Sport

2014.07.10. 18:40

A pénteken kezdődő kajak-kenu Eb-n a Dunaferr versenyzője, Vass András is ott lesz

Dunaújváros/Brandenburg - Az Európa-bajnoksággal pénteken elkezdődik a kajak-kenusok nagy nemzetközi versenyeinek sorozata. Az első állomás Németország, ahol a magyar csapat tagja a Dunaferr SE kenusa, Vass András is, akitől érmeket remél edzője, Hubik András.

Gallai Péter

Csütörtökön elindult a magyar kajak-kenu válogatott a brandenburgi Európa-bajnokságra, amelyen a paraszámokban indulókkal együtt 39 versenyző száll vízre. Storcz Botond szövetségi vezetőedző legalább tíz érmet remél a csapattól, igaz, a jövő hétvégi szegedi ifjúsági és U23-as világbajnokság sikere érdekében néhány versenyszámban nem a legerősebb egységekkel vesz részt a válogatott a viadalon.

A kontinenstornán a sikeres válogatók teljesítése után két számban is érdekelt lesz a Dunaferr SE kenusa, a négyessel tavaly világbajnoki bronzot szerzett Vass András. A dunaújvárosi sportoló a győri Varga Dáviddal C2- 500 méteren indul, C-4 1000 méteren pedig Varga, Kiss Tamás és Sarudi Pál társaságában térdel majd.

Vass András rendszeresen gyakorolt párjával, de egyesben is nagyon sokat dolgozott a sikerért  (Fotó: Ónodi Zoltán)

Vass esélyeiről Hubik András, a Dunaferr SE vezetőedzője, András trénere beszélt: Kezdjük rögtön az én várakozásommal. Andráséktól négyesben egyértelműen dobogót várok, míg a párossal ez már sokkal nehezebb fegyvertény lenne. Utóbbi távon szép eredmény lenne a medálszerzés, ugyanis a kettesek mezőnye nagyon erős, az ötszáz és ezer méter nincs messze egymástól. Azaz csak az utóbbi olimpiai táv, de ötszázon is majdnem minden klasszis elindul.

A dunaújvárosi mester szerint tanítványa már azzal jobb esztendőt tudhat majd maga mögött, mint tavaly, hogy kijutott az Európa-bajnokságra.

- 2013 sem sikerült számára rosszul, de akkor csak a vb csapatba tudott bekerülni. A győri párjával nagyon jó párost alkotnak, amit az eredmények is igazolnak, idehaza a világbajnoki címvédő Vasbányaiék mögött egyből a második legjobbak lettek. A második kvalifikáción Vasbányaiék betegség miatt nem indultak, így számítottam rá, hogy megnyerik. S ha már szóba került a válogató, nagy örömmel töltött el, hogy Vassék klubátársával, az ifista korú Hajdu Jonatánnal kiálló párossal is csatáztak. Az ember ilyenkor jóleső érzéssel látja, hogy a sok téli futásnak, a verejtékes tréningeknek van eredménye, hiszen visszaköszön a befektetett munka.

Hubik András vezetőedző egy érmet vár, egyben reménykedik (Fotó: Ónodi Zoltán)

Mivel Varga Dávid győri, Vass pedig dunaújvárosi, ezért nem volt egyszerű összehangolni a közös munkát. A válogatók előtt felváltva jártak egymáshoz egy-egy hétre evezni, közben pedig klubjukban dolgoztak nagyon sokat. Majd nem sokkal az Eb előtt a dunavarsányi edzőtáborban tökéletesítették az összhangot.

Hubik András megemlítette, hogy sportolója egy időre abbahagyta a versenyszerű kenuzást, de miután rájött, hogy ez kell neki, megerősödve tért vissza: Azóta sokkal céltudatosabb és mindent alárendel a sikerért, most is úgy ment ki, hogy nem adja meg magát és egyértelműen érmet, érmeket akar szerezni. András már rutinos versenyző, tudja azt is, hogy mit kell csinálnia bemelegítésnél, mit egyen és mikor aludjon annak érdekében, hogy a legtökéletesebben sikerüljön futama. Egyikőnk sem gondol erre, de ha esetleg most nem az elvárásaink szerint alakul a verseny, akkor hazatérve elkezdünk azon dolgozni, hogy a világbajnokságon, ahol szintén indulhat, mindez sikerüljön.

A lebonyolítás szerint párosunk C-2 500 méteren pénteken délután száll vízre, előfutamukban moldáv, lengyel, román, cseh, valamint azeri ellenfeleik lesznek. Innen az első három egyenesen a döntőbe jut majd. A négyes pedig szombaton lesz érdekelt az Eb-n.

Fontos a szegedi utánpótlás világbajnokság, és azt is szem előtt kell tartanunk, hogy nincs egy teljes hónap a brandenburgi kontinensviadal, valamint a moszkvai vb között. Adódtak olyan számok, amelyekben a válogatók eredményei után nem tartottunk szétlövést, hanem az egyik egység az Eb-n, a másik a vb-n jut majd szóhoz. Ez azért is hasznos, mert a jövő évi milánói olimpiai kvalifikációs vb előtt több egységet is ki tudunk próbálni a nemzetközi színtéren, a férfi kajak esetében például két különböző négyes mutatkozik be. A válogatókon nagyon erős eredmények születtek, kíváncsi vagyok, mennyit érnek majd ezek a nemzetközi mezőnyben. Úgy érzem, ezúttal is eredményes lesz a csapat, legalább tíz érmet várok mondta Storcz Botond vezetőedző.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!