Notre-Dame-i tűzvész

2019.04.17. 11:45

A NOB elnöke is együttérzéséről biztosította Párizst

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke együttérzését fejezte ki Emmanuel Macron francia elnöknek azután, hogy hétfőn leégett a párizsi Notre-Dame-székesegyház tetőszerkezete.

„A Notre-Dame egyedi és világszerte ismert építmény, amely a francia emberek nemzeti öntudatának fontos része” – idézte őt az olimpiai sportokra szakosodott insidethegames.biz szakportál.

A NOB vezetője a teljes olimpiai mozgalom nevében biztosította együttérzéséről Párizst, amely a 2024-es nyári olimpia házigazdája lesz.

Tony Estanguet, a 2024-es játékok szervezőbizottságának elnöke szomorúságának adott hangot a székesegyházat jelentősen megrongáló tűzvész miatt, és együttérzését fejezte ki a mentésben dolgozó tűzoltókkal és más szakemberekkel.

A 850 éves gótikus katedrálisban hétfőn kora este csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony. A Párizs szívében, az Ile de la Citén található épület az egyik legnagyobb francia turistalátványosság, melyet milliók keresnek fel évente. Az épület vázszerkezetét és két harangtornyát sikerült megmenteni, a székesegyházban őrzött műkincsek java része szintén megmenekült.

Kedd délutánig 600 millió eurót ajánlottak francia nagyvállalatok és tehetős családok a székesegyház újjáépítésére.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában