Sport

2009.09.03. 02:29

A Losonc nem indulhat

Dunaújváros - Két fontos kérdés nem tisztázódott eddig a magyar jégkorongban. Tegnap egy ügy lezárult, a MOL Liga hétcsapatos lesz, viszont nincs még szövetségi kapitány.

Agárdy Csaba

A szeptember 11-én induló MOL Liga a tervek szerint öt magyar - DAB, Ferencváros, Miskolc, Újpest, Vasas Stars - két erdélyi - Brassó, SC Csíkszereda - és egy felvidéki, a Losonc részvételével indult volna útjára. A Losonc kivételével egyik klubbal sem volt probléma. A Losonc (Lucenec) azonban a szlovák szövetségtől nem kapott engedélyt a május végi nevezési határidőig, mivel tartozásai vannak. A szlovákok mindig újabb haladékot kértek a magyaroktól, és meg is kapták. Az utolsó időpont tegnap délután volt. Kovács Zoltán, a magyar szövetség főtitkára lapunk megkeresésére elmondta, a Losonc nem fizetett, így a szlovák szövetség nem adott számukra engedélyt a MOL Ligában való részvételre, így a sorozat hét csapattal indul.

De mi is volt a háttérben? A HKM Lucenec tavaly a szlovák első ligában szerepelt, de néhány játékosuk jogosulatlan szereplése miatt hatvan pontot levontak tőlük, valamint kaptak 57 000 korona pénzbüntetést. Azután a junior bajnokságtól szezon közben visszaléptették a csapatukat, azért 200 000 korona büntetés járt. Mára a késedelmi pótlékkal együtt 262 700 korona - körülbelül 8720 euró a tartozás. A HKM Lucenec úgy próbált a fizetés alól kibújni, hogy HK Lucenec néven új egyesületet alakítottak. Azonban ezt a szlovák szövetség nem ette meg, olyannyira, hogy a HKM-ből a HK-be nem engedte a játékosok átigazolását, így papíron a HK Lucenecnek egyetlen hokisa sincs, csak a tartozása. Mivel ezt nem hajlandók kifizetni, a mai állás szerint a szlovák bajnokságban sem indulhatnak majd.

A másik fontos kérdés, ami még nem dőlt el: ki lesz a felnőtt válogatott szövetségi kapitánya? Szerződést hosszabbítanak-e Pat Cortinával, avagy új kapitány lesz?

Kovács Zoltán ezzel kapcsolatban az alábbiakat közölte lapunkkal:

- Pat Cortina a német Bundesligában szereplő EHC München edzője is. Azért a kettősség, mert évi nyolcvanezer eurót mi nem tudunk fizetni a szakembernek. Ha Cortina garantálni tudja, hogy a világbajnoki felkészülésen, illetve a világbajnokság meccsein ott lesz a válogatottal, akkor hosszabbítunk vele, ha nem, más kapitány után nézünk. Most az a szerencsés helyzet állt elő, hogy a magyar csapatoknál is jó nevű, nemzetközi szinten is elismert, eredményes szakemberek dolgoznak. Kapitány lehet a Volán finn edzője, Jarmo Tolvanen, a Vasas Stars trénere, a kanadai Glen Williamson, vagy éppen a Dunaújvárosban dolgozó J. P. MacCallum, aki már a junior válogatottat is irányítja. Döntés a szeptember hetedikei elnökségi ülésen lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!