Sport

2017.01.17. 18:35

Az Euroliga negyeddöntőjében is teher nélkül kell vízilabdázniuk a lányoknak

Dunaújváros - Fantasztikus sikert ért el a Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics női vízilabda együttese, miután a vasárnap befejeződött görögországi Euroliga-selejtezőben a második helyen végzett, így bejutott Európa legjobb nyolc gárdája közé. Ám nincs megállás, csütörtökön 19 órakor bajnoki meccs következik, jön a Honvéd.

Gallai Péter

A hazaérkezés után a kedden születésnapját ünneplő csapatkapitánnyal, Menczinger Katával beszélgettünk.

- Nagyon köszönöm a gratulációt, de abban egyetértünk, a legszebb ajándékot már vasárnap megkaptam - kezdte, majd hozzátette, bízik benne, a legjobb négy közé is bejutnak az Euroligában. Bár a sorozat kiírása alapján a negyeddöntők vesztesei számára is lesz kihívás, ők a LEN Kupa négyes döntőjében szerepelhetnek. - Tehát bármi is történik, ott leszünk egy nemzetközi sorozat final four-jában. Az elmúlt egy évben nagyon sokat fejlődött az együttesünk a tudatos építkezés jegyében. Nem is inkább fizikálisan, hanem fejben kezdünk összeérni, és a fiatalok is felvették a ritmust. Az eredményeink szerencsére azt mutatják, nagyon jó úton haladunk, a nemzetközi porondon nagyon sok csapattársam most debütált, de nem féltünk az ismeretlen közegtől, hanem inkább pozitív energiákat gyűjtöttünk belőle, úgy voltunk, itt a lehetőség megmutatni, mire is vagyunk képesek a kontinens legjobbjai ellen. Ráadásul az elmúlt időszak abszolút sikerszéria volt, hiszen sorra nyertük itthon a bajnokikat, megvertük a címvédő és Euroliga-ezüstérmes Újpestet is, ami hatalmas lökést adott. Az élen végeztünk a sorozat dunaújvárosi csoportkörében, ez tovább erősítette azt, hogy jók vagyunk, legalábbis jobbak, mint egy esztendővel korábban. Bíztunk benne, ez Görögországban is igazolódik, szerencsére így lett.

Mihók Attila csapata a világválogatottal felérő Olympiakosz ellen sem vallott szégyent Fotó: Zsedrovits Enikő

Kata hangsúlyozta, számukra az első, holland Utrecht elleni összecsapás volt a legfontosabb a továbbjutás szempontjából. Ellenük remekül kijött a lépés, minden pozitívum elmondható, ami ilyenkor egy csapatra ráillik. A kapitány kiemelte, sokat köszönhetnek az edzői stáb új tagjának, Fülöp Tibornak, aki Szentesről érkezett, s lábtempó edzésekre kérte fel a klubvezetés. De ő vágta meg a videókat, hogy az ellenfél játékosai közül kire kell figyelni, Mihók Attila meg összerakta a taktikát, egyszóval nagyon rendben volt minden. A lányok a csoportdöntőn csak egy góllal kaptak ki a sorozat 2015-ös győztesétől, a tavalyi negyedik helyezett Olympiakosztól, ami szintén pozitívum.

- Nyugodtan lehet nevezni világválogatottnak a görögöket, elég durva az első soruk. Ennek ellenére szoros emberfogásos taktikával megleptük őket, ebből jól jöttünk ki, s még ez akkor is nagy pozitívum, ha a végén kikaptunk. A franciák ellen kötelező volt a győzelem, de a felkészültség és a koncentráció nagyon kellett, hogy ezt megcsinálhassuk. Egyáltalán nem vagyunk csalódottak, hogy csak" a második helyen jutottunk be a negyeddöntőbe - mondta.

Amikor azt kérdeztük, hogy a folytatásban hova utazna szívesen, nevetve mondta: Oroszországba biztosan nem. - Kirisit örömmel kihagynánk, a másik két lehetséges ellenfél, a címvédő Sabadell és az Újpest közül előbbieket választanám a szombati sorsoláson, mert ott kellemes az idő (nevet). Athénban is jót tett nekünk, hogy kiszakadtunk ebből a téli, szomorú közegből, a tengerparton rövidnadrágban napoztunk. Sőt, volt olyan elvetemült" csapattársam, aki még a tengerben is megmártózott - árult el némi kulisszatitkot Menczinger, megjegyezve, hogy a negyeddöntőben mindegy, kit kapnak, egyik rivális sem könnyebb a másiknál.

Egyébként az már az első csoportkörben, s most is igazolódott, hogy a nemzetközi játékvezetés teljesen más felfogású, nem nyúlnak bele úgy a mérkőzésbe, minden ítéletért meg kell harcolni. Most a három mérkőzés alatt kaptak annyi kiállítást, mint itthon egyen szoktak. Ami pedig a folytatást illeti, Kata szerint nem szabad, hogy feszültséget okozzon a sorozat egyre nagyobb tétje. - Senki nem éli meg tehernek, remélem. Felszabadultan kell a folytatásban is vízilabdázni, veszítenivalónk nincs, hiszen bármi történik, ott leszünk egy nemzetközi kupa négyes döntőjében - tette hozzá, s annak kifejezetten örült, hogy csütörtökön 19 órakor a felsőházi rájátszásban pont nélkül álló Honvéd lesz az ellenfél hazai pályán, hiszen így kaptak másfél nap pihenőt a vezetőedzőtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!