Sport

2013.11.21. 19:00

A Final Four a tét a hétvégén

Dániában szerepel a hétvégén a Dab.Docler jégkorongcsapata. Stephan Lundh együttese számára hatalmas a tét, hiszen bejuthat a Kontinentális Kupa négyes döntőjébe.

Agárdy Csaba

Péntektől két csoportban nyolc csapat küzd meg azért, hogy bejusson a januári döntőbe, aminek a franciaországi Rouen lesz a házigazdája. Az egyik ágon Olaszországban, Asiagóban a házigazdák, az orosz Toros Neftekamsk, a kazah Yertis Pavlodar és az angol Nottingham Panters küzd meg (itt az egyik vezető bíró a dunaújvárosi Gebei Péter lesz).

A másikon a dán Vojens-ben a Dunaújvárosi Acélbikáknak a dán Sönderjyske, a fehérorosz Neman Grodno és a norvég Stavanger Oilers lesz az ellenfele. A két csoportgyőztes csatlakozik a rendező Rouenhez és az ukránok KHL-csapatához, a Donbass Donyeckhez.

Az Acélbikák október 18. és 20. között rendezték meg a kupa második fordulójának egyik csoportját. A lengyel Krakkó elleni 5-3-as győzelem jelentette dunaújvárosiak számára a továbbjutást. Képünkön Somogyi Balázs veszélyezteti a lengyel kaput (Fotó: Ónodi Zoltán)

A dunaújvárosiak egyszer már közel voltak a bravúrhoz, a Final Fourba jutáshoz. 2011-ben szintén Dánia volt a helyszín. Herningben a hazaiak, az Asiago és a brit Sheffield volt a rivális. A DAB az első fordulóban 3-1-re verte a Herninget, majd 3-2-re kikapott az Asiagótól, végül 6-3-ra verte Sheffieldet. Az Acélbikák sorsa az utolsó találkozón, a Herning – Asiago derbin dőlt el. Sokáig nekünk kedvezett az eredmény, hiszen a dánok 2-0-ra is vezettek, de végül hosszabbításban az olaszok nyertek 3-2-re. Így az első két helyen hat-hat ponttal az Asiago és a DAB végzett, de az olaszok mellett szólt az egymás elleni eredmény, így ők jutottak a döntőbe, ahol negyedikek lettek.

Stephan Lundh most is bízik abban, hogy csapata bravúrt hajthat végre. A svéd mester az elutazás előtt, így összegezte fiai esélyeit: – Nagyon erős csapatok várnak ránk, de esélyesnek tartom a társaságot arra, hogy meglepetést okozzon. Fegyelmezetten kell játszanunk, nem szabad, hogy sok kiállításunk legyen. Ez a legfontosabb. A másik pedig, hogy a helyzetkihasználásunk jó legyen. Mindenki egészséges, pénteken döntök majd a sorok összetételéről.

Az biztos, nem lesz könnyű dolguk a mieinknek. A Sönderjyske többszörös dán bajnok, most is vezeti a tabellát, és ne feledkezzünk el arról, hogy ők a házigazdák. A Stavanger a norvégok egyik legpatinásabb klubja, tavaly ezüst- tavalyelőtt aranyérmes volt a Get-ligaen-ban. Svéd, finn, kanadai és amerikai légiósokkal rendelkeznek. A Neman Grodno vezeti a fehérorosz bajnokságot, és ha ez kevés volna, öt játékost kaptak a hétvégi tornára az anyaklubjuktól, a KHL-ben szereplő Dinamo Minszktől.

Az azért jó jel lehet, hogy akár csak két éve, most is a házigazda dánok ellen kezd a DAB. És ugye tudjuk, akkor az mérkőzés megadta az alaphanghot a jó szerepléshez...

A DAB programja: Péntek, 19.30 óra: Sönderjyske – Dab.Docler. Szombat, Stavanger – Dab.Docler 15.30 óra. Vasárnap, Dab.Docler – Neman Grondo. 15 óra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!