Sport

2014.07.15. 18:25

A női vízilabda válogatott játékosai már nagyon várják a szerdai kezdést

Budapest/Dunaújváros - Szerdán 17.30 órakor Hollandia ellen megkezdi szereplését a magyar női vízilabda válogatott is az Eb-n. Az esélyekről és a várakozásokról Mihók Attila, a DFVE trénere és Szücs Gabriella, a válogatott kulcsembere beszélt.

Gallai Péter

A Dunaújvárosi Főiskola együttesének trénerétől elsőként azt kérdeztük, mit szól a végleges kerethez, amelybe együtteséből végül egyedül Csabai Dóra került be, bár ő ősztől Újpesten folytatja.

- Egész évben azt hallgattuk, hogy milyen esélyesek vagyunk a bajokságban és mennyi válogatottunk van. A statisztika lehet ez volt, de a valóságban többségük utánpótlás korú, akinek saját évfolyamán kell bizonyítania elsőként. Gurisatti és Horváth esetében nem is baj, hogy kimaradtak, rájuk két ifjúsági világverseny vár a nyáron és a fizikai terhelhetőségük határait figyelembe kellett venni. Garda Krisztina eleve kimaradt, aki korábban a válogatottnál sérült meg, s azóta állandóan előjön a problémája, jelenleg is ez a helyzet. Viszont nehezményezem, hogy csak én erőlködöm azért, hogy újra egészséges legyen. Miskolczi jól játszott a szezonban, de Kisteleki is, utóbbi került be, megérdemelten. Amiben bizakodó voltam, hogy Kasó és Menczinger ott lesz, nos nem. Tavaly meg más maradt ki hasonló szituációban, ami természetesen a kapitány döntése. Annak azért nem örülök, hogy így gyakorlatilag nem lesz játékosom a tornán, jobban magunkénak éreztük volna az Eb-t, de persze ez csak egyéni szempont. Csabai Dóra azonban csak szezonbéli remek teljesítményének köszönheti a meghívót, amikor még nálunk vízilabdázott. Ám azért mégis az a lényeg, hogy akik ma elkezdik a sorozatot, ők alkotják a magyar válogatottat, s győzzenek le mindenkit.

Ez mennyire lesz egyszerű, tettük fel a kérdést a szakembernek. Mihók szerint az angolok kivételével nem tud olyan csapatot mondani, akit teljesen biztosan legyőzünk.

- A csoportunkban a britek kivételével mindenki esélyes az első helyre. A nyolc résztvevő közül egyébként hat válogatott körbeverte egymás az Eb előtt, tehát tényleg nem lehet jósolni. A lányoknak meccsről meccsre kell hozniuk a formát, s olyan eredményt elérni haza pályán, amivel elégedettek lehetünk. Csak mondom: legutóbb 2001-ben volt Magyarország a házigazda, akkor elsők lettünk... zárta szavait az edző, aki utánpótlás válogatott elfoglaltságai miatt csak a végjátékban tud majd a helyszínen szurkolni a csapatnak.

Annak az együttesnek, amelynek egyik kulcsembere Szücs Gabriella, aki két spanyolországi kitérő kivételével csak Dunaújvárosban pólózott, bár ősztől ő is Újpesten játszik.

- Még nem érzem, hogy nagyobb drukk lenne bennem, mint más versenyek előtt, feszültség meg egyáltalán. Az azonban tény, már mindannyian tűkön ülve várjuk a kezdést - kezdte a klasszis.

Gabi természetesen pozitív doppingként említette a hazai rendezést és a szurkolókat, szerinte csak javukra fordíthatják ezt a helyzetet. Személyes doppingját pedig csak növeli, hogy spanyol klubjával idén mindent megnyert, amit csak lehetett.

- Persze, mi is az aranyérem megszerzését tűztük ki, de ezzel még így vannak mások is. Az angolok és franciák azok, akik szerintem nem szólhatnak ebbe bele, de a többiek közül bárki odaérhet a végére. Ezen csapatok között majd a napi forma dönt, vagy akár nüansznyi különbségek. Már a csoportmeccsek is élet-halál csatákat hoznak, hiszen mindenki első és ezzel egyenes ágon elődöntős szeretne lenni. A csapatban már kialakultak a szerepkörök, tudom, hogy tőlem a gólokat várják, igyekszem is megfelelni ennek a legjobb tudásom szerint, de bármit megteszek ezen felül, amivel előrébb vihetem az együttest. Hétfőn megnéztük a fiúk nyitómeccsét, hogy lássuk, milyen hangulat vár ránk. Ugyanis az uszoda nem ismeretlen, itt készültünk fel, s eközben a szemünk láttára építették fel.

Szücs Gabriella egy szóval kitért arra is, hogy miért nem szülővárosába tért haza: Elkezdem az állatorvosi egyetemet és azt vettem figyelembe, a tanulást miként tudom összeegyeztetni a sporttal. Megkeresett Mihók Attila is, de végül az Újpestet választottam. Remélem jól döntötte és a végén sikeresen meglesz a doktori titulusom, ám most egy másik cím megszerzésén munkálkodom, tudják, azon amit 2001-ben is elértek a magyar lányok...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!