Sport

2012.06.04. 05:48

A háromból mennyi marad?

Székesfehérvár – Az idei öttusa év a bevezetés után már a cselekmények idejét éli. Túl vagyunk a felnőtt vb-n, a héten junior Eb lesz a megyeszékhelyen. Azán felnőtt Eb lesz, majd jön az olimpia.

Silye Sándor

A fehérváriak – nem túlzás! – a világ öttusa sportjának meghatározó egyesületével, az Alba Volán SC-vel büszkélkedhetnek. Hiszen nem is oly régen olimpiai bajnokot adhattak a világnak, az országnak, a városnak, emellett minden korosztályban, minden évben vannak világ- és Európa-bajnokaik, érmeseik. Az idei esztendő meghatározó eseménye a londoni olimpia. Szombaton a Magyar Öttusa Szövetség hivatalosan is megerősítette, amit már tudunk, amit már az olvasóinkkal is megosztottunk: a fehérvári szakosztály 3 versenyzője rendelkezik olimpiai kvótával: Kovács Sarolta vb 2. és Eb 8. helyével, illetve a ranglistán is elegáns helyen áll, míg Gyenesei Leila és Demeter Bence a ranglistán foglal el olimpiai részvételt érő pozíciót. Rajtuk kívül a férfiaknál a fővárosi Marosi Ádám, Kasza Róbert és Tóth Adrienn ért el vb-n, illetve Eb-n dobogós helyezést, így ők is résztvevők lehetnek minden verseny legnagyobbján. A honi szövetség június 15-ig terjeszti fel a MOB-nak azt a négy versenyzőt, akiket a londoni játékokon való indulásra javasol. Addig csak kérdőjelek vannak...

– A döntésig, sőt azután is vannak még meghatározó versenyek – mondta Korponai István, az Alba Volán SC öttusázóinak szakmai vezetője. – Két hét múlva Moszkvában meghívásos viadal lesz, ezen Kasza, Demeter Bence, Gyenesei és Kovács Saci indul. Azt nem értem, miért Saci és Leila versenyez, hacsak nem azért, mert Tóth Adrienn a fix pont? Bár az is lehet, hogy azért, mert csak őket hívták meg a nők közül. Sacinak csak két versenye volt 2012-ben a sérülése miatt, egy Világkupafutam és a világbajnokság. Kaszának meg semmilyen eredménye nincs ebben az esztendőben, ami Bence esélyeit javíthatja, mert Marosi mögött még nyitott a másik olimpiai induló személye.

– Miért, Kovács kieshet?

– Ezt egyáltalán nem tudom elképzelni...



– Milyen volt eddig az idei versenyév?

– A felnőtteknek peches szériája volt sérülés és betegségek miatt. És ez igaz az egész magyar mezőnyre. Marosi, Kasza, Tibolya, Tóth mind voltak maródiak, Demeter Bence és Kovács Saci lovasbaleset miatt hagyott ki, utóbbinak voltak térd és porc problémái. Sarolta akkor tud eredményes lenni, ha jól felkészül, idén ez hagyott némi kivánni valót maga után a már említett okok miatt. Április óta szerencsére rendesen dolgozik, a junior és felnőtt Eb, valamint a moszkvai verseny után jó olimpiája lehet.

– Milyen eredményeket értek el az utánpótlás tagjai?

– Velük elégedettek lehetünk. Hiszen a fehérvári junior kontinens viadalon 7 fehérvári – 5 volános és 2 AÖSE versenyző – lesz a magyar csapatokban! Tőlünk Kovács Saci, Hada Noémi, Demeter Gergely, Harangozó Bence, Málits István – az AÖSE-t Stróbl Krisztián és Szabó Noémi képviseli, a szerk. – indul. Harangozó, Málits, Stróbl egyébként a lengyel nyílt juniorbajnokság csapatversenyét megnyerte. Fröchlich Tamás vezeti az ifi hazai ranglistát, így továbbra is büszkék lehetünk ifjainkra.

– Mik az idei céljaik?

– Nyilvánvaló, hogy mindent az olimpia határoz meg. Abban biztos vagyok, hogy lesz volános Londonban, így a felkészülés a legfontosabb az előttünk álló két, már említett Európa-bajnokság után. Az általunk lebonylítandó junior Európa-bajnokságot szeretnénk a tőlünk megszokott magas színvonalon megrendezni. London után figyelmünket ismét ifjainkra vetjük, hiszen ők a junior vb-n, az ifi vb-n és Eb-n – utóbbit Tatán rendezik – vesznek részt. Hisszük, jó eredményekkel. De természetsen a legkisebbekre is figyelünk, hiszen pótolni kell a hiányzóinkat – öszszegzett a szakvezető.


Két kiemelt egyesület közgyűlése után

A héten két kiemelt fehérvári egyesület tartotta meg éves közgyűlését, az Alba Regia SC és az Alba Volán SC. Mindkét helyen a szokásos napirendek nyomán zajlottak az események. Az Alba Regia SC közgyűlésén meghallgatták és elfogadták a beszámolót, a kosárlabdázók bajnoki és MK-ezüstérme mellett a karatésok és a vitorlások voltak eredményesek. Az elmúlt év a klub és a kosárlabdázók életében veszteséges volt, de tartozásuk nincs. Dávid Kornélt az elnökség tagjai közé szavazták. Az Alba Volán SC beszámolójában az öttusázók és a jégkorongozók sikerei jelentették a fő témát, de szó esett az egyesület olimpiai esélyeiről is. A beszámolókat elfogadták, a múlt esztendő legeredményesebb utánpótláskorú versenyzőit megjutalmazták. Új elnökségi tagokat – Vörös Zsuzsanna, Viszló Csaba – választottak, új ellenőrzési bizottsági tag lett Horváth Viktor és Debreceni Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!