Sport

2009.05.23. 02:29

Áron vízre száll

Dunaújváros - Tábori Áron tizennyolc éves, harmadik osztályos gimnáziumi tanuló a Bánkiban, de már nyolc éve motorcsónakozik a Dunaújvárosi Vízi Sport Clubban.

nincs nev

Azóta számos hazai és nemzetközi versenyen állt fel a dobogóra korosztályában. Sőt, tavaly a huszonnégy órás gumicsónak-versenyen, Szentpéterváron világbajnok is lett a Hungaro Wolf gárda tagjaként, de szerzett már Európa-bajnoki címet is. Új kategóriájában pedig felnőtt Európa-bajnoki második hely tulajdonosa. Most a hétvégén Dunaújvárosban T 550-es hajóval versenyez. (Ma már időmérők, szabadedzések szerepelnek a programban, kilenc órától az öbölben.)

- Eredetileg nem volt arról szó, hogy vízre szállok ezzel a hajóval, de ezen a versenyen indulni kell hazai versenyzőnek is, ezért esett rám a választás.

- Nyilván ezt az új hajót alaposan meg kellett ismernie...

- A hajótest nem új, de az erősebb motort valóban tesztelni kellett. Másképp viselkedik ezzel például a kanyarokban. Egy hónapig ismerkedtem vele, és a mérések biztatóak. Kilencvenöt-kilencvenhat kilométeres sebesség nem mondható rossznak. Készen állok a versenyre, és bízom a jó eredményben. Valamilyen szinten előny a hazai pálya. Ismerem a vizet, a kanyarokat...

- Kik lesznek ebben a versenyévben a legnagyobb ellenfelei?

- A lengyel és az orosz versenyzők is nagyon jók. Ha az új kategóriában az első ötbe kerülnék, azzal már elégedett lennék.

- Mégis: melyik Tábori Áron kedvenc versenyszáma?

- Az S 550-es az én igazi kategóriám. A tavalyi Európa-bajnoki ezüst után akár feljebb is léphetek. Ezt szeretem a legjobban, innen lehet továbblépni. Nagy álmom eljutni a Forma 2-es versenyre, ahol például tavaly Cserni Béla versenyzőtársam is indult. Az S 550-esek között júliusban Észtországban is indulok a világbajnokságon, majd ismét Szentpétervárra utazunk. De most sikerüljön a hazai versenyem. Osztálytársaimat is meghívtam, jöjjenek szurkolni. Vasárnap kilenc órától folyamatosan rajtolnak a hajók. A nézők is érdekes, jó versenyt láthatnak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!