Sport

2016.01.08. 20:09

Az arannyal riói repülőjegy jár

Dunaújváros – Vasárnap Hollandia ellen megkezdi szereplését a szerbiai, olimpiai kvalifikációs Európa- bajnokságon a magyar női vízilabda-válogatott, soraiban két dunaújvárosi pólóssal. A lányok a győzelemért szállnak harcba, ami automatikus ötkarikás résztvételt jelent.

Gallai Péter

Egy remekül sikerült főpróba, a miskolci Univer Kupamegnyerése – a vb-harmadik olaszok és a csoportellenfél görögök legyőzésével –után a magyar csapat pénteken kelt útra a szerb fővárosba, ahol vasárnap rögtön a torna egyik esélyeseként számontartott, világbajnoki második Hollandia ellen kezd a csoportban. A rajt előtt megszólaltattuk a Dunaújvárosi Főiskola Maarsk Graphics két kerettagját, a kapus Kasó Orsolyát és Garda Krisztinát. Előbbi azzal kezdte, nyilván izgalommal várta a csapathirdetést, de ezúttal jobban bízott magában, mint korábban.

– A felkészülés során, a bajnoki meccseken is mindig igyekeztem a legtöbbet kihozni magamból, úgy érzem sikerült jól felépíteni a szezonomat. Szinte nem volt nap, hogy ne járt volna a fejemben az Eb, hogy miért is dolgozok Dunaújvárosban, illetve az edzőtáborok során. Az új kapitánynál mindenki tiszta lappal indult, senkit nem skatulyázott be – mondta Orsi. A kapus, aki Gangl Edinával párban védi majd a magyar hálót arról is beszélt, hogy a debütáló vezetővel, Bíró Attilával a szakmai munka nem különbözik a korábbiaktól. Viszont más igen: –Pont a lányokkal beszélgettük, hogy szabadabb kezet kapnak a játékosok. Például akkor van zónázás, amikor ők úgy érzik és nem akkor, amikor a partról bekiabálják, amit vagy hall mindenki, vagy nem. Ez ránk, kapusokra is vonatkozik, így többet hallatjuk a hangunkat és beszélünk,ami eddig bejött. Kasó Orsolya az olimpiai kvótaszerzéssel lenne elégedett, ami ugye aranyérmet jelent.

Kasó Orsolya és a többiek szabadabb kezet kaptak a kapitánytól Fotó: Zsedrovits Enikő

– Ez a cél, de elsőként csak a hollandokra koncentrálunk. Hat csapat is esélyes agyőzelemre, de a női mezőny kiszámíthatatlan, amit mi szeretnék kiszámíthatóvá tenni – a dobogó tetején állva. Garda Krisztinában a felkészülés során kettős érzelmek munkálkodtak. Mint mondta, voltak olyan periódusok, amikor nem tudta elképzelni, hogy itthon marad.– Úgy gondoltam, ha engem nem visznek el, akkor kit, de volt, amikor ebben nem voltam olyan biztos. Nagyon örülök, hogy végül utazhatok,azt viszont sajnálom, meglepett, hogy csapatkapitányunk, Menczinger Kata nem fért be.

– Nyilván azzal a céllal megyünk, hogy riói kvótával a tarsolyban térjünk haza, amihez „csak” meg kell nyerni az Eb-t. Persze ezzel nem leszünk egyedül, de ahhoz, hogy teljesüljenek célkitűzéseink, a hollandok elleni nyitány sokat számít, amit már várunk. A miskolci tornameccsei alapján az mondom, a védekezés kezd összeállni, ami mindennek alapja – nyilatkozta Krisztina, aki szintén kiemelte a nagyobb szabadságot, amit a kapitánytól kapnak. Saját szerepéről azt mondta: nem számít mennyi lehetőséget kap, ha meccsenként egy percet, akkor ott kell tudása legjavát adni. S ha ezzel mindenki így lesz, akkor okkal bizakodhatnak egy fényes szereplésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!