Sport

2015.06.02. 10:36

Két hikaris érem - Négy dunaújvárosi vett részt a kontinensviadalon

Németországban Bochumban, május 23-24-én rendezték meg a JKA korosztályos karate Európa-bajnokság. A viadalon részt vettek a dunaújvárosi Makita-Hikari Dojo sportolói is.

Agárdy Csaba

Az eseményre tizennégy nemzet tudott delegálni mintegy 350-400 versenyzőt. A Magyar JKA Karate Szövetség válogatottjában a Makita-Hikari Dojoból Miskovitz Máté, Kovács Máté, Szlávik Bence és Vajai Viktor kapott helyet. A válogatott 21-én, csütörtökön, közel tizenhat órás buszos utazás után érkezett meg a német városba. Másnap átmozgató edzés és városnézés volt a program. A versenyt egy „kongresszusi központban” rendezték meg, ahol hat küzdőtéren folytak a versenyszámok. Szombaton az egyéni, míg vasárnap a csapat küzdelmeket rendezték meg egyenesági kieséses, vigaszág nélküli rendszerben.

Miskovitz Máté – 9 éves korosztályban – katában, francia és dán ellenfelén túljutva bejutott a döntőbe, ahol a nagyon szép harmadik helyezést érte el. Kumite számban szerb ellenfelével először döntetlent ért el, majd a hosszabbításban ismét döntetlent ítéltek a sarokbírók, de a szerb vezetőbíró az ellenfelét hozta ki győztesnek. (Ez felettébb sportszerűtlen döntés volt részéről, tetézve azzal, hogy saját nemzetbelinek nem vezethetett volna mérkőzést a bíró.)

Kovács Máté – 14 éves korosztályban – katában, orosz és cseh ellenfelén túljutva bekerült a döntőbe, ahol második helyezést ért el, mindössze egy tized ponttal elmaradva a győztestől. Kumitében szerb ellenfelét legyőzte, majd az orosz versenyzőtől kikapott.

Szlávik Bence – 15 éves korosztályban – katában dán ellenfélen túljutva, orosz ellenfelétől kikapott. Kumitében nagyon szépen küzdött, először dán ellenfelét verte két waza-arival, majd német ellenfelét 2:1 arányú waza-arival győzte le. Utána orosz ellenfelével nem bírt. Itt győzelem esetén, már bronzérmes lehetett volna. Vajai Viktor – 17 éves korosztályban – egyéni kumite számban német ellenfelétől kikapott.

Csapatban a litvánokon túljutva az orosz válogatott útjukat állta, így a harmadik helyezést érték el.

A dunaújvárosi Makita-Hikari Dojót négyen képviselték a németországi Európa-bajnokságon. Baéról jobbra: Kovács Máté, Szlávik Bence, Miskovitz Máté, Vajai Viktor (Fotó: amatőr felvétel)

– A hikaris fiatalok szépen dolgoztak, igyekeztek a legjobbat nyújtani, a tanulságokat le kell vonni. Az orosz csapat hatalmas erőt képviselt, a cseh és a német válogatott is igen erős volt, a versenyszámok közel felét ők nyerték meg. Nem kis munka lesz az ilyen ellenfelekhez való felzárkózás. A versenyzők után a két Máté szülei is kiutaztak, nagyon sok más klubbeli magyar szülővel együtt, a helyszínen biztatni a gyermekeiket – foglalta össze az Eb tapasztalatait Schneider László, a Hikari vezetője, aki versenybíróként (is) jelen volt az eseményen, mégpedig az egyik küzdőtér vezetőbírójaként, így és nagyon sok döntőben kapott szerepet.

A dunaújvárosiak eredményei: 9 évesek, fiú egyéni kata: 3. Miskovicz Máté. 14 évesek, fiú egyéni kata: 2. Kovács József. 15 évesek, fiú egyéni kumite: 5-8. Szlávik Bence. 16-17 évesek, fiú csapat kumite: 3. Magyarország – Vajai Viktor (Hikari), Hamari Bence, Szilágyi Botond, Pápai Adrián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!