Sport

2017.06.09. 17:16

Belgiumi vendégszereplés - A négy, dunaújvárosi tornászlány elegánsan, fegyelmezetten tornázott

Belgiumban vendégszerepeltek két napig a dunaújvárosi tornászlányok június 3-4-én. A belga főváros szomszédságában lévő Keerbergen kisvárosban rendezték meg a nemzetközi női tornaversenyt.

Jankó Árpád

A Gyumnova sportszergyártó cég volt a szponzora a viadalnak. Ez a kupa már hagyományos Belgiumban, sorrendben a nyolcadik. A dunaújvárosiak először vettek részt a viadalon. A házigazda Gymties Keerbergen egyesület a jó klubok közé tartozik, hiszen olimpikonjaik is voltak. Remek csarnokban, természetesen remek szerek között zajlott a kétnapos viadal. Rögtön hozzá kell tenni, a belga vendéglátók, szakemberek, a szállást adó belga családok szeretete, barátsága varázsolta nagyon kellemessé az ott-tartózkodást. De azért a dunaújvárosiak teljesítménye tette fel mindenre a koronát.

Hat nemzet tizenhárom csapattal versenyzett. A házigazdákon kívül dán, holland, spanyol, olasz és a Dunaferr csapata. Két korosztályban, a junior és a serdülő korcsoportban tornásztak a lányok. A dunaújvárosi delegációban Badics Réka edzőként és pontozóbíróként is szerepelt. Rajta kívül még Török Dániel edző is a csapat mellett dolgozott. A dunaújvárosi négy lány között a junior Halász Dóra Szimonetta és Miklós Dorina indult. A serdülő páros pedig Makovits Mirtill és a legfiatalabb versenyző, a tizenegy éves Makai Lilla volt. A két fiatalabb dunaújvárosi tornászlány új felemás korlát gyakorlattal nevezett be. Tehát volt miért izgulni. Mirtill a két karfa közötti szaltóval mutatkozott be, Lilla pedig egy nehéz duplaszaltós leugrást mutatott be. A bemutatók nagyszerűen sikerültek.

Az első napon az összetett verseny és a csapatverseny zajlott. A junior korosztály és a serdülők legjobbjait adták össze a csapatversenyben. A dunaújvárosi gárda alig maradt le a dobogóról, negyedik lett. Egyéni összetettben a kicsiknél Makovits Mirtill a második helyen végzett. Makai Lilla pedig hetedik lett. A junioroknál Halász Dóra Szimonetta bejutott az ugrás döntőjébe. Dorina rontás nélkül tornázott, és az ő pontszámai segítették a csapatot a negyedik helyre. A kellemes meglepetések sorozata a szerenkénti döntőkben kezdődött. Ide úgy lehetett bejutni, hogy - mivel a kicsiknek nem hirdettek szerenkénti finálét, csak összetettet - a két legjobb fiatal bekerült a hat junior mellé (hat junior és két serdülő). A két fiatal újvárosi kitett magáért. Makovits felemás korláton első helyről, Makai Lilla másodikként jutott be a döntőbe. Ugrásban pedig Halász Dóra Szimonetta került a fináléba.

A vasárnapi döntőben Makovits a nagyok fináléjában felemás korláton a második lett, Makai pedig az ötödik helyen végzett. Ugrásban Halász Dóra ötödik, Makovits hetedik helyen végzett.

A belgiumi út tehát rendkívül sikeresen végződött. Gyerekeink a belga családoknál nagyon jól érezték magukat. Badics Réka edző-pontozóbíró is pozitívan nyilatkozott a vendégszereplésről.

- Nagyon barátságos fogadtatásban volt részünk. Gyerekeink pedig nagyon szépen, fegyelmezetten szerepeltek. Lányaink népszerűek lettek esztétikus, elegáns mozgásukkal. Nekem is kellett ez a verseny, mert sok helyen pontozhattam, és ez jó gyakorlatot jelentett.

A Dunaferr SE tornászai a hét végén a Zsebibaba fordulóján szerepelnek. Ez a forduló egyben a Budapest-Vidék bajnoki verseny is. Itthon pedig a dunaújvárosi tornacsarnokban ma 11 órától 17 óráig rendezik meg a diákolimpiai országos döntőt gumiasztal szakágban. Legalább hetvenen versenyeznek, köztük a dunaújvárosi gumiasztalosok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!