Sport

2016.04.10. 18:20

EHF Kupa: döntőbe jutott a Kohász!

Dunaújváros - Szép formaságokkal adta meg a Kohász a módját az EHF Kupa elődöntőjének. A dunaújvárosi szurkolók ünnepelni jöttek a csarnokba, mert két góllal nyertek Dániában (29-27), és itthon ez komoly előny a visszavágón. Minden eszerint történt.

Jankó Árpád

Ahogy az illik egy nagy terveket dédelgető csapathoz úgy kezdett a Kohász. Kovács Anna szenzációs találataival, Oguntoye bravúrjaival szomorította el a dán lányokat. De szinte az egész csapat eksztázisban kézilabdázott. Rövidesen 13-6-ra nőtt a hazaiak előnye. Kovács külön őrzőt is kapott, de ekkor Triscsuk vette át a góllövés szerepkörét. Ahogy azt már sokszor megállapítottuk: csak fantasztikus odafigyeléssel, koncentrációval lehet sikert elérni. Ez történt az első félidőben. Nagyszerűen kézilabdázott a dunaújvárosi együttes. Így a dániai két gólhoz már hatot lehetett hozzáadni (összesen nyolc), mivel az első játékrész 16-10-re végződött. Ám sok csapat ellen ennyi előny már azt jelentené, hogy hátra lehet dőlni a folytatásban, az ellenfél lassan feladja, de a dánok ellen ez elképzelhetetlen volt.

A dán csapat védelme a mérkőzés első félidejében képtelen volt tartani a dunaújvárosi Kovács Annát (labdával)
Fotó: Ady Géza

A második félidőt a Kohász kezdte, mégpedig góllal (17-10), de azonnal válaszoltak a dánok, főképp a rettenetesen nagy lövőik: Dalby Camilla és Westberg Johanna. Szerencsére az esetek nagy részében Oguntoye megbabonázta az ellenfeleket. Visszatért a kapuba Gade Julie, aki szintén szenzációsan védett, és a dánok védekezése igen keményre változott. Egyre nehezebb volt megtalálni a falukban a réseket. Kezdődött a kritikus időszak. A Kohász kapufát találta el, labdát vesztett, ziccer maradt ki, és kísértetiesen hasonlított a hazai hajrá az első mérkőzés végjátékához. A nagy előny fokozatosan kisebbedett, míg a dán lerohanások mindegyike góllal végződött. 19-11-ből 19-15 lett. Hiába védett hetest Triffa Ágnes a nagy sebességgel berobbanó dán támadók szórták a gólokat. Felesleges kiállítás, ismét ziccerek kimaradása, egyéb hibák mutatták: érthetetlen módon megállt a Kohász.

A látszat csal. Oguntoye a parkettára leborulva nem szomorkodik, örül - Bulath, Szalai mellette
Fotó: Ady Géza

Egyre jobban az érződött, hogy a hazai játékosok elvesztették önbizalmukat, már nem merték saját játékukat játszani. Ez a „jaj, csak ne én hibázzak” járhatott a fejekben. Megzavarodott a hazaiak játéka. Kovács Anna hetest rontott. Tizennyolc perc alatt csak három gólt ért el az újvárosi együttes. És irgalmatlan sebességgel rontott a Kohászra a Randers. 22-21-re jött fel az ellenfél az 57. percben, és aggódnunk kellett a továbbjutás miatt akkor, amikor már nyolcgólos is volt a vezetésünk (plusz a két gól előny Dániából).

Szerencsére: Oguntoye védése és Vincze-gól: 23-21. A pokoli izgalmak folytatódtak, mert Bulath kapu fölé dobott. Válasz: 23-23. Már a közönség sem bírta ülve, mindenki felállt. (Legyen már vége! Kell az a trófea nekünk. ) Már csak egy perc. Legfeljebb két gólt kaphatunk, de akkor is mi jutunk a döntőbe..

És így történt. A végeredmény: 23-25 egy fantasztikusan izgalmas mérkőzésen. Nyert a Randers, de idegenben lőtt több góllal (27-29) a dunaújvárosi csapat jutott az EHF Kupa döntőjébe Összesítésben 52-52-vel. A döntőt pedig a német TuS Metzingen csapatával játssza a Kohász, amelynek edzője Konkoly Csaba, s amelyben Temes Bernadett is játszik.

 

 

 

Zdravko Zovko: - Negyvenöt percig nagyon jól játszottunk. Utána elfogytunk egy kicsit gondolkodásban és fizikailag is. A kulcsjátékosaink már nem tudtak abban az iramban kézilabdázni. Talán a fáradtság miatt. De a lényeg , továbbjutottunk, és döntőt játszunk.

Radulovics Bojana szakmai igazgat: - Az első félidőben nagy iramot diktáltunk. Fantasztikus mérkőzést játszottunk. Büszke vagyok a csapatunkra. Sok játékosunk ilyen hangulatban még nem kézilabdázott. Egy kissé elfogyott az erőnk.

Oguntoye Viktória: - Boldog is vagyok, meg szomorú is. Sajnálom, hogy a vége így alakult, de azt mondom, felejtsük el, sikerült az amiért küzdöttünk eddig. Döntőt játszhatunk az EHF Kupában. és ez a lényeg. Megvalósult az álmunk.

Zinglersen Ryan Bak dán edző: - Kiváló mérkőzés volt. A Viborg edzőjeként már régóta megismertem Ferling, Radulovics csarnokát. Zdravko Zovko edzővel megint kiváló csapat formálódik Dunaújvárosban. Ilyen a játék. Ha egy góllal többet dobunk, akkor most mi örülnénk, és mi vagyunk a döntőben.

Dunaújvárosi Kohász - Randers HK 23-25 (16-10)

Dunaújváros Sportcsarnok, 900 néző. Vezette: Athanasios Chaskis, Dimitrios Tsakonas (görögök).

D. Kohász: Oguntoye - Azari 2, Kovács 7 (1), Bulath 1, Triscsuk 4 (1), Horváth 1, Vincze 5. Csere: Triffa (kapus), Takács D., Szalai 2, KLujber 1, Ferenczy, Nick. Vezetőedző: Zdravko Zovko.

Randers: Greve - Danielsen 1, Dalby 6, Schumacher 2, Gheindahl 1, Wetberg 6, Gosse, Gade (kapus), Monti Danielsson 2, Larsen 1, Johansen 1(1), Kristensen 4 (3), Hojlund, Schultz 1. 
Vezetőedző: Zinglersen Ryan Bak.

Kiállítások: 10. illetve 8 perc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!