Sport

2012.02.16. 13:46

Magyarország rendezi az idei úszó Eb-t Antwerpen helyett

Debrecen rendezi az idei felnőtt úszó Európa-bajnokságot Antwerpen helyett - tájékoztatta Gyárfás Tamás, a LEN alelnöke, a Magyar Úszószövetség elnöke az MTI-t csütörtökön.

MTI

A belga város pénzügyi nehézségek miatt lépett vissza.

Gyárfás Tamás azt követően számolt be a sportdiplomáciai sikerről, hogy az AP amerikai hírügynökség tudni vélte: Antwerpen lemondása nyomán London lépett elő Eb házigazdájának.

"Bár az AP világgá röpítette, hogy Londoné a 31. úszó Eb, a végső döntés mást igazolt: a LEN választása Debrecenre esett. Az elmúlt napokban hatalmas sportdiplomáciai csatározás indult a gyors megoldás elősegítése érdekében. A rendezőnek normálhelyzetben tekintélyes jogdíjat kell fizetnie a LEN-nek. Köztudott, hogy 2006-ban Budapest 800 ezer, 2010-ben 600 ezer eurót fizetett a jogdíjért, de például a Magyar Vízilabda Szövetség 1 milliós ajánlattal nyerte el a 2014. évi felnőtt vízilabda Eb rendezési jogát" - mondta.

Antwerpennek - tette hozzá a magyar sportdiplomata -, miután lemondott a 2012-es Eb-ről, várhatóan súlyos büntetést kell fizetnie, minek következtében a helyébe lépő olcsóbban elérhette, hogy házigazda legyen.

"London mellett Eindhoven és Torino neve került a kalapba, de Kósa Lajos debreceni polgármesterrel és Czene Attila sportért felelős államtitkárral valóban villámgyorsan sikerült megegyezni, hogy a város - a 2007. évi rendkívül sikeres rövidpályás Eb után - újabb csúcseseménynek adjon otthont, s ezúttal Debrecen gyönyörű fedettuszodájában 50-es medencében találkozzanak Európa legjobb úszói. A kitűnő összhang eredményeként Debrecen megtette ajánlatát: 150 ezer eurót kínált a LEN-nek. A magyarok villámakciója, rendkívüli gyorsasága alapján a LEN mellettünk döntött, ily módon hivatalos, hogy - Debrecen és a sportállamtitkárság pazar helytállása nyomán - 2006 és 2010 után a MÚSZ nyerte el a 2012-es Eb rendezési jogát is" - nyilatkozta Gyárfás Tamás az MTI-nek.

Az Európai Úszószövetség arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a debreceni Eb május 21. és 27. között zajlik majd. A műugró kontinensviadalt az eredeti terveknek megfelelően Eindhovenben bonyolítják le előzőleg, május 15. és 20. között. Ugyancsak a holland város lesz a házigazdája a korábban Antwerpenbe tervezett műúszó Eb-nek, de ennek az eseménynek még nincs időpontja.

 

OLDALTÖRÉS: Úszó Eb - Kilencvenmilliós támogatást nyújt a NEFMI

 

 

 

Kilencvenmillió forintos támogatást nyújt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) a májusi, debreceni úszó Európa-bajnokság megrendezéséhez.

Csütörtöki közleményében a tárca arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a 150 ezer eurónyi jogdíj támogatása mellett az Eb szervezési költségeihez is hozzájárul, a licencdíjjal együtt az állami támogatás teljes összege 90 millió forint lesz.

A pénzügyi hozzájárulásról, a minisztérium ezen szándékáról Czene Attila sportpolitikáért felelős államtitkár csütörtökön (ma) levélben adott tájékoztatást Nory Kruchtennek, az Európai Úszószövetség (LEN) elnökének - derül ki a NEFMI kommünikéjéből, amelyben az is olvasható, hogy a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) és Kósa Lajos, Debrecen polgármestere szerdán vette fel a kapcsolatot a NEFMI sportért felelős államtitkárságával, az eredeti rendező, Antwerpen visszalépése után kialakult helyzet elemzése mellett jelezve, hogy a MÚSZ a debreceni önkormányzattal együttműködve örömmel rendezné meg az idei úszó Európa-bajnokságot.

A NEFMI közlemény arra is kitér: Gyárfás Tamás MÚSZ-elnök szerdán megköszönte, hogy a minisztérium a jelzett anyagi igényhez állami forrást biztosít, illetve hogy Czene Attila "rugalmassága és jó tanácsai" révén az Európai Úszószövetség 150 ezer eurós jogdíjjal beéri. (A jogdíj különbözetet az antwerpeni szervező bizottságtól fogja megkövetelni.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!