Sport

2014.04.28. 19:20

Dorina kedvenc szere a gerenda

Dunaújváros - Miklós Dorina eddigi legnagyobb sikerét érte el. Országos versenyen, a Budapest-Vidék bajnokságon szerzett aranyérmeket korosztályában.

Jankó Árpád

A tizenegy éves kislány, a Széchenyi kisgimnazistája hét évvel ezelőtt kezdett el tornászni. Az indíttatás meglehetősen prózai volt.

- Szüleim azt mondták, hogy ez a mozgékony gyerek menjen el tornászni. És én megszerettem ezt a sportot. Élvezem, ahogy repülök a levegőben, és szabadon mozoghatok.

Dorina két évvel ezelőtt csapatban már szerzett egy ezüstérmet a diákolimpián, azután a Dunaferr Kupán is második helyet szerzett. Azt mondja: nagy öröm a dobogón állni.

- A mostani verseny eredményeitől magam is meglepődtem. Nagyon sok ügyes tornász gyűlt össze, ők hibáztak, én meg nem. Edzőim is azt mondták: ügyes voltam, és szebben is hajtottam végre a gyakorlataimat, mint a többiek. Edzőim, Badics Réka és Török Dániel nagy gondot fordítanak a mozdulatok minőségére, nőiességére is.

Ideje már végre leírnom: Dorina a serdülők korosztályában összetett bajnok lett, gerendán, talajon és felemás korláton is elsőként végzett.

- A korláton a végére nagyon koncentráltam, mert az ugrásom új elem volt: egész csavar. Anya és apa jobban izgult, mint én. Utána megöleltek, és azt mondták: nagyon büszkék rám.

Nagy nehezen kiszedem belőle, hogy otthon milyen különleges jutalomban részesült.

- Ünnepeltünk, de a mamát is köszöntöttük, akinek születésnapja volt. Imádom a gyümölcstortát, ám csak egy vékony szeletet ettem. A tornász nem vehet fel plusz kilókat, óvatosan kell táplálkozni.

Kecses tartás a gerendán. Segítők Badics Réka és Török Dániel (Fotó: Ónodi Zoltán)

De vissza a hétvégi versenyre. Dorina szinte felnőtt érettséggel gondolkodik és nyilatkozik a teljesítményéről. Tudja, hogy egy ilyen siker mögött rengeteg munka, kínlódás is megtalálható, de a szorgalom mellett van még egy fontos tényező.

- A verseny végén átgondoltam: ez az eredmény edzőimnek köszönhető, ők segítettek abban, hogy sikeres legyek. Én pedig próbáltam azt csinálni, amit ők mondtak. Nagyon szeretem a gerendát, ott magasban mozgom, és a hátraszaltómra nagyon büszke vagyok. A talaj is kedvencem, és a duplaszaltó is a terveim között szerepel, felemás korláton pedig meg akarom tanulni az alsós körzést.

Van tehát elképzelés, motiváció ebben a törékeny kislányban. Tudja, mit akar. Most a legfontosabb számára, hogy elérkezzék az az idő, amikor a Dunaferr tornászaként kijusson külföldre, és ott mutassa meg mire képes. Ahogy minden komolyan gondolkodó sportoló, ő is álmodik egy olimpiai szereplésről. Úgy legyen! De most az országos bajnoki cím után edzések, edzések, tanulás megállás nélkül. S azután ismét egy komoly viadal. Egyelőre csak a határ közelében, Sopronban lép fel Miklós Dorina. Elköszönünk egymástól, s máris rohan a többiekhez, fegyelmezetten végzi a bemelegítő mozdulatokat. A beszélgetéssel elvett időt be kell hoznia.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!