Sport

2011.10.28. 02:29

A kilencedikre nagyon vágynak

Dunaújváros - Igaz, elég későn, de a város egyetlen bajnokcsapatának, a Dunaújvárosi Főiskola DVCSH-CÉ női vízilabdázóinak is elkezdődik az éles menet . A lányok a hét végén a Magyar Kupa csoportküzdelmeiben vesznek részt, a bajnokság a jövő héten rajtol.

Gallai Péter

Elég hosszúra nyúlt, s a válogatott programok miatt sokszor nem a teljes kerettel zajlott a dunaújvárosi egyesület felkészülése, de ez minden egyesületet, ahol válogatottak vannak, egyformán érintett. Holnap viszont már újra tétmeccset játszanak Mihók Attila tanítványai. Szombaton és vasárnap Szentes ad otthont a Magyar Kupa B-csoportjának küzdelmeinek, ahol a dunaújvárosiakon kívül a házigazda, az Eger, a Szeged és a BVSC szerepel. Nyugodtan ki lehet mondani, nem éppen könnyű csoport. A másik ágon a BVSC, a Honvéd és az Újpest szerepel. Az első kettő-kettő jut majd be a négyes döntőbe. Tulajdonképpen ez lesz a bajnoki főpróba, amelyen - a tavalyival ellentétben - a dunaújvárosiak szeretnének ott lenni a végjátékban.

- Nagyon jó lenne sikerrel kezdeni a kupában, de azért furcsa véletlen, hogy a legerősebb három csapat egy csoportba került. Bár ez abból a szempontból nem rossz, hogy komoly meccsek várnak ránk, fizikálisan nem lehet gond két nap alatt a három találkozó. Azaz fel lehet mérni az erőviszonyokat. Mindenki ellen csak a győzelemnek tudunk örülni, de ez nem jelenti azt, hogy nyerni is tudunk. Nem panaszkodhatok a felkészülésre, jók voltak a körülmények. A hosszúra nyúlt időszakban volt idő fizikálisan is pótolni a lemaradásokat. Primász Ági például olyan teszteket produkált, mint csúcsformájában, Brávik Fruzsina pedig olyat, mint még soha. Tehát erre nem lehet fogni semmit. Taktikailag nem vagyunk azon a szinten, mint tavaly a bajnoki végjátékban. Az idei elképzelés szerint nem sémákra, hanem inkább improvizatívabb, látványos játékra építünk. A lányok nagyobb döntési lehetőséget kapnak, de ezzel együtt nagyobb felelősség is hárul rájuk - kezdte Mihók Attila.

A tréner annak is örült, hogy a rutinos játékosok mellett, mögött ott sorakoznak a fiatalok, akiket bármikor bevethet. Szerinte különösen érdemes lesz figyelni Gurisatti Grétára vagy Polák Zsófiára, utóbbitól nagy kiugrást vár, ez az ő éve lehet.

- Tavaly centerposzton voltak gondjaink, de Brávik Fruzsina visszatértével itt is erősödtünk, nem beszélve Szücs Gabiról. Velük más lesz a játékrendszerünk is. A kimaradó játékosnak annyira nem jó, de valahol kellemes teher, hogy ennyi jó játékosból válogathatok majd. Az biztos, mindenki bizonyítási lehetőséget kap, s nálam nincsenek bérelt helyek. Szeretném, ha a fiatalok megkapnák az élettani tulajdonságaiknak megfelelő képzést, s az ennek megfelelő terhelést is. Ez része legfontosabb feladatunknak, az építkezésnek. Idén négy-öt olyan lány került be a felnőtt keretbe, aki tavaly még a közelében sem volt. Játszanak, és felelősséget teszek a vállukra. Ez az alapja annak, hogy ez a klub él, és élni fog, mindig van kikből válogatni - tette hozzá a mester.

Természetesen nem hagyhatjuk ki a kérdést, mi más is lehet a cél, mint a bajnoki cím megvédése...

Erre Mihók így válaszolt: - Tavaly nagyon nehéz volt a győzelem, a nyolcadik aranyérem az egyik legértékesebb az eddigiek közül. A szezon elején a kupafináléba be sem jutottunk, aztán a bajnoki szezon második felében, drámai csatában megszereztük az első helyet. Voltak hiányosságaink, a pályaelőny is elveszett, leginkább talán a lelkesedés vitte a lányokat a győzelembe. Nem mondom, hogy idén könnyebb lesz, mert mindig az a legnehezebb, ami még nincsen meg. Az Eger kezdője válogatottakra épül, ott a Szentes és a jól igazoló BVSC is. Velük, azt hiszem, nagy csatákat vívunk majd, s lesz, hogy nüanszokon múlnak a dolgok, bárki legyőzhet bárkit. Ennek ellenére azt mondom, ezzel a csapattal a nemzetközi kupában indulva - ahova évek óta nem tudunk nevezni a pénz miatt - sem tudnék olyan ellenfelet mondani, akik ellen a döntetlen is jó. Szóval, igen, nagyon vágyunk a kilencedik elsőségre, nagyon kell ez a bajnoki cím is. Azt hiszem, ha a város sportéletében arról beszélhetünk egy csapatnál manapság, elfogadható-e a második helyezés, annak nagyon kell örülni. Pedig sajnos a sport nem erre halad. Ellenpéldaként viszont itt vagyunk mi: olyanok vagyunk, mint az üveg. Nem nagyon látszunk, mégis itt vagyunk. Szóval ennek a jó példának igyekszünk megfelelni. Az biztos, tanítványaim már nagyon várják, hogy holnap végre tétmeccset játszhassanak. A vízilabda nemcsak úszóverseny, az kevés a sikerhez...

A több dunaújvárosi játékost is soraiban tudható nemzeti együttes novemberben az Egyesült Államokban túrázott, ahol a kanadai válogatott látta őket vendégül. Ide Merész András szövetségi kapitány juniorokat is elvitt: kíváncsi volt rájuk, s hogy miként bírják a sorozatterhelést. Miközben az A-csapat ott készült, addig a többiek idehaza tét nélküli Eb-selejtezőt játszottak a szlovákokkal - győztek, és veretlenül lettek csoportelsők.

A magyar bajnokság november végén befejeződik, és csak februárban folytatódik, az ok: a januári hollandiai Európa-bajnokság. Erre november végén hirdet majd keretet Merész András, az eddigi tapasztalatok és a kanadai túra alapján, de bajnokikon is megnézi a kiszemelteket. Sőt, elképzelhető, hogy több rutinos játékos is újra válogatott sapkát húz. Erre a dunaújvárosi Brávik Fruzsina személyében is van esélyes. A kontinenstorna azért lesz roppant fontos, mert innen lehet kvalifikációt szerezni az olimpiai selejtezőre, amit áprilisban rendeznek. Az Eb-n az első ötben kell ehhez végezni.

- Nem örülök a hosszú szünetnek, de mindenki tisztában van a téttel, és azzal, miért száll harcba a válogatott. A saját klubomat kell védeni, de el kell ismerni, ebben a helyzetben a saját érdek háttérbe szorul. Nagyon fontos lenne London, mert eddig csak a férfipólósok jutottak ki csapatként. A női szakág szempontjából nem mindegy, hogy szerepelünk-e az ötkarikás játékokon, vagy visszasüllyedünk a középszerűségbe - formált véleményt Mihók Attila a válogatottról.

Címkék#vízilabda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!