Sport

2016.12.12. 17:50

A világ legjobbjai, a norvégok és az oroszok következnek ezután

Dunaújváros - Két szövetségi kapitánnyal kapcsolatos furcsaságot is meg kell említeni a Magyarország - Románia női kézilabda Eb-mérkőzéssel kapcsolatosan.

Jankó Árpád

Az az Ambros Martin vezényelte a románokat, aki a Győri Audi ETO szakvezetője is egyúttal, és az a jelenlegi magyar csapatkapitány, Kim Rasmussen, aki a román Bucuresti csapatával ebben az évben Bajnokok Ligája-döntőt nyert. Nem egyszerű keveredés ez elsősorban a magyar női kézilabda színpadán. Természetesen kimondhatjuk, hogy mindkét szakvezető úgy ismeri az ellenfél játékosait, mint a tenyerét.

- Jobbak akarunk lenni minden mérkőzés után. Nem dőlünk hátra a Montenegró ellen aratott győzelmünket követően. Mindenki tudja, hogy a mostani román válogatott sokban különbözik a Kárpát Kupán látott együttestől. Most az egyik legfontosabb feladatunk az lesz, hogy Neagut megakadályozzuk a gólszerzésben. Azt kértem a játékosoktól, hogy mindenki tegyen hozzá a játékhoz a saját tudásából - nyilatkozta a magyar szövetségi kapitány.

Bódi Bernadett szélről csak egy góllal tudta segíteni a csapatát a románok elleni mérkőzésen Fotó: swe2016.ehf-euro.com

Mint kiderült, a legfontosabb feladatát nem teljesítette a magyar gárda. A huszonnyolc éves Cristina Negau úgy szórta a gólokat, mintha lőgyakorlaton lett volna a várpalotai lőtéren. A 2010-ben a Világ legjobbja címet elnyert átlövőt meg sem próbáltuk feltartani. És ő meg sem állt tízig. Ezt a melléfogást kívülről nézni, nem volt kellemes élmény. De sziporkázott Manea (4) a beálló helyen, Buceschi (5), Chiper 3, a két kapus Dedu, és régebben a Dunaferrben is szerepelt, akkor is ragyogó kapus Ungureanu. A román csapat tehát minden csapatrészében lejátszotta a magyar válogatottat a parkettáról. A végén már annak kellett örülni, hogy nem lett belőle közte tíz, csak közte nyolc (29-21).

György László, a D. Kohász szakvezetője a következőket jegyezte meg a mérkőzés után.

- A román csapat minden elemében jobb volt. A magyar védelem nem volt feszes, agresszív. Neagut szoros emberfogással kellett volna őrizni, de nem tettük. Így gólokat lőtt, ahogy kedve tartotta, és gólpasszokat adott, amikor többen is rátámadtak (sajnos megkésve). Semmilyen átütő erőt nem tapasztaltam a magyarok játékában. Igaz, hatékony átlövő erő eddig sem jellemezte a mieink játékát. A kapusok kiszolgáltatottak voltak, de azért megjegyzendő: illett volna néhányat védeniük. A támadójátékban sem volt tudatosság, lendület, csapategység. Például gyorsindításra a mérkőzésen nem is emlékszem. Az a szurkoló, aki magabiztos volt a kolozsvári Kárpát Kupa megnyerése után, az most nagyot csalódott. Ez a román válogatott volt az igazi, és egészen más, mint a kupán látott. Szerintem nagy hibát követ el az, aki a Románia elleni találkozó után magyarázkodni kezd. Ne legyen mellébeszélés, ugyanis cáfolhatatlan tények sorakoznak egymás mögött. Ez a román nemzeti válogatott magasan fölénk nőtt, nemcsak játéktudásban, hanem mentálisan és felfogásban is. Minden magyar kezdeményezésre, megoldásra azonnal volt nekik reakciójuk a játékukban. Azonnal tudtak kapcsolni a mieink elgondolására, és a magyar együttes igyekezetét rögtön megsemmisítették. Vissza van még két mérkőzésünk a középdöntőben. A norvégok a világbajnokok. A rájuk jellemző, északi stílus vár a magyar csapatra. Rendkívül gyors csapat támadásban, de két nagyszerű kapussal, és borzasztóan kemény védekezéssel játszanak. Elég, ha csak annyit mondok róluk, hogy háromszor nyerték el a világbajnokság első helyezését. Az orosz válogatott is kiváló gárda, nagyon nehéz ellenfél lesz. Annyit róluk, hogy az idei olimpia nyertesei Jevgenyij Trefilov mester tanítványai. Nagyon kemény ellenfelek. Ráadásul azt hallani, hogy Triscsuk Krisztina válla is annyira megsérült, hogy nem játszhat. Újabb rossz hír.

A középdöntők állása

I. csoport: Németország - Szerbia 26-19, Hollandia - Svédország 33-30, Franciaország - Spanyolország 23-22. II. csoport: Oroszo. - Csehország 26-24, Románia - Magyaro. 29-21, Norvégia - Dánia 22-20. A II. csoport további műsora. Kedd: Csehország - Románia (16.15), Magyaro. - Norvégia (18.30), Dánia - Oroszo. (20.45). Szerda: Magyarország - Oroszország (16.15), Dánia - Románia 18.30, Csehország - Norvégia (20.45).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!