Sport

2015.11.10. 18:27

A Dunaferr tornászait kiemelték - megérdemelték a támogatást

Dunaújváros - 1973 júliusában nagy esemény történt a Központi Sporttelepen. Átadták a tornacsarnokot.

Jankó Árpád

Valóban ez felejthetetlen dátum, hiszen ebben a csarnokban a magyar tornasport óriásai nevelődtek, s lettek olimpikonok, bajnokok, a sportág csillagai. Óváriék mellett Supola Zoltán, Kovács Péter, Csollány Szilveszter, Paprika Jenő és még sokan mások ebben a hatalmas dobozban edződtek. Igaz, hogy a bádogfalú nagy teremben nyáron ma is megfőnek, télen megfagynak a tornászok szigetelés nincs , s a világítás, a mellékhelyiségek állapota sem felel meg a mai igényeknek... Viszont a benne végzett nagyszerű munka tette, teszi ma is híressé ezt a lelakott csarnokot.

Nos, ne számoljuk hány év után, de rövidesen felújítják a tornászok termét a tornászok, a szülők, az edzők nagy örömére.

Mátyás Gábor, a Dunaferr Sportegyesület elnöke természetesen nem ígérhet csodacsarnokot, de a lényeg: komfortossá varázsolják majd a felújítás révén a tornászok munkatermét.

- Nagyon örülünk, hogy eljutottunk idáig. Ennyi év után, ha jól emlékszem, talán egyszer volt egy tisztasági festés, más karbantartási munka nem. 2011-ben a világítást korszerűsítették, de ez nem sikerült. Most azt is javítani kell. Nagy eredmény lesz, ha már nem ázik be a terem, a szigetelést is elvégzik, és normálisan néznek majd ki a mellékhelyiségek. Tehát remélhetően tudunk a feltételeken alaposan javítani, amit nagyon várunk már.

- Ráadásul kétszázötven dresszbe öltözött kis tornász kulturált helyen gyakorol majd megfelelő hőmérsékletű teremben. Úgy tudom: a munkálatok rövidesen kezdődnek. Látva a kézilabdacsarnok építésével kapcsolatos csúszást, ez a gyors munkakezdés dicséretes.

- Mindez köszönhető annak, hogy nemcsak a csapatsportágak mellé állt a magyar kormány, hanem több sportágat is, köztük a tornát is kiemelték, amelyet támogatni kell. Azaz az állam jóval nagyobb anyagi támogatást tervezett, amelyből az egyéni sportágaknak is jut. A szakszövetségeken keresztül érkezik meg a segítség hozzánk is.

Mint a hangyaboly: a pöttömnyi gyerekek, a nagyobbak ülnek, futnak, másznak, ugranak. Mindenki tudja a dolgát. Mátyás Gábor, a Dunaferr Sportegyesület elnöke kétszázötven kis tornásznak, a szülőknek, a szakembereknek kulturált, komfortosabb csarnokot ígér

- Úgy kell ezt érteni, hogy a Tornaszövetség látja: a Dunaferr Sportegyesületben olyan komoly, dicséretes munka folyik, amit támogatni kell, akár egy szebb, korszerűbb csarnok kialakításával?

- Pontosan. A dunaújvárosi tornasport immár hat éve nagyszerű fejlődésen megy keresztül. Tömegek tornásznak nálunk kiváló fiatal szakemberek segítségével. És kinevelődnek olyan korosztályos csoportok, amelyeknek tagjai joggal lesznek válogatottak. Egyszóval: a magyar tornasport szereplői között kiemeltek lettünk. Megérdemeljük, hogy emberibb, kulturáltabb körülmények között dolgozhassunk.

- Úgy tudom, ugrásra készen áll mindenki. Melyek a felújítás legfontosabb munkálatai?

- Elsősorban a hő- és vízszigetelés, az öltözők, a mellékhelyiségek felújítása. A világítás javítása, a nyílászárók cseréje, és igen nagy munka a fűtés korszerűsítése is.

- Mindez úgy történik, hogy a munka, az edzés zavartalanul folyik?

- Egyeztetés alapján ígéretet kaptunk arra, hogy a lehető legkisebb kellemetlenséget okoznak majd a munkálatokkal, tehát nem kell szüneteltetni az edzéseket. S ha minden rendben zajlik, amit nagyon remélünk, két hónap múlva a felújítás befejeződik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!