JEGYZET

2019.02.12. 06:30

Az utolsók átka

K. Mayer András

A sereghajtót fogadják, kötelező nyerniük. Megszokott mondat ez a sportújságíróknál, ha nem írtam le az évek során vagy kéttucatszor, akkor egyszer sem.

Az edzői mantra ilyen esetekben pedig szinte kivétel nélkül a következő: „ezeket a meccseket a legnehezebb megnyerni...”. Hogy miért lenne nehezebb győzni egy ügyetlenebb, gyengébb társaság ellen, mint egy bivalyerős csapattal szemben, az jó kérdés, ugyanakkor tény, nem egyszer előfordult, hogy az esélytelen, az utolsó helyezett végül megfricskázta a favoritot. Nyilván megvan ennek is a pszichológiája.

Tavaly tavasszal például fél Baranya felhördült, amikor a PMFC labdarúgócsapata 1-0-ra kikapott Vecsésen. A piros-feketék az élen álltak az NB III Közép csoportjában, magabiztosan, önbizalommal telve utazhattak a tökutolsóhoz – ahhoz a Vecséshez, amelynek csak egy győzelme volt huszonegy meccsből. A pécsiek már egy nappal korábban útra keltek, ott aludtak a környéken, nehogy a buszozástól elgémberedett lábakkal kelljen pályára lépniük. Biztosra mentek, na! S ebből lett aztán óriási pofára esés: a hazaiak behúzták a meccset, ami aztán sokba került a PMFC-nek, végül ugyanis épp három ponttal bukta el a bajnokságot.

Most hétvégén a PVSK-Veolia férfi kosarasaival esett meg ugyanez. Az utolsó helyezett TF-et fogadta Csirke Ferenc együttese – mindenki úgy volt vele, hogy a Lauber Dezső Sportcsarnokban, közel kétezer szurkoló előtt ennek a bajnokinak nem lehet más a végeredménye, mint jelentős különbségű hazai győzelem. Igen ám, csakhogy a két csapat tökéletesen hozta azokat a jeleket, tüneteket, amelyek az ilyen csatákon sokszor előjönnek. A hazaiak, ahogy illik, elhúztak, hogy aztán a kialakuló jelentős előny tudatában elkezdjenek kiengedni, könnyelműsködni.

Nem úgy koncentráltak már, ahogy kell, nem voltak elég élesek.

A vendégek pedig megérezték a vérszagot, felszívták magukat, s egészen az utolsó percekig ott tudtak maradni ellenfelük nyakán, szívták a vérét, nyomás alatt tartották. Szinte törvényszerű volt (többen meg is jósolták egy perccel a vége előtt): az utolsó pillanatban elengedett triplával végül a sereghajtó megnyerte a meccset. S ilyen az élet, a győztes kosár természetesen egy korábbi pécsi játékos nevéhez fűződött!

A hazaiak edzője, Csirke Ferenc mondhatta volna a mérkőzés után: na, ugye, hogy ezeket a legnehezebb megnyerni! De nem mondta. Szinte szóhoz sem jutott a méregtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!