Sport

2015.07.05. 16:04

Balog és Takács is indul a vb-n: a Dunaferr-DVSI két úszója öt egyéni számban állhat rajthoz Kazanyban

Győr - Az úszók országos bajnokságának szombati zárónapján a szövetség elnökségi ülésén jóváhagyta az oroszországi világbajnokságon induló magyar csapatot, amelynek tagja a Dunaferr-DVSI két klasszisa, Balog Gábor és Takács Krisztián is.

Gallai Péter

A kazanyi medencében tíz férfi és hét női versenyző, míg a nyílt vízi viadalokon három-három férfi és női induló képviseli színeinket. Ami számunkra a legörömtelibb, hogy a Dunaferr-DVSI két versenyzője, a magyar bajokságon kimagaslót nyújtó Balog Gábor és Takács Krisztián is indulhat a vb-n. Előbb ötven, száz és kétszáz háton, míg utóbbi ötven és száz gyorson biztos induló, s azt, hogy ezen felül valamelyik váltóban is helyet kapnak-e, azt majd a helyszínen dönti el Kiss László szövetségi kapitány.

Az ülést követő sajtótájékoztatón Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke először méltatta a győri rendezők, így Borkai Zsolt polgármester és az önkormányzat érdemeit, illetve a Petrov Iván vezette úszóklub helytállását a nagyszerűen sikerült országos bajnokság kapcsán.

Kiss László szövetségi kapitány ezt követően ismertette a medencés válogatott névsorát: tíz férfi és hét női úszó áll rajthoz Kazanyban, augusztus első hetében. A szakvezető jelezte, Hosszú Katinka esetében csupán a jövő pénteki nevezési határidő után hozzák nyilvánosságra a számokat, mert mint indokolta: - Nem véletlen, hogy a futballistáknál, az igazán fontos mérkőzések előtt a legutolsó pillanatig várnak a kezdőtizenegy megadásával. Katinka is azon a szinten van, hogy több fontos rivális lesi, vajon mely távokon indul, mi pedig nem adjuk meg nekik azt az előnyt, hogy most az internetes hírekből előre kilessék a programját.

Gellért Gábor, a nyílt víziek kapitánya azzal a jó hírrel kezdte a vb-csapat ismertetését, hogy Risztov Éva és Papp Márk jóvoltából két kazanyi utazó volt a leggyorsabb a szombat délelőtti Balaton-átúszáson. A névsorhoz annyit tett hozzá, hogy míg a hölgyeknél az olimpiai távon egyértelmű volt Risztov Éva és Olasz Anna indulása, addig a férfiaknál az utolsó pillanatig nyitott volt, ki lesz Gyurta Gergely mellett a másik induló 10km-en.

A Dunaferr-DVSI versenyzője, Balog Gábor (középen) két távon is olimpiai A szintet teljesített
Fotó: Paolo De Matteo

A kazanyi világbajnokságon a nyíltvízi úszók versenyei július 25-én kezdődnek, míg a medencében augusztus 2-án startol a nagyüzem.

Ami pedig az ob-t illeti: hat egyéni aranyéremmel igencsak emlékezetessé tette az első ízben Győrben rendezett országos bajnokságot a hazai vízben versenyző Jakabos Zsuzsanna. Igaz, a bajnoki címek tekintetében a váltókkal is igencsak eredményes Kapás Boglárka volt a női mezőny legjobbja nyolc (4+4) elsőséggel. A férfiaknál a sokadvirágzását mutató Cseh László kilenc éremmel (3-4-2) zárt, amiből hetet egyéni számokban szerzett. A BVSC zárt az éremtábla élén, a versenyzők hagyományteremtő jelleggel be is hajították a vízbe vezetőedzőjüket, Nagy Pétert.

A Dunaferr-DVSI négy versenyzővel Balog Gábor, Takács Krisztián, Szöllősi Martin, Simon Dávid képviseltette magát az esményem, s remek eredményekkel zártak. A fiúk gyorsváltója ezüstérmes lett, csakúgy, mint Takács ötven pillangón, az ifista Szöllősi száz mellen pedig negyedik. Balog egyéni csúccsal nyert száz háton, és kétszázon is magyar bajnok lett, mivel másodikként ért be a célba a lengyel Kawecki mögött. (Az ob nyílt volt, azaz külföldiek is indulhattak). Kiváló időeredménye pedig olimpiai Gábor a válogatott tagjaként a 4x100 méteres mix (két férfi, két női versenyző) vegyes váltóban 100 hátat úszott, ahol 54.28 időeredménye egyéni rekord és szintén olimpiai A szint. Takács egyéni csúccsal aranyérmes lett száz gyorson, ötvenen pedig sorozatban tizenegyedik éve nem talált legyőzőre, ráadásul bődületes idővel a világranglista ötödik helyére lépett elő. Balog Gábor az ob-ről egyből egy horvátországi versenyre utazott, ahol nyert száz háton.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!