Sport

2011.05.25. 02:29

A kontinens bajnoka

Dunaújváros - Lengyel László nem kamaszkorában került a motorcsónakok közelébe. Eszébe sem jutott fiatalként vízre szállni egy száguldó hajótest pilótájaként. Ám a véletlen közbeszólt.

Jankó Árpád

- Minden technikai sport nagyon sokba kerül. Hogyan bírják a költségeket?

- Régi baráti kapcsolatok révén még akadnak támogatók. Tagdíjat is fizetünk. Az önkormányzat nem támogat bennünket, de a verseny területét térítés nélkül rendelkezésünkre bocsátja.

- Világbajnokságon, Európa-bajnokságon indulnak, viadalokat is szerveznek...

- Csak olyanokat, amelyekben mi is érdekeltek vagyunk. Például a papucshajók kategóriájában nem képviseltetjük magunkat. Viszont a Forma 4S-t, azaz a négyütemű környezetbarát motorokkal történő versenyzést favorizálja a szövetség. Így egyre több kategóriában indulnak, velünk együtt ilyen hajókkal.

Megnyerte Dunaújvárosban a hétvégi Európa-bajnokságot. A riválisa bukott, így a végén kontinensbajnoknak hirdették ki T850-ben. A feszültség, a félsz mennyire jellemzi Lengyel Lászlót?

- Aki nem fél, az nem normális. Minden verseny előtt megemelkedik az ember adrenalinszintje. Egy németországi versenyen voltam meleg helyzetben. Felborultam, és kilenc másodperc alatt elsüllyedt a hajóm. Azután a kórházban összevarrták a lábam. Az ilyen veszélyekkel számolni kell.

- Mi lesz a következő megmérettetése?

- A Pneumatics Endurance, a gumicsónak kategóriában három helyen, Rigában, Minszkben és Budapesten versenyzek Virág Béla és a lengyel Adam Lapedzki váltótársaként. Egy ilyen verseny hatórás, és nagyjából két óra vezetés után veszi át a hajót - természetesen egy tankolást követően - a csapattárs.

- Most negyvenöt éves. Meddig száguld még a hullámok tetején?

- Ez a sportág nem függ a kortól. A hétvégén Forma 4-ben egy hetvenegy éves angol is vízre szállt. Én ott és addig versenyzek, ahol és ameddig a szakosztály szeretné. Ha nem vagyok az indulók között, akkor a versenyeken a társaimnak segítek. Június 4-5-én a dunaújvárosi öbölben szervezői feladatokat látok el, de természetesen a Formula 2-ben induló Cserni Béláért, no és a mohácsi Kovács Lászlóért drukkolok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!