Sport

2015.04.07. 19:08

A dunaújvárosi jégkorong végnapjai? - Túlélhetetlennek látszik a főszponzor távozása

Kilenc évvel ezelőtt már átéltünk ilyet: a város első osztályú felnőtt jégkorongcsapata a megszűnés határára ért.

Munkácsi Imre

Akkor a mostani elnök, Azari Zsolt állt a dunaújvárosi jégkorongsport élére, s mentette meg a felnőtt csapatot a széteséstől, aki most kénytelen-kelletlen több internetes hírportálnak is e vészes jövőt vizionálta a húsvéti ünnepnapok alatt, miután néhány hete a nyilvánosság számára is ismertté vált, hogy a főszponzor Docler Holding kivonul a Dunaújvárosi Acélbikák mögül.

A Dunaújváros Onlinenek nyilatkozó klubelnök szombaton azt mondta, egyetlen fillér sincs a kasszában a felnőtt csapat következő szezonbeli versenyeztetésére. A MOL Ligában a beugró szint 100-120 millió forint, ez alatt nem lehet versenyképesnek lenni. Így a realitás az, hogy a jelenlegi állás szerint a Dunaújváros nem tud felnőtt csapatot versenyeztetni ősztől.

Húsvét hétfőn, a Jégkorongblog kérdéseire válaszolva Azari Zsolt megerősítette az előbbieket, ám a néhány részletet is megvilágító válaszai bennünk újabb kérdéseket generáltak, amelyekre szerdán ígért válaszokat az elnök. Addig is összefoglaljuk, amit eddig tudunk, s néhány véleményt is közlünk.

Kilenc évvel ezelőtt már volt hasonló helyzet, de akkor volt kiút...

"Bekövetkezett, amitől a városi hokidrukkerek rémálmaikban rettegtek: jelen állás szerint megszűnik Dunaújvárosban a felnőtt jégkorong."

A felütésben használt idézőjel nem véletlen, hiszen a szöveg: idézet. Kilenc évvel ezelőtt (egészen pontosan) 2006. június 2-án) kezdődött így a Dunaújváros Online beszámolója az akkori Dunaújvárosi Atlétikai Club (DAC) Jégkorong Kft.-jének rendkívüli taggyűlésén meghozott döntésről, miszerint: „...a jégkorongcsapat működtetését a továbbiakban nem tudja vállalni; a működtetés olyan költségekkel jár, amit a társaság nem tud kigazdálkodni; a csapat működtetése meghaladja a tulajdonosok és a város jelenlegi szponzori körének lehetőségeit.”

Akkor egy közel három éves szponzortól-szponzorig történő vándorlás végére tettek pontot a tulajdonosok, s valóban úgy tűnt, itt a felnőtthoki vége. Egy svédcsavart követően (valóban svéd tulajdonos-jelöltekkel folytak tárgyalások) lett végül is Azari Zsolt (és a rövid idő múlva kiszállt Burián Imre) a megalakult Jégkorong Kft. tulajdonosa, s indult a csapat DAB Extra.hu névvel a bajnokságban. Az Extra.hu-ból lett a főszponzor névváltoztatását követően Docler, s velük produkálták az Acélbikák a dunaújvárosi jégkorong történetének egyik legeredményesebb kilenc évét, s lettek a hét éve működő MOL Liga legeredményesebb klubja.

Ilyen jellegű fordulatra azonban ma kevés az esély. Ha 2006-ban egy OB I-es csapat működtetése meghaladta „a város jelenlegi szponzori körének lehetőségeit”, akkor ma méginkább. Azari Zsolt ezzel kapcsolatban így fogalmaz a do-nak adott interjúban: „Egyelőre ott tartunk, egyetlenegy költségvetési forintunk sincs a jövő évi szezonra. Most visszakerültünk ugyanabba a helyzetbe, ahol kilenc évvel ezelőtt voltunk, amikor mindenki kifarolt a felnőtt jégkorong mögül. Viszont a két esetet mégsem lehet összehasonlítani... A sportolók ma már sokkal bátrabban, sokkal határozottabban fogalmazzák meg az igényeiket, s eszükbe sem jut, hogy ez mennyi pénzbe is kerül. Jelenleg 100-120 millió forint alatt nem lehet felnőtt csapatot versenyeztetni a mai világban, még a MOL Ligában sem. Aki ez alatti költségvetéssel tervez, vagy erről álmodozik, az maximum szerethető csapatot fog építeni, eredményest nem...”

A DAB.Docler hőskorában, a 2006/07-es szezonban egy szerethető és nagyon is eredményes csapattal sikerült előrukkolnia Dunaújvárosnak, köszönhetően az akkori nagyon erős utánpótlásbázisnak. A néhány megmaradó rutinos játékos köré lényegében az akkori juniorcsapatot építették föl, akik közül ugyan néhányan már belekóstoltak a hazai hoki élvonalába, de a többség újonc volt. S ez az újonc csapat a szakma ámulatára és a szurkolók örömére az első élvonalbeli felnőtt szezonját ezüstéremmel zárta...

Magyar bajnoki ezüstéremmel zárta le a DAB.Docler a 2014/15-ös szezont, s ezzel egy nagyon eredményes korszakot. Lesz-e új? (Fotó: Mudra László jegkorongblog)

Most azonban nem csak a pénzhiány miatt zárható ki ez a forgatókönyv, hanem mert gondok vannak az utánpótlással is. Azari Zsolt erről ezt nyilatkozta a DO-nak: „Utánpótlásnál egyelőre szintén elég rosszul állunk, hiszen a junior csapatunk kifutóban van, s alattuk négyéves űr van, amit nem fogunk tudni betölteni, mert nincs játékosunk sem az idei ifi, sem az idei serdülő korosztályokban. Jövőre annyiban változik a helyzet, hogy a fiatalabbak egy évvel idősebbek lesznek, így serdülő csapatot már el tudunk majd indítani, s én minden erőmmel azon leszek, hogy junior csapatot mindenképpen versenyeztessünk, mert, ha ők sem tudnak elindulni, az gyakorlatilag azt jelentené, hogy a következő négy-öt évre elveszítjük a lehetőséget a felnőtt csapat esetleges versenyeztetésére. ....bár én még nem adtam fel, de igazából annak már csak matematikai esélye van, hogy a 2015/2016-os szezonban lesz felnőtt jégkorong Dunaújvárosban.”Abban az esetben pedig még kevesebb, ha a város is elfordul a sportágtól, márpedig a Jégkorongblog hétfői interjújában Azari Zsolt leszögezi: „A héten kaptam meg az önkormányzat hivatalos válaszát, amelyben közölték, hogy elutasítják a támogatási kérelmemet.”

Most tehát a helyzet reménytelennek tűnik. De, mint tudjuk, a remény hal meg utoljára...

Négy vélemény a helyzetről

A dunaújvárosi felnőtt jégkorong lehetséges megszűnéséről kérdeztünk meg szakembereket, egykori játékosokat.

Németh Miklós, a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke: – Hivatalos tájékoztatást még nem kaptam erről, csak a zuhanyhíradóból értesültem a bejelentésről. Legkésőbb a következő, 2015-16-os bajnokság nevezéseinek leadásáig meggyőződhetünk arról, hogy valóban így lesz-e. Nem jókor jön ez a magyar jégkorongsportnak, hiszen az utóbbi időben komoly fejlődést mutatott fel ez a sportág. Alapvetően a Dunaújváros – Székesfehérvár – Miskolc tengely egyik bástyája eshet ki, hiszen a sportágnak az tesz jót, ha minél több stabil klub játszik a bajnokságban. A fővárosiak is újra feljövőben vannak, de az előbb említett hármak alkották a sportág hazai gerincét.

Kercsó Árpád, a dunaújvárosi aranycsapat első edzője, a felnőtt és utánpótlás jégkorong legendája: – Szomorúsággal tölt el a hír. Valahogy meg kellene menteni a dunaújvárosi jégkorongot. Óriási probléma, hogy az utóbbi néhány évben nem foglalkoztak eleget az utánpótlás neveléssel, ezért több korosztály kiesett. Hiányzik a csapatvezetés és a környezete közötti összhang, összefogás, mint ahogy ezt a többi hazai vidéki csapatnál igen jól csinálják. A nagyszerű és eredményes múlttal rendelkező újvárosi jégkorongnak és magának a jégcsarnoknak nem szabad, hogy ez legyen a jövője.

Dr. Szélig Viktor, a dunaújvárosi aranycsapat és a magyar jégkorongválogatott korábbi játékosa, csapatkapitánya: – Nagyon sajnálom, hogy megint olyan helyzetbe került a csapat, mint akkor, amikor annak idején eligazoltam Dunaújvárosból. Nem szerencsés az, ha a főbb támogatókat illetően csak „egy lábon” áll egy klub. A kialakult helyzet után újra kell gondolni az egészet. Az utánpótlás nevelés kulcskérdés, hiszen vannak a kisebbek között is ügyes gyerekek. Fontos, hogy utánpótlás szinten ne szűnjön meg a bázis, és ha ez így lesz, akkor jó pár év múlva újabb aranygeneráció jöhet. Optimistának kell lenni, motiválni, versenyeztetni kell a gyerekeket!

Ladányi Balázs, a dunaújvárosi aranycsapat és a magyar jégkorong válogatott korábbi játékosa: – A mostani helyzet nagyon hasonlít a sok évvel ezelőttihez, amikor ugyanúgy egy lábon állt a helyi jégkorong. Persze akkor és most is örülni kellett annak, hogy volt ilyen szponzora a csapatnak. Bízom abban, hogy most is lesz megoldás. A magyar jégkorongnak nagy veszteség lenne a dunaújvárosi hoki megszűnése. Az utánpótlás nevelés megtartása alap dolognak számít, bár a földrajzi adottságok – például Budapest vagy Székesfehérvár közelsége - miatt nehéz együtt tartani már a fiatalokat is. Arra, hogy korábban milyen eredményes volt itt az utánpótlás-nevelés, kitűnő példa, hogy legutóbb a Magyar Kupa négyes döntőjének csapataiban is huszonhárom „dunaújvárosi” játszott az ellenfelek között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!