Sport

2015.05.15. 17:13

A kenus Hajdu Jonatán célja kétszázon az olimpiai kvóta megszerzése

Dunaújváros - A hétvégén két versenyen is érdekeltek lesznek a Dunaferr Sportegyesület kajak-kenusai, Hajdu Jonatán Portugáliában a Világkupán szerepel, míg az ifjúsági és U23-as versenyzők a szolnoki rangsorolón versenyeznek.

Gallai Péter

Csütörtökön indult útnak a magyar csapat a portugáliai Montemor-o-Velhóba, ahol ezen a hétvégén megkezdődik az ICF Világkupa-sorozata. Két olimpiai bajnokunk, Vajda Attila és Fazekas-Zur Krisztina is úgy döntött, hogy még a június eleji válogató előtt szeretné magát versenykörülmények között felmérni, és bár a portugáliai pálya kissé szelesnek mondható, három héttel a válogató időpontja előtt ez a viadal remek lehetőséget nyújt a tesztelésre.

A szezon első Vk-futamán magyar részről tizennyolc versenyző száll vízre, köztük ott lesz a dunaújvárosi nevelésű, szegedi színekben kajakozó Kárász Anna mellett Hajdu Jonatán, a Dunaferr SE többszörös ifjúsági világbajnok kenusa is, aki C-1 200 méteren áll majd rajthoz a nemzetközi megmérettetésen.

A szolnoki megmérettetésre Molnár Gergely vezetőedző mellett (balra), Éberhardt Patrik, Slihoczki Ádám, Kiss Balázs, Némedi Konrád, Kovács Máté András, valamint a fényképről hiányzó Kiss Roberta utazott el pénteken délután
Fotó: Zsedrovits Enikő

Edzője, Molnár Gergely elmondta, a 2016-os olimpiai kvótaszerzés érdekében Hajdu azon három hazai kenus egyike, akit a Magyar Kajak-Kenu Szövetség kiemelten menedzsel kétszáz méter egyesben.

- Ez azt jelenti, hogy mindent ennek a távnak rendelünk alá, nem is tudunk másra készülni. Jonatánnak ez lesz az első komolyabb megmérettése a szezonban, ahol le tudjuk mérni, hol áll. Mivel érettségizett is, ezért nem tudott teljes intenzitással csak az edzésekre koncentrálni, de nem is most kell csúcsformába kerülni, ennek ellenére azért most dobogóra várom. Ahhoz, hogy eljusson az olimpiai kvalifikációs világbajnokságra, nem lesz egyszerű az út, hiszen meg kell nyernie idehaza két válogatót. De tudja, mi a célja, álma, ezért dolgozik minden nap. Idén négy Világkupa futam van, lehet válogatni ki, melyiken indul. A jövő héten Duisburgban egyesületünkből Vass András áll majd rajthoz fogalmazott a tréner, aki tegnap este többi tanítványával Szolnokra utazott, ahol ezen a hétvégén rendezik meg az ifjúsági rangsorolót, és a férfi felnőtt kajak kettesek ezer méteres válogatóját.

Szolnokon a Dunaferr SE ifjúsági, valamint U23 versenyzői az alábbi számokban állnak rajthoz.

Kiss Balázs (U23-as korosztály): C-1 1000 méter. Kiss Roberta (ifjúsági): K-1 500 és 200 méter. Kovács Máté András (ifjúsági): C-1 1000 és 200 méter. Némedi Konrád (ifjúsági): C-1 1000 és 200 méter. Éberhardt Patrik (ifjúsági): K-1 1000 és 200 méter. Slihozcki Ádám (serdülő korosztályú, akit az ifikhez neveztek fel ): C-1 1000 méter.

A júniusi első bakui Európa Játékok megrendezése némiképpen átírta a magyar kajakosok és kenusok évek óta megszokott programját. Mivel a bakui játékok miatt az Európai Kajak-kenu Szövetség május elejére tette a racicei Európa-bajnokságot, így a magyar szakmai vezetés úgy határozott, hogy a sikeres világbajnoki felkészülés érdekében nem az első vonallal, hanem többségében U23-as versenyzőkre épülő fiatal csapattal szerepelünk, amelyből vizsgái miatt Hajdu hiányzott.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!