédett büntetőjének  Fotó: Ady Géza

A találkozó után Fülöp Tibor másodedző így értékelt: - A megbeszéltek alapján nagyon összeszedetten kezdtünk, amibe mindent beleadtunk, szerintem nem sok csapat tud ellépni 4-1-re a Sabadell ellen. A harmadik negyedben megtorpantunk, a koncentráció alábbhagyott, talán túl gyorsan akartunk gólokat lőni. Szerencsére az utolsó negyedben visszajöttünk a meccsbe, nem adtuk fel. Egy ilyen csatában a fizikális fáradtság is előjön, de úgy érzem, ezen a téren nem tudtak fölénk nőni a spanyolok. A bírók értékelése nem rám, hanem az ellenőrre tartozik, de azt mondom, voltak tévedéseik.

Fülöp Tibor beszélt az utolsó pillanatokról is: - Egy kiállítás után dulakodás kezdődött, azt, hogy ütés történt-e, nem láttam. A meccs nem volt durva, egyszerűen a végén a feszültség jött ki mindenkiből. Ez nem befolyásolta az eredményt, a Sabadell sokat tett azért, hogy megnyerje azt a mérkőzést, ami kiválóan népszerűsítette a női vízilabdát.

Menczinger Kata csapatkapitány szerint, ez volt az a meccs, amire egész évben készültek, sajnálja, hogy így alakult. - Kimagaslóan kezdtünk, utána jöttek a hibák. Én sem szeretnék a bírókkal foglalkozni, de számomra nagyon rossz találkozó volt, hiszen a kiállítások miatt nem tudtam segíteni a csapatomat.

Guiu Vidal Ignasi, a Sabadell mestere úgy nyilatkozott, nagyon nehéz meccsre számítottak, ami be is igazolódott. - Rosszul kezdtünk, de a találkozó során folyamatosan fejlődtünk, ugyan sok hibát elkövettünk, de összességében számunkra ez nagyon jó eredmény a visszavágó előtt.

- Számítottunk arra, hogy a Dunaújváros ilyen erősen kezd, de ettől függetlenül az elején gyengén játszottunk. Utána sikerült átvennünk az irányítást, de az egész meccs nagyon kemény volt. A feszültségek eluralkodnak a játékosokon, amikor ilyen nagy a tét - mondta Clara Espart.

További eredmények: Újpest - Mataro (spanyol) 10-9, Padova (olasz) - Olympiakosz (görög) 10-10, Kirisi (orosz) - Hanti-Manszijszk (orosz) 21-6 és 13-9 - továbbjutott a Kirisi.

 

DUE-Maarks Graphics - Sabadell 9-12 (4-1, 0-2, 4-8, 1-1)
Dunaújváros, 500 néző. Vezette: Petronilli, Savinovic.
DUE-Maarsk: Kasó Orsolya - Szilágyi Dorottya 1, Menczinger Kata, Gurisatti Gréta 2, Vályi Fanni, Mchunu Hlengiwe 1, Somhegyi Noémi 1. Csere: Kiss Alexandra (kapus), Garda Krisztina 3, Horváth Brigitta, Huszti Dóra, Vályi Vanda 1, Ziegler Diána. Vezetőedző: Mihók Attila.
CN Sabadell: Laura Ester - M. Ortiz, Kiley Susan Neushul 2, B. Ortiz 2, Maica Garcia 1, Maria Del Pilar Pena, Clara Espart 2. Csere: M. Elena Sanchez, C. Tabani 1, P. Leiton 1, M. Cordobes, O. Domenech 2, J. Forca 1. Vezetőedző: Guiu Vidal Ignasi.
Kipontozódott: Menczinger K. (31. p.), Horváth B. (32. p.), Tabani (28. p.)
Kiállítva: Mihók Attila (19. p.).
Gól emberelőnyből: 7/3, illetve 17/4
Gól ötméteresből: 2/2, illetve 1/0.

Nincs lehetetlen
Várkonyi Zsolt

A magyar vízilabda eredményei évtizedek óta magasra helyezik a mércét az utókor számára. Persze nemcsak ezért szeretjük ezt a sportágat, hanem azok miatt is, akik ezt játsszák. Legyenek ők a férfi vagy a női szakág képviselői. Nekem ez a sportág eddig a háromszoros olimpiai bajnok férfi, és az Európa-bajnok női válogatott pólósoknál kezdődött. Bevallom, a vízilabdát eddig többnyire csak a televízión keresztül követtem. Az elmúlt hét szombatjáig. Ekkor ugyanis magam lustaságát is leküzdve a helyszínen néztem meg vízipólós lányaink euroligás mérkőzését - tanult kollégáim után szabadon - a "női vízilabda Barcelonája", a Sabadell ellen, amely az elmúlt öt évben négyszer lett Európa legjobbja. Nem túlzás azt állítani, hogy telt ház volt az uszodában, közel nyolc éve nem volt ennyi szurkoló egy hazai mérkőzésen, bizonyítva azt az örök szabályt, hogy egy szerethető csapatért megmozdul a közönség is.

A szombat este ízelítőt adott a szép játékból, a küzdeni tudásból, az érzelmek iskolájából, sajnos a játékvezetői részrehajlásokból, és volt egy kis bunyó is. Mint minden meccs, ez is egy közösségi esemény volt. Együtt örültünk a góloknak, együtt bosszankodtunk a hibákon, együtt szidtuk a bírókat (jogosan! - a szerk.), és együtt szurkoltunk lányainknak a vízilabdához ugyan nem méltó bunyónál is, hiszen mégis csak a mi lányaink. Ezzel együtt is szép esténk volt, mert bár jó lett volna nyerni, de a világ legjobbjától ki lehet kapni. Ám fel a fejjel! Amikor az Európa-bajnokságon a döntőben a toronymagasan esélyes hollandok ellen játszottunk, ráadásul azzal a tudattal, hogy a csoportmeccsen legyőztek bennünket, mégis sikerült a csoda. A magyar lányok ülhettek fel Európa trónjára. Spanyolországban a visszavágón nincs vesztenivalónk, "fejben is ott kell lenni a mérkőzésben". Gondoljanak csak a foci EB-n az osztrákok, izlandiak, portugálok elleni sikerekre, vagy akár a legutóbbi férfi kézi Eb-n az olimpiai bajnok dánok elleni győzelemre! Úgyhogy gyerünk, nincs lehetetlen!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!