Olaszországban játszanak a továbbjutásért

2019.10.31. 10:30

Az európai porondon folytatná az eddigi jó szereplését a csapat

Az eddig a bajnokságban és a Magyar Kupában is hibátlanul szereplő Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics női vízilabdacsapata péntektől vasárnapig az európai színtéren is folytatná jó sorozatát, az Euroliga 2019/20-as idényének első selejtezőkörében.

Gallai Péter

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

A város egyetlen, nemzetközi porondon érdekelt klubcsapatának célja nem más, mint a továbbjutás, méghozzá minél előkelőbb helyen. A bajnokságban eddig a kötelezők mellett a tovább erősödött Egert is magabiztosan múlta felül Mihók Attila csapata, illetve a vasárnap befejeződött Magyar Kupában a BVSC, Eger, Honvéd, Ferencváros négyest is, így csoportelsőként jutott az elődöntőbe a DUE-­Maarsk. Most pedig az Euroliga római selejtezőjében a házigazda SIS Roma, az orosz Kirishi, a holland De Zaan és a máltai Exiles vár a dunaújvárosiakra. Helyzetük némiképp szerencsésebb, mint a 2018/2019-es szezonban, amikor a lebonyolítás bizonyára „véletlen” varázsa folytán bő 24 órán belül három, kőkemény nemzetközi elit meccs­re kényszerültek Kassán. Miközben a három nagy rivális, két-három napos leosztásban kapta meg ugyanezt a terhelést – nem is sikerült a továbbjutás, igaz ekkor csak az első kettőnek volt erre lehetősége.

Eddig minden jól alakult a csapat számára

– Valóban egyetérthetünk azzal, soha rosszabb szezonkezdést, amire sokat készültünk, de szerintem senki nem gondolt rá, hogy ennyire jól fog működni minden, amit eddig gyakoroltunk. A kupában némi meglepetés volt, hogy a BVSC-t négy, az Egert három, a Fradit pedig két góllal vertük. Azért az jelent valamit, hogy három ilyen erős együttest így sikerült felülmúlni, s fizikálisan is „lenyomtuk” őket. Ezen kívül a csapategység is jó volt, mindenki hozzátette a magáét a sikerekhez. Nagy öröm, hogy ez így jött össze. A részben szokásos kényszerből, részben a klub filozófiája alapján szerepet kapó fiatalok is helytálltak, zárkóznak fel hozzánk, de csak úgy tudnak tanulni, ha szó szerint be vannak dobva a mély vízbe – utalt vissza az elmúlt napokra Ziegler Diána, akivel a csapat olaszországi elutazása előtt beszélgettünk.

Ziegler Dia a mester kérésére újra csatasorba állt, s nem bánta meg visszatérését
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A DUE-Maarsk kiváló vízilabdázója kiemelte, már most nagyon jó állapotban vannak, köszönhető az edzői stábnak. Mindenki a saját munkájával hozzásegítette a lányokat ahhoz, hogy a szezon ezen időszakára ilyen formában kerüljenek.

– Remekül sikerült az időzítés, remélem, a folytatásban még tovább tudunk fejlődni – tette hozzá Dia, aki szerint az is közrejátszott fizikai erejükben, hogy idén nyáron is számos olyan dolog várt rájuk a felkészülés alatt, ami kimozdította őket komfort­zónájukból. Mihók Attila híres arról, hogy egészen különleges edzéseket, csapat­építő feladatokat talál ki, így például úsztak és kajakoztak sok kilométert a Balatonban, amit aztán körbe is kerékpároztak, de volt fára mászás is a programban. A Magyar Kupában a negyedik meccs végére ugyan érezték a fáradtságot, de amíg a Fradi kapufákat lövöldözött, ők gólokat, azaz fizikálisan is megnyerték ezt a tornát. Az is fontos tényező, hogy az egy évi „Föld körüli” utazásuk véget ért, hiszen újra birtokba vehették a csodálatosan megszépült Fabó Éva Sportuszodát: – A napjainkat utazással, buszban ülve töltöttük, jóformán aludni jártunk haza. Ez szellemileg és fizikailag is nagyon megterhelő volt, örülünk neki, hogy vége, alig várjuk az újjávarázsolt otthonunkban az első hazai mérkőzést.

Mindenképpen a továbbjutás a cél

Ám előtte még a többi között Olaszországban várnak a lányokra az eddigi legkomolyabb feladatok, az Euroligában. Arra a felvetésre, hogy vajon ezen meccsek után is megmarad-e a hibátlan mérleg, így felelt:

– A csúcsforma a legjobb időszakra volt kihegyezve, reméljük, ez még kitart ezekre a napokra is. Elég sokat dolgoztunk ezért egy olyan edzői stábbal, akik mindenre odafigyelnek. A felvetésre nem mondanék konkrét választ, mert nem szeretek jósolni, de nyilván az lenne a legjobb, ha itt is az élen zárnánk. Azért ne felejtsük el, a Kirishi 2018-ban megnyerte az Euroligát, majd mi, mint LEN Kupa aranyérmesek újabb sporttörténeti tettet végrehajtva, legyőztük őket az európai szuperkupa fináléjában. Azaz biztosan feni ránk a fogát az orosz sztárcsapat.

Az olaszokkal idén együtt készültünk az Újpest elleni bajnoki döntőnkre, elég kvalifikált társaság, így ellenük sem számítunk sétagaloppra. A hollandokkal még sosem játszottunk, kapusunk, Laura Aarts szolgált információkkal róluk, szerinte elég jó csapatot raktak össze, a máltai rivális ellen pedig kötelező a győzelem. Összességében a továbbjutás a cél, minél előbbi pozícióban. Nem tekintünk tovább, először legyünk túl ezen, aztán szépen haladjunk lépésenként, nincs értelme itt még akár a négyes döntőről beszélgetni – fogalmazott Ziegler Diána, aki eredendően ezen eredményeket már szurkolóként élte volna át. Ugyanis az előző szezon végén úgy döntött, szögre akasztja úszósapkáját, és a civil életben próbál szerencsét, hasznosítva az egyetemen tanultakat. Az említett időszak – az elképesztő mennyiségű utazás miatt – mindenkit kicsit „kicsinált”, ebbe sokan belefáradtak, ő nagyon.

A legjobb helye a medencében van

Azonban nyár közepén érkezett Mihók Attila vezetőedzőtől a megkeresés, hogy továbbra is számítana Dia játékára, akit a klub egyik példaképének nevezett, ő testesíti meg az egyesületet. „Olyan személyiség, akinek az arcképe akár a címerünkön is lehetne, ő ízig-vérig a Dunaújváros” – jellemezte lapunknak a bekket a vezetőedző, amikor még úgy volt, már nem számolhat vele.

– Négy nap gondolkodási időt kaptam tőle, meg azt, hogy nem mondhatok nemet – mondta mosolyogva játékosunk, aki egyből nem adott választ, kicsit később közölte az igent. – Persze, olvastam a Dunaújvárosi Hírlapban az említett jellemzését rólam, miután bejelentettem visszavonulásomat, nyilván nagyon jólesett, hogy így tekint rám, főleg, hogy „Mihi” azért nem arról híres, hogy agyondicsér valakit (nevet). „Zsuzsi” (a francia Geraldine Mahieu, a szerk.) után én vagyok a második legidősebb játékos, illetve legrégebben vízilabdázom a keretből az együttesben. Ezért is szoktam néha a lányoknak kis lelkesítő, motiváló beszédeket tartani.

Mihók Attila vezetőedző csapatára négy mérkőzés vár Rómában

Segítem a fiatalokat is amiben tudom, ez a szerep nem teher. A legjobbkor jött az ajánlat, bőven kipihentem magam addigra, meg bevallom, hiányzott a mozgás, és nem utolsósorban a lányok, ez a kiváló közösség, az egész miliő, szóval nem kellett sokat gondolkodnom. S ugyan még csak a szezon elején tartunk, de nem bántam meg a döntésemet, a legjobb helyen vagyok, a medencében és az eredmények is biztatóan alakulnak eddig. Remélem, lemásolva az előző hetet, vasárnap ismét eredményesen és boldogan zárhatjuk az újabb feladatot.

A menetrend alapján pénteken délelőtt játszunk a hollandokkal és este az oroszokkal, szombaton a máltaiak következnek, vasárnap pedig az olaszokkal zárjuk a programot.

Négy magyar együttes indulhatott

Az első selejtezőkör beosztása.

A csoport (Róma): SIS Roma (olasz), Kinef Kirisi (orosz), Dunaújvárosi Egyetem-­Maarsk Graphics, ZV De Zaan (holland), Exiles (máltai).

B csoport (Budapest): CN St Andreu (spanyol), UVSE (magyar), Lille (francia), ZVL Tetteroo (holland).

C csoport (Berlin): Plebiscito Padova (olasz), BVSC-Zugló (magyar), SG Olympia (szlovák), Spandau04 Berlin (német).

D csoport (Utrecht): CN Mataro (spanyol), Dinamo Uralocska (orosz), UZSC (holland), Ferencváros (magyar).

A csoportokból az első három jut a selejtező második körébe. A főtáblának alanyi jogon tagja az elmúlt idény három dobogósa, a spanyol Sabadell, a görög Olympiakosz és Vouliagmeni, illetve a LEN Kupa-győztes olasz Orizzonte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában