Sport

2016.06.01. 16:30

Böröndi Károly elismerése - A dunaújvárosi sportvezető rengeteget tett a jégkorongért

Dunaújváros - A Magyar Jégkorong Szövetség hétfőn tartotta tisztújító közgyűlését. Az eseményen kitüntetéseket is átadtak. Az egyik elismerést Böröndi Károly, a dunaújvárosi jégkorong egyik atyja kapta.

Agárdy Csaba

A küldöttgyűlésen megragadta az alkalmat a Magyar Jégkorong Szövetség, hogy köszönetet mondjon azoknak az idős sportvezetőknek és szakembereknek, akik az elmúlt évtizedekben sokat tettek a jégkorong fejlődéséért településükön: Krisztel Imre (FTC), Korcsinszky György (Debrecen), Böröndi Károly/(Dunaújváros), Léber Frigyes (játékvezető) és Basa János/(Csíkszereda-FTC).

Böröndi Károlyról (82 éves) a Dunaújvárosi Hírlap egyik korábbi számában (2009. 04.24.) ezt írtuk: Böröndi Károlyról ritkán emlékeznek meg, amikor a magyar jégkorong sikereiről van szó. Pedig legalább akkora szerepe van az A-csoportba jutásban, mint a fehérváriak vezetőjének, Ocskay Gábornak, illetve a válogatott gerincát nevelő edzőnek, Kercsó Árpádnak. Ha másért nem, hát azért, mert az utóbbit annak idején ő szerződtette Dunaújvárosba.

Böröndi Károly az 50-es években a Budapesti Haladással az NB II-ben, majd később Csepelen az NB I-ben futballozott. Emellett ifjúsági koráig a Budapesti Szikrában jégkorongozott, ifi bajnoki címig jutva. 1959-ben párthatározattal Dunaújvárosba, vagyis az akkori Sztálinvárosba vezényelték a labdarúgócsapatot erősítendő. 1974-ben, amikor Dunaújvárosban átadták az ország első vidéki műjégpályáját többedmagával megszervezte a dunaújvárosi jégkorong-életet. 1985-ben nagyon jelentős szerepe volt abban, hogy Erdélyből Kercsó Árpádot Dunaújvárosba hozzák edzőnek.

Böröndi Károlyról nem feledkeztek el a Magyar Jégkorong Szövetségben. Nem felejtették el, hogy évtizedeken keresztül segítette a dunaújvárosi, így a magyar jégkorongot is. Fotó: Ady Géza

Erre így emlékezett Böröndi Károly: Volt egy tehetséges játékosokból álló úttörőcsapatunk, és úgy gondoltuk, kellene melléjük egy jó edző. A Ferencváros intézője, Krisztel Imre ajánlotta nekünk az Erdélyben dolgozó Kercsót. Szereztünk neki gyorsan egy feleséget, és áthoztuk Magyarországra. Azután Kercsó nem nagyon akart a meglévő csapatainkkal dolgozni, ő saját utánpótlást akart nevelni.

Kercsó Árpád így emlékszik vissza azokra az időkre.

- Böröndi Károly fantasztikus ember, nagyon sokat segített nekem. Annak idején hívott engem a Jászberény is, tízszeres fizetésért, mint amit Dunaújvárosban kaptam. Böröndi Karcsi annyit kért tőlem, hogy egy évet maradjak Dunaújvárosban. Itt maradtam sokáig, magam helyett az öcsémet ajánlottam a jászberényieknek. Böröndi Károly önzetlen, úriember. Volt köztünk egy kis mosoly szünet, amikor a felnőtt csapat helyett csak az utánpótlással akartam foglalkozni, ő ezt akkor nem értette, de egy kis idő után ő is rájött, az utánpótlásé a jövő. Nagyon sokat köszönhet neki a dunaújvárosi jégkorong, csak jót tudok róla mondani.

Böröndi Károly egészen az utóbbi évekig - a DAB.Docleres idők kezdetéig az egyik vezetője volt a dunaújvárosi jégkorongnak, egyik irányítója volt a Dunaferr 1996-os bajnokcsapatának is, amely Dunaújváros első aranyérme volt csapatsportágban. Néhány éve a napi munkából már nem veszi ki a részét, de szurkolóként az Acélbikák minden hazai mérkőzésén a szokott helyén megtalálható.

Böröndi Károlytól megtudtuk, hogy amikor elment a hétfői közgyűlésre fogalma sem volt arról, hogy miért hívta meg a szövetség vezetése az eseményre. Persze jól esik neki, hogy gondoltak rá, de az is, hogy rengeteg olyan öreg harcossal, vezetővel, játékossal találkozott, akiket évek óta nem látott...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!