a kézilabda közösségteremtő ereje

2018.09.05. 21:33

A fiatal magyar tehetségek csapatba építése az elsődleges cél

Hagyományteremtő sajtóreggelin találkozott a DKKA szakmai stábja a média képviselőivel a Kiskohász vendéglőben. Alapvető célja ennek az volt, hogy bemutassák: a jövőben a dunaújvárosi női kézilabdasport akadémia jellegét kívánják erősíteni. Ennek megvalósításához minden segítséget megkapnak a várostól. Elkötelezettek abban is, hogy az itt sportoló gyerekeket, játékosokat közelebb hozzák a város és a környező települések lakóihoz, a szurkolókhoz.

Várkonyi Zsolt

Városunk egyik, ha nem a legkedveltebb sportszakágáról, a női kézilabdáról van szó. Hogy mennyire fontos mindez, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia (DKKA) ügyvezető igazgatója, Nyakacska Zsolt meghívását elfogadva eljött a tájékoztatóra Cserna Gábor, Dunaújváros MJV polgármestere és dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) elnöke is, mintegy hitet téve a DKKA-nál a nyáron megkezdett szakmai munka folytatása mellett.

Az akadémia működésének megreformálása

Az ügyvezető bevezetőjében elmondta, hogy az üzletpolitika részeként az egyik meghatározó feladat az, hogy a kézilabda-akadémia további működése alapjaiban kerüljön megreformálásra. Mindezt szabálykövető, átlátható módon, a nyilvánosság bevonásával teszik. Abban hisz, és ezt a teljes stáb nevében mondta, hogy a várossal és a szurkolókkal együtt elérhetik, Dunaújvárosban újra érezni lehessen a kézilabda közösségteremtő erejét. A csapatépítésnél nem az idegenlégiósok számának növelésében, hanem elkötelezetten, a tehetséges gyerekek akadémiai nevelésében és a felnőttcsapatba építésükben gondolkodnak úgy, hogy ezen keretek között is a lehető legjobb eredményt érjék el velük. Ez a folyamat nagyon sok időt és energiát igényel, de az ügyvezető bízik abban, hogy a szakmai munkával, a megfelelő támogatói háttérrel és a szurkolók biztatásával el tudják érni a kitűzött célokat. Lehet, hogy ez egyelőre csak a magyar bajnokságban a középmezőnyre elegendő, de munkájuk eredményességének fokmérője elsősorban az, hogy ezek a tehetségek hogyan tudnak majd hozzájárulni az egyetemes magyar kézilabda nemzetközi sikeréhez.

Minden út az első lépéssel kezdődik

A fenti örök érvényű mondatot már Imre Vilmos sportigazgató idézte, akinek személye a városunkban korábban elért eredményei alapján garancia az akadémiai munka szakmai hitelességére. Márpedig az első lépés megtörtént, a kézilabda-akadémia az alapító okiratában megfogalmazott működési alapelvéhez visszatérve, annak megfelelően kíván tovább működni.

Ehhez pedig adott a szakmai háttér – a sajtótájékoztatón is megjelent – György László, a felnőttcsapat vezetőedzője, Vártok Ákos utánpótlás-szak­ágvezető személyében, akiknek a munkáját tizenkét elkötelezett edző és egy jól felkészült stáb segíti. Imre Vilmos felsorolta az akadémia fiatal büszkeségeinek eredményeit, de mindjárt hozzá is tette, hogy az elért eredményeknél is fontosabb az akadémiai nevelőmunka minősége, amelyet a felnőttcsapatba kerülő játékosok száma jellemez igazán. Az NB I-es keretben jelenleg már tíz akadémista szerepel, amely országos szinten is kiemelkedő szám. A legutóbbi bajnoki mérkőzésen szerepelt csapat átlagéletkora 22,8 év volt, ami egy felnőttcsapat esetében egyedülálló, és ami több mint biztató a jövőre nézve. Az eredményességet illetően nem szabad sem a játékosokra, sem a szakmai stábra túl nagy felelősséget rakni, ezért a felnőttegyüttes magyar bajnoki szereplésében az 5–10. hely elérése lehet – ezen keretrendszerben – a reális célkitűzés. A sportigazgató egyértelművé tette, hogy sport­emberként minden mérkőzést szeretnének megnyerni, a győzelem az elsődleges céljuk, de a fiatalítás az eredményeket tekintve mindig kockázattal jár. A fiatalok ugyanakkor az NB I-ben kapott játéklehetőséggel, Európa egyik legerősebb női bajnokságában sokat fejlődhetnek, adott esetben a nemzeti válogatottban is helyet követelve maguknak.

A sajtótájékoztató résztvevői: Vártok Ákos, György László, Cserna Gábor, dr. Dorkota Lajos, Imre Vilmos és Nyakacska Zsolt hitet tettek a nyáron megkezdett szakmai munka folytatása mellett Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A szakmai tehetségkutató és -gondozó programjukat folytatni kívánják az országon belül, és ki szeretnék terjeszteni a határon túli magyar ajkú területekre is, ahonnan a legtehetségesebbeket elhozzák az akadémiára. A folyamatos munka részeként jártak már Kárpátalján, a mai nap épp a Vajdaságban tárgyalnak, és hamarosan Erdély és a Felvidék következik. Szeretnének ezekről a területekről is csapatokat fogadni már a legközelebbi utánpótlástornán, amelyre leghamarabb az októberi Üstökös kupán kerülhet sor. Érdemes lesz ezekre a mérkőzésekre is kilátogatni, mert tehetségesek a gyerekek, akikből néhányat már később az akadémián is láthatnak majd. A sportigazgató visszaemlékezve a korábbi hangulatra elmondta, hogy nincs annál szebb, mint amikor zúg az Újváros, Újváros szurkolói biztatás. Ezt szeretné ezekkel a játékosokkal átélni minden találkozón. A szurkolóknak nyereményjátékkal is kedveskednek a szezon alatt, bízva abban, hogy minél többen kilátogatnak a mérkőzésekre.

Szívügyünk a sport Dunaújvárosban

Cserna Gábor polgármester szerint a városi közgyűlés bölcs döntést hozott júniusban, amikor új ügyvezetőt választott a DKKA élére. Szívügyünk a sport Dunaújvárosban, erősítette meg a sport melletti elkötelezettségét a polgármester, aki szerint szinte nincs olyan ember a városban, aki ne lenne érdekelt családtagjai, barátai vagy kollégái révén valamilyen módon a sportban. Örömmel nyugtázta, hogy a nyáron egy rutinos, kitűnő szakmai stábbal látott munkához Nyakacska Zsolt, egyúttal bízva abban, hogy a megkezdett utat szisztematikusan, következetesen továbbviszi az ügyvezető. Természetesen a város a jövőben is partnerként fogja – mint ahogy azt a múltban is tette – támogatni a rövid és hosszú távú célok megvalósítását, amelyeket a sportigazgató nagyon korrekten megfogalmazott. Nagyon szimpatikusnak nevezte a határon túli magyar közösségek megkeresésének gondolatát. Ehhez kapcsolódóan megerősítette, hogy az ide érkező határon túli tehetséges fiatalok számára is adott a kollégiumi elhelyezés lehetősége, a felmenő iskolarendszeren belül pedig szinte az általános iskolától a középiskolán keresztül gyakorlatilag akár az egyetemig biztosított a képzés számukra. Kiemelte, ma van egy erős magja, a kézilabdát szerető törzsközönsége ennek a városnak, ennek a csapatnak. A polgármester reálisnak tartja a következő évekre megfogalmazott célokat, amelyeket – megerősítve korábban tett kijelentését – a város és személyesen ő is támogat.

Ez a csapat valóban az utánpótlásra épül

Gyakorlatilag egy eredménycentrikus világban élünk, és sokszor már a második hellyel sem vagyunk elégedettek. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy a kézilabda-akadémia feladata az utánpótlás-nevelés. Ezzel indítva fejtette ki gondolatait dr. Dorkota Lajos, a MEKH elnöke, városunk és a megye díszpolgára. Az elnök megerősítette, hogy az akadémia által kitűzött célok teljesen reálisak. Kiemelte, hogy ma annyi külföldi játszik a magyar bajnokságban, annyian igazoltak a magyar bajnokságban szereplő csapatokhoz, hogy ezzel nem lehet felvenni a versenyt. Hatalmas összegeket emésztenek fel az ilyen igazolások. A DKKA költségvetése nem akkora, mint ezeké az együtteseké. Ez a csapat azonban valóban az utánpótlásra épül, azt építi és adja oda a nemzeti válogatottnak ezeket a játékosokat.

Dr. Dorkota Lajos megerősítette, hogy a várossal és a szponzorokkal közösen biztosítani tudják nem egy évre, hanem hosszú távra a stabil működést. Ennek több összetevője van, amelynek egyik része a szövetség részéről a Szerencsejáték Zrt.-n keresztül érkezik. Természetesen a város, amely anyagi lehetőségeinek megfelelően nyújt támogatást, emellett biztosítja a létesítményt, illetve annak üzemeltetését is. Az elnök hozzátette, hogy a város polgármesterével azon dolgoznak, hogy a meglévő támogatók mellé egy magyar névadó szponzort találjanak, aki ugyanolyan elkötelezett a magyar utánpótlás-nevelés mellett, mint a város és a kézilabda-akadémia. Az elnök kitért arra is, hogy a kormány által biztosított hatmilliárd forintból megvalósuló új sportcsarnokkomplexum munkálatai ütemszerűen haladnak. Elmondta, sokan nem tudják, de egy ilyen beruházásnál a leghosszabb időszak az előkészítés időszaka. Jelenleg a tervezési munkáknál tartanak, és amikor ez eredményesen lezárul, ezután indulhat a közbeszerzés a kivitelezésre. Reményei szerint jövő tavasszal már megkezdődhetnek az építés munkálatai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában