Sport

2009.08.03. 02:29

A tenisz szeretete - Rácalmáson három pálya várja az érdeklődőket

Dunaújváros - Lehet, hogy csak kevesen tudnak róla városunkban: a nemrég felépült Rácalmási MG Sportcentrum csarnokában egy, kint pedig két salakos teniszpályán pattog a labda.

Jankó Árpád

Több mint három éve épült a centrum, és azóta nyolc megszállott férfi teniszezik itt, mégpedig versenyszerűen.

A dunaújvárosi Kiss Gábor az OB III-as csapat kapitánya, edzője és aktív versenyzője. Húsz évvel ezelőtt kezdett teniszezni a Duna-parti Tenisz Clubban. Erre így emlékszik vissza.

- A Batsányi utca mellett csinálták a pályát, és én tizenkét éves gyerekként segítettem. Azután a szüleim látták, hogy nagy kedvem lenne a teniszezéshez, vettek egy teniszütőt, s azóta ez a sportág lett az életem, pedig előtte a labdarúgással együtt szinte minden sportágat kipróbáltam. Hogy miért ennél a sportágnál kötöttem ki? Mert a tenisz nagyon tiszta sport. Nincs test test elleni harc, vesztett helyzetből is fel lehet állni, mivel nem fújják le a mérkőzést, ha lejár az idő.

- Dunaújvárosi hobbi teniszezőkből lett a mostani, bajnokságban szereplő együttes?

- 2004-ben döntöttünk úgy, hogy el kellene indulni a megyei bajnokságban. Próbáljuk ki, mire vagyunk képesek éles versenyhelyzetben. Az első bajnoki évben már a megyei bajnokság második helyén végeztünk. Akkor még a kokszoló szabadidő parkjában játszottunk. Három év múlva pedig megnyertük a bajnokságot, és felkerültünk az OB III-ba. Akkor sikerült néhány embert rávenni, hogy építsünk pályákat Rácalmáson. Azóta már nemcsak versenyzők, hanem kikapcsolódásként mások is itt teniszeznek. Bárki jöhet hozzánk. Most nyáron is működik egy tenisztábor a gyerekeknek.

- Nyolc emberrel indultak, azóta milyen lett a csapat?

- Még most is együtt vagyunk. Éppen az a gondunk, hogy a hat egyéni és három páros mérkőzéshez szinte senki sem hiányozhat. Kellene még néhány versenyző a csapatunkba. A bajnokságban rangsor alapján teniszezünk. Az első pályán Szántó András, a másodikon én játszom, s utánunk következnek: Várady Tamás, Jáger Zoltán, Pásti Mihály, Garai László, Farkas Gergely és a nyocadikon pedig Pipa Zsolt. Tehát várjuk a versenyezni kívánókat, életkor nem számít, csak a tenisztudás. Amikor mi a kezdetekkor ütögettünk, Dunaújvárosban nem volt teniszoktatás. Önképzéssel és az öregebbektől tanultunk. Ezért is tettem le az oktatói vizsgát. Most a B és az A licenc megszerzése a célom. Naponta hat-hét órán át fogom a teniszütőt. Nekem már csak egy erős edzőpartner kellene. De társaim is heti több alkalommal gyakorolnak. A bajnokságon kívül természetesen nagyon fontos feladatunk az utánpótlás nevelése, és már van is büszkélkednivalónk. A diákolimpia Fejér megyei döntőjében harmadik lett a csapatunk. A két Móricz-iskolás, Kovács Richárd és Horváth Márton érte le ezt az eredményt.

- Mi szerepel még a terveik között?

- Mivel a versenyszerű teniszezés nem olcsó mulatság, anyagi támogatókat keresünk. Egy alapítvány megszervezéséről is gondolkodunk. A tagdíj, útiköltség, a játékengedély, orvosi engedély, mind költséget jelent.Tavasszal az ötödik helyen végeztünk, mert nagyon nehéz volt a sorsolásunk, de remélem, ősszel kevesebb lesz a sérülés, és a versenyzői rangsor is kedvez majd nekünk. A lényeg, hogy a tenisz szeretete összetartja a mi kis csapatunkat. Ebben a nagy melegben sincs megállás. Legfeljebb utána egy-két sör lecsúszik a torkokon, de nem az enyémen. Számomra a sőr keserű, a bor savanyú. Ezért a kedvenc italom a kakaó. Szívesen fogadják még a teniszezni tudó férfiakat a csapatba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!