Sport

2013.08.06. 18:58

A DAC nem vállalja

Dunaújváros – Egy alacsonyabb osztályban vitézkedő csapat áhított célja felkerülni egy magasabb osztályú bajnokságba. A DAC férfi és a DunaPent női kézilabdacsapata is szeretne feljebb lépni.

Jankó Árpád

Feltéve, ha megvannak a feltételek. Ebbe a kezdeti stádiumba jutott el két dunaújvárosi kézilabdacsapat. Mindkettő gond nélkül jutott feljebb egy lépcsőfokon. A DAC férfiegyüttese és a Duna-Pent női csapata ősztől már az NB II-ben játszhat. A feltételes mód azért jogos, mert sajna úgy látszik, az előrelépésről csak az egyik társaság esetében beszélhetünk. Szabó László, a Dunaújvárosi AC edzője és egyúttal játékosa szomorú hírrel fogadott. A csapat nem tudja vállalni a másodosztályú szereplést. (Szabó egyébként abbahagyta a játékot és a szakvezetést is.)

Szabó László  a legutóbbi sikeres szereplés után abbahagyta a játékot és a szakvezetést is

– Már két évvel ezelőtt is átéltük azt a szituációt, hogy a feljutást kiharcolva mégis le kellett mondanunk a másodosztályról. Most ugyanebbe a helyzetbe kerültünk. Nincs megamegfelelő anyagi biztonságunk. Kellene néhány játékost igazolnunk, de ahhoz is pénz szükséges. A bírói díjak, az utaztatás, az ifjúsági csapat kötelező szerepeltetése mind növeli a költségeket. Ezek pedig NB II-ben jóval nagyobbak az eddigieknél. Hiába próbálkoztunk, nem találtunk szponzort, aki segítette volna a csapatunkat. Itt említem meg, hogy tavaly az önkormányzat támogatása sokat jelentett a működésünkben. Eldöntöttük: nem vállaljuk az NB II-es indulást. Én pedig nem akarok tovább toporogni a megyei bajnokságban. A játékos-edző arról is beszélt, hogy érthetően szomorú a társaság. De ebben a szomorúságban osztozik a csapat baráti köre, a kézilabdát kedvelő sportbarátok csoportja is. Sokan, jómagam is kissé naivul hittünk abban, hogy a DAC szépen fejlődve, az egykor megszűnt Dunaferr férficsapatának lábnyomába léphet, és lesznek utódai Csá- szárnak, Rosta Mikinak, Kemény Józsinak. Hát, erről már le kell mondanunk.

S mi lesz ezekután a DAC sorsa? Nem tudható még.

Egy biztos: az anyagiak hiányán kívül komoly munka szükségeltetne ahhoz, hogy felépüljön a csapat mű- ködésének szerkezete. Kevésbé problémás a má- sik NB II-be feljutott csapat jövője. A lényeg: a Duna-Pent női kézilabdázói jövőre a másodosztályban fognak szerepelni. Hingyi Zita, a csapat já- tékosa, kapitánya és szóvivője azért tud gondokról is beszélni.

– Valóban indulunk az NB II-ben, de akadnak még bizonytalanságok. Nem a vékony pénztárcánkra gondolok, hanem a legnagyobb feladatot most az ifjúsági csapatunk megteremtése jelenti. Igazolnunk kell az ificsapatba, s erre tervünk szerint a környékből lesznek lehetőségeink. Már egy hete készülünk, egyelőre változatlan játékoskerettel, de szeretnénk igazolni. Szerencsére olyan csoportba kerültünk, hogy az utazási költségek nem terhelik meg elviselhetetlenül az anyagi keretünket. Továbbra is Kurán István és Kopasz László a két edzőnk. Szeretnénk edzőmeccseket is játszani, de amatőrök, édesanyák vagyunk, így nehéz az időpontokat összeegyeztetni. Óvatosan tervezünk. Biztos bennmaradást kell elérnünk, s ha egy év múlva a középmezőnyben végzünk az NB II-ben, azzal elégedettek leszünk.

Címkék#kézilabda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!