Sport

2014.07.11. 19:10

Elrajtolt a németországi kajak-kenu Eb - A viharos szél kibabrált velük

Brandenburg - Harminckilenc ország 484 versenyzőjének részvételével pénteken elrajtolt a németországi kajak-kenu Eb. Pénteken egyből érdekelt volt a Dunaferr SE kenusa, Vass András, aki C-2 500 méteren irreális körülmények között nem jutott döntőbe párjával.

Gallai Péter

A szervezők szerint a sportolók száma rekord a kontinensbajnokságok történetében. A közel ötszáz résztvevőből nyolcvan paraversenyző, a magyar küldöttség összesen harminckilenc tagú, ebből nyolcan parakenuban indulnak. A pénteki nyitónapon szált vízre C-2 500 méteren a Dunaferr SE-t erősítő Vass András és a győri Varga Dávid kettőse is, akiknek az előfutamból nem sikerült kiharcolniuk közvetlenül a döntőt, a román, a lengyel, a moldáv és az azeri egység mögött ötödikek lettek.

Így este a középfutamban kellett túlórázniuk a fináléért, amikorra egyre szélsőségesebbé vált az időjárás. Viharos szél kerekedett, a versenyzők pedig sorra borultak be a hatalmas hullámokon a vízbe, ezért a futamok egyre nagyobb késéssel kezdődtek. Vassék rajtját is visszalőtték, a megismételt menet során az ellenfelek mellett nekik is meg kellett küzdeniük az elemekkel. Végül nem sikerült az első háromban zárniuk, ötödikként futottak be a célba. A körülményeket jól jelzi, hogy előttük az a cseh hajó végzett, akikre délelőtt tizenöt (!) másodpercet vertek...

Vass András a Dunaferr SE indulója pénteken nem járt sikerrel, de a kenu négyessel javíthat még (Fotó: Ónodi Zoltán)

A viharos szél a háromszoros olimpiai bajnokkal, Kammerer Zoltánnal is kibabrált, a 36 éves legenda nem jutott tovább K-1 1000 méteren és K-1 500-on Gál Péter sem. Ellenben C-1 500 méteren Szabó Kristóf ott lesz a döntőben. Egyből a fináléba került Csipes Tamara (K-1 1000), Vajda Attila (C-1 1000), Vasbányai Henrik-Mike Róbert (C-2 1000), Tóth Dávid-Kulifai Tamás (K-2 1000), Szabó Gabriella-Kárász Anna-Vad Ninetta-Kozák Danuta (K-4 500), Kozák (K-1 500), Szalai Tamás-Schenk Áron-Kucsera Gábor-Kugler Attila (K-4 500), Szabó-Csipes (K-2 500), Tóth-Kulifai (K-2 500).

Vasbányai véleménye a pályáról: Szégyenletes, hogy ide tesznek egy világversenyt, szinte evezhetetlen. Leginkább arra kell figyelni, hogy ne essünk ki a hajóból, a hullámok akár egy méterrel is arrébb tudnak tenni minket.

Storcz Botond vezetőedző így értékelt: Összességében azt hiszem, jó napot zártunk, persze jobban örültem volna, ha Kammerer Zolinak sikerül bejutnia a döntőbe. Elégedetlenségre azonban nincs okunk.

A körülményekről szólva a szakember azt mondta, hogy ő ilyen pályán nem rendezne versenyt: Nem a szélről van szó, az mindenhol fújhat, hanem arról, hogy szélben hogyan lehet versenyezni.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!