Sport

2013.02.13. 18:15

Veszélyben a birkózás helye a nyári olimpiákon

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság Végrehajtó Bizottsága kedden arról döntött, hogy a birkózás kerüljön le a nyári olimpiai játékok műsoráról. Az ítélet azonban még nem végleges.

Agárdy Csaba

Sokakat megdöbbentett a hír, hiszen egy olyan tradicionális sportágról van szó, amely már az ókori olimpiákon is szerepelt. Arról nem is beszélve, hogy a magyarok egyik legsikeresebb sportága, az olimpiákon ötvenhárom érmet, ebből tizenkilenc aranyat szereztek a mieink.

 

 

A sportág Dunaújvárosban is évtizedek óta rendkívül népszerű, és eredményes. A dunaújvárosiak rengeteg kivételes képességű, és eredményes birkózót adtak a magyar és a nemzetközi színtéren egyaránt. A város első olimpikonja, 1968-ban a közelmúltban elhunyt Nyers László volt. De említhetnénk a már szintén meghalt mesteredzőt, Komóczi Gábort, aki rengeteg klasszist nevelt. De folytathatnánk a sort Vadász Csabával, aki világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Szabó Tamással, Kovács Józseffel, Kovács Tiborral, Korpics Istvánnal, Farkas Bélával, Valentényi Sándorral, vagy éppen Mátyás Gáborral, aki most a Dunaferr SE ügyvezető elnöke és a birkózó-szakosztály elnöke is egyben. Őt kérdeztük arról, mit szól a sportága számára szomorú hírhez.

 

– Személyes érintettségem lévén első felindultságomban igen nehezen találom a megfelelő szavakat. A birkózás ősi sport, már az ókori olimpiák alapsportága volt. A Nemzetközi Birkózó Szövetségnek több mint száznyolcvan tagországa van, köztük olyan birkózó nagyhatalmak, mint Oroszország, USA, Irán, Törökország, Azerbajdzsán vagy éppen Japán. Ha nyitott szemmel járunk a világban, láthatjuk, hogy mindenhol nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományok megőrzésére, ápolására, hiszen minden a gyökereiből táplálkozik. Az olimpia is óriási hagyományokkal bír, amelynek komolyságát ki-emelten kell kezelni. Éppen ezért gondolom úgy, hogy bizonyos sportágaknak egyelőre még az olimpia keretein kívül kellene bizonyítani azt, hogy helyük lehet a világ legnagyobb sportünnepének programjában. A döntéshozók valószínűleg nem gondolták át az előterjesztés következményeit – nyilatkozta Mátyás Gábor.

Egyébként nem lefutott még ez a kérdés, hiszen a végleges döntést a NOB májusban Szentpéterváron, Oroszországban hozza meg. Az oroszok pedig a sportágban a világ legjobbjai közé tartoznak, és nagyon erős a sportdiplomáciájuk. Az Egyesült Államok is erős, főleg szabdfogásban, és nem szabad elfeledkezni az iszlám államokról sem, ahol a birkózás nemzeti sport.A város is sok klasszist adott a birkózásnak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!