Sport

2017.05.24. 18:15

Angyalkák a jégen - Igyekeznek biztosítani a női jégkorong utánpótlását

Lendületet vett és határozott fejlődésnek indult a magyar női jégkorongsport. Dunaújvárosnak is van női csapata, az Angels. Közülük emelkedett ki a helyi jégkorongos kislányok elszánt zászlóvivője, aki segítőivel és több vidéki klubbal létrehozott egy közös U10-es csapatot. A szezon végén már egy kupasorozatot is teljesítettek. Sikerrel. Herku Mónikával beszélgettünk.

Balogh Tamás

Miként áll a jövő építése az Angels Női Jégkorong Sportegyesületben?

- A lehetőségeinkhez képest igyekezünk biztosítani az utánpótlásbázisunkat. A tizenhat éves korig minden korosztályból találunk játékosokat. de annyi még nincs, hogy kimondhassuk, van egy komplett U14-es csapatunk.

És az U10-ből egy egész csapatnyira valót találtak?

- Ezt úgy tudtuk megoldani, hogy van néhány környékbeli egyesület, amelyekkel jó a kapcsolatunk, hasonló problémákkal küzdenek, mint mi. Külön ezek sem tudják versenyeztetni ezeket a kicsi lányokat, mivel nincsenek a szükséges létszámban. Ezért mi idegyűjtjük őket, és így Kaposvár, Székesfehérvár és Dunaújváros közösen állított össze egy U10-es csapatot. Ezúttal a Dunaújvárosi Angels utánpótlás-csapataként, Angyalok néven szerepeltek ezek a 2006-2010 között született kislányok. Ez azért nem csak az én érdemem, mivel az egyesületünk elnöke, Kovács András koordinálja ezt az egész projektet.

A dunaújvárosi színekben szerepelt együttes az U10-es kupán remekül helytállt

Honnét tudtak ezekről a kislányokról?

- A különböző eseményeken már találkoztunk ennek a most együtt játszó csapatnak a részeivel. Sőt, volt olyan helyszín, ahol ellenfelünkként szerepeltek. Így kerültünk velük kapcsolatba. Mindenki nagyon örült ennek a kezdeményezésnek, mert így a saját korosztályukban, csak lányokkal együtt is tudtak egy versenyt vállalni. Egész szezonban fiúk között játszanak. Rendhagyó módon ez volt az első alkalom a közös játékra.

Mutassuk be ezt az eseményt!

- Ez volt a Kanadai-Magyar Hokiklub Sportegyesület által szervezett első MJSZ által hitelesített, hivatalos U10 kislánytorna. A megmérettetés Budapesten volt, a résztvevő a hazai KMH-n kívül a MAC, a Hatvan és az Angels csapata. A mérkőzések kiváló hangulatban zajlottak. Az ifjú hölgyek örömét fokozta, hogy a díjátadást a többszörös magyar női válogatott, Ungár Rebeka vállalta magára.

Mi volt a céljuk ezzel a nagy szervezéssel?

- Egyértelműen a játéklehetőségük biztosítása a csak lányokból álló csapatok között. A kupasorozatot körmérkőzéses rendszerben bonyolították le. A mieink nem hivatalosan a második helyre kerültek. Ebben a korosztályban ugyanis elvileg még nem számolnak eredményeket, ezért a torna végén mindenki aranyérmet és egy kis ajándékot kapott. Egyedül a Hatvantól kaptunk ki. Nagy volt a lelkesedésük, és a végén a boldogságuk. Öröm volt nézni őket.

Lesz-e folytatása ennek a kupasorozatnak?

- Ez volt az első alakalom, amikor a szervezők is láthatták, hogy milyen lehetőség van egy ilyen kezdeményezés mögött. Azt gondolom, lesz folytatása, és más korosztályokban is létrehozunk hasonlót. Az egyesületünk vezetőségével megbeszélve arra jutottunk, mi is rendezünk egy ilyen tornát, amire a mostani ellenfeleinket is meghívjuk. Ez kiváló alkalom volt általában a hoki népszerűsítésére, másrészt megmutatta, hogy a kislányoknak is helyük van ebben a sportágban. A már benne résztvevők pedig látják a siker lehetőségét maguk előtt. Meredek a fejlődése a magyar női jégkorongnak. Az elmúlt öt év alatt tíz világranglista-helyet javított a válogatottunk. Jelenleg a tizenötödik helyen állnak a lányaink. Én is megnéztem a helyi rendezésű, nagyon jó kis utánpótlástornákat, és ott minden csapatban láttam egy-két kislányt is, akik teljes értékű csapattagként vettek részt a játékban. A mostani húszéves válogatottak tíz évvel ezelőtt szintén tízévesek voltak. Akárhogy is nézzük, ez jó irány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!